Catching Fire (Hunger Games #2)

Katniss s Peetou cestují z distriktu do distriktu, kde jsou oslavováni jako čerství vítězové. Na cestě si spolu všechno vyříkají, takže už jsou zase zadobře. Oba jsou svědky násilí na lidech, kteří prakticky nic neudělali. Kapitol chce ale zabránit vzpourám.
Doma, v novém domě, který Katniss dostala, se za ní staví prezident Snow s tím, že jí moc nebaští to divadlo, které s Peetou předvádí. Katniss dojde, že nikdo není v bezpečí - její rodina, údajný bratranec Gale, ani Peetova rodina. Haymitch jí pak poradí, co by měla dělat, a ona si z toho vyvodí, že by se s Peetou měli vzít. Prezident ovšem nepatrně naznačí, že ani to nestačí.
Doma Katniss narazí v televizi na to, že v jednou distriktu vypukla vzpoura. Postupem času propukne i v několika dalších. Katniss chce všechny zpakovat a utéct do lesů, Gale ale zůstává, takže se ani Katniss nikam nevydává. Její tým ji pomalu začne připravovat na svatbu.
Katniss uteče do lesa poté, co se dozví oznámení Kapitolu: protože se letos budou výroční hry (vždy jednou za 25 let), do arény nepudou obyčejní lidé, ale vítězové předchozích ročníků, z každého distriktu muž a žena. Katniss to má tedy jisté, Peeta se dobrovolně nabídne místo Haymitche. V lese narazí na dvě ženy z jiného distriktu, které utekly kvůli vzpouře. Chtějí se dostat do distriktu 13, který byl zničen. Katniss pochybuje, že vůbec existuje.
Čas plyne a Katniss s Peetou se zase učí dělat pasti, vázat uzly a podobné věci, které jim v aréně pomůžou. Také si dělají spojence, což se Katniss moc nelíbí, protože je pak stejně bude muset zabít, aby zachránila Peetu.
V televizi, na otázku, zda lituje toho, že se nebude ženit, odpovídá Peeta tak, že prohlásí, že už se s Katniss neoficiálně vzali a že čekají dítě. To vzbudí velký rozruch, a tak oba radši zmizí.
Před nástupem do arény si Katniss povídá s Cinnou. Ovšem ještě než ho ztratí z dohledu, uvidí, jak ho surově zmlátí tři dozorci.
V aréně je moře a džungle. Spojí se Katniss s Peetou, k nim navíc Finnick a Mags, která pak zemře kvůli jedovaté mlze. Finnick zachrání Peetovi život, když Peeta narazil do silového pole. Později se spojí s Beeteem, Wiress a Johannou. Džungle se ukáže mnohem nebezpečnější, než to vypadalo: jedovatá mlha, krvavý déšť, zákeřné opice nebo ptáci, kteří napodobují hlas lidí, kteří jsou pro soutěžící důležití. Katniss tak slyší Prim a Galea, Finnick jistou Annie. Beetee má nějaký drát a má plán, jak se zbavit pár posledních protivníků. Chce je nalákat k vodě, drát vést od stromu, kam udeří blesk, právě k vodě. Katniss s Johannou se ke stromu vydají, jenže je ostatní protivníci objeví. Katniss je zraněná a nedaleko od ní leží Beetee. Vystřelí šíp s drátem do pole a dostane ránu. Pak začne destrukce arény, stromy začnou hořet. Vznášedlo ji pak vyzvedne. Probudí se na nějakém stole. Rozhodne se zachránit Peetu. Vstane a uslyší hlasy. Vejde do místnosti, kde je Finnick, Haymitch a Plutarch, který je členem tajné skupiny, která chtěla svrhnout Kapitol. Ostatní protivníci o plánu, že Beetee měl na starost udělat díru do silového pole a poté je všechny dostat pryč, měli aspoň tušení. Ani Katniss, ani Peeta ovšem nevěděli nic. Katniss se vrhne na Haymitche a tak se pak znovu ocitne na stole. Ukáže se, že Distrikt 13 existuje. Peeta byl vyzvednut Kapitolem ještě se dvěma dalšími lidmi z arény.
Za Katniss dorazí Gale a řekne jí, že je Prim a její matka v pořádku. Na Distrikt 12 byly shozeny bomby. Distrikt 12 už tak není.

Jen pro pořádek: Gale je v českém překladu Hurikán.
5 hvězd z pěti je málo!
Budu potřebovat český překlad, abych si dala dohromady některé detaily. Jinak to bylo zase výborné, Suzanne píše úžasně. Všechno okolo závěrečného dílu Mockingjay se drží pod pokličkou, a tak si fanoušci začali vymýšlet spoilery. Některé vážně stojí za to! :D
Chuck Norris zabije všechny kromě Cinny, oni utečou.
Katniss konečně porazí Voldemorta.
Katniss najde Meč pravdy a uvědomí si, že je Peeta Darken Rahl a Gale že je čaroděj prvního řádu.
Katniss hrála Farmville, ale nemohla zachránit svět, protože její plodiny potřebovaly sklidit.
Ukáže se, že Gale je vlastně Team Peeta.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search