Vladislav Vančura - Rozmarné léto

Ta čeština mi dala zabrat!

Děj se odehrává v lázeňském městečku Krokovy Vary, kudy protéká řeka Orše. Hlavními postavami jsou majitel plovárny Antonín Důra, kanovník Roch a major Hugo. Moc si neužívají léta, protože jim pořád prší.
Příjezd kouzelníka Arnoštka a jeho pomocnice Anny vzbudí pozdvižení. Arnoštek je sympatický Důrově ženě Kateřině, Anna zase třem pánům.
Jednou, když Antonín dlouho nejde domů, se ho Kateřina vydá hledat na plovárnu. Tam na něj narazí a zprvu si myslí, že má poměr s Annou. Antonín jí ale vysvětlí, že pouze zachraňoval Annu z vody.
Jednou k Anně do vozu přišel i abbé, ta ho poprosila, jestli by jí nepohlídal vaření. Pijáci z nedaleké hospody se pak k vozu vydali posmívat se Arnoštkovi. Jeden z nich dostal od abbého ránu. Kanovník pak s natrženým uchem, které mu Antonín přišije, uteče.
Při vystoupení, na kterém Arnoštek chodil po laně, k němu přišel starší pán a s lanem začal cloumat. Arnoštek spadl. Vystoupila proto Anna.
Arnoštek se poté zmohl a vstal, aby šel naproti majorovi s holí. Když uviděl, že je s ním Anna, začal je oba mlátit. Major pak prosí Annu, aby zůstala s ním, ale ta nakonec s Arnoštkem odejde.
Do starých kolejí se vše vrátí až po odjezdu kouzelníka. Mistr, abbé i major si o tom všem pokecají a Kateřina vše odpustí Antonínovi.

Nevidím smysl v tom, že jsem tuhle knížku četla, když stejnak učitelka z nás bude páčit neskutečný detaily, který si příští týden už nebudu pamatovat. Uf, ten poslední rok bude těžkej.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search