Mockingjay (Hunger Games #3)

SPOILERY!

Jak tak Katniss uvažuje, začne předpokládat, že by bylo nejlepší, kdyby byl Peeta mrtvý. Není si jistá, co mu prezident Snow v Kapitolu provádí, takže si to spíš přeje. Ovšem jednou, když se ve vysílání Kapitolu Peeta objeví, jak poskytuje rozhovor a navádí rebely, aby zastavili palbu, lidé z Distriktu 13 ho považují za zrádce. Prezidentka 13 Coinová chce po Katniss, aby se stala Mockingjay a byla tváří povstání. Katniss souhlasí pod pár podmínkami: všem, které Kapitol zadržuje, bude dána svoboda, Gale bude s ní a v neposlední řadě chce i výsadu na zabití Snowa. Prohlášení řekne prezidentka Coinová na veřejnosti.
Ke Katniss je přidělen tým, se kterým natáčí krátké klipy o ní, Galeovi, minulosti a také o padlých vítězích z jednotlivých distriktů.
Když Katniss přijede do nemocnice jednoho z bombardovaných distriktů, Kapitol začne shazovat bomby. Poté Katniss do kamery prohlásí, aby se rebelové nevzdávali.
Peeta v televizi upozorní na to, že se na Distrikt 13 chystá útok. Jen tak tak se stihnou schovat do bunkru, kde zůstanou po několik dní.
Rozhodne se, že Peetu dostanou ven. Katniss se akce neúčastní, jen netrpělivě čeká. Po jejich návratu, když se jde Katniss za Peetou podívat, se stane dost nečekaná věc: Peeta se ji pokusí uškrtit. Probere se v nemocnici. Finnick se znovu shledá s Annie a jsou oddáni.
Zjistí se, že v Kapitolu na něj použili jed (ten samý, který okusila i Katniss v prvních Hladových hrách od sršní). Vypadá to, že mu pomíchaly vzpomínky a Katniss považuje za nebezpečnou.
Protože Katniss není schopná to vydržet, vypraví se do Distriktu 2, který je Kapitolskou zbrojárnou. Jejich cílem je odříznout Kapitol od veškerých zásob. Od Haymitche se dozvídá novinky o Peetovi. Při potyčce s jedním místním rebelem je Katniss postřelena jiným. A tak se znovu probere v nemocnici.
Peeta už se může volně pohybovat, ovšem za patami mu jdou "hlídači". Všichni jsou překvapení Peetovým chováním.
Katniss s Johannou se chtějí připojit k misi do Kapitolu. Obě musí podstoupit výcvik a poté jsou přijati do speciální jednotky. Na cestě tam narážejí na důmyslné pasti Kapitolu a přijdou jak o pár vojáků, tak o svého velitele. Místo jednoho vojáka nahradí Peeta. Zbývající se vydají do podzemí a míří k sídlu prezidenta Snowa. Po cestě jsou zabiti další členové skupiny, a to včetně Finnicka. Peeta prosí Katniss, aby ho zabila, jenže ona to nemůže udělat. Ostatní mu pomáhají utřídit si vzpomínky na ty, co se staly a nestaly. Na chvíli se 5 zbývající ubytuje u Tigris, která vlastní menší obchod. Z televize se dovídají novinky z Kapitolu i z Distriktu 13, když Beetee přerušuje vysílání, aby rebelové mohli odvysílat krátké spoty. Udělají si plán: rozdělí se na dvojice a Peeta bude sám. Gale s Katniss jsou pak donuceni se ukrýt, protože rebelové na střechách domů odstřelují udržovatele pořádku. V jednom domě je Katniss donucena nechat Galea a vydat se za prezidentem sama.
Na vlastní oči uvidí, jak skupinka dětí uhoří. Mezi nimi byla i Katnissina sestra Prim.
Po probuzení zjistí, že ona i Peeta utrpěli popáleniny. Kapitol padne.
Prezident Snow jí při setkání vloží brouky do hlavy. Katniss pak začne přemýšlet o tom, jestli to celé nebyl plán prezidentky Coinové k získání moci nad celou zemí.
Ta osobně se dostaví za zbývajícími sedmi vítězi Hladových her s nápadem, že by se měly uspořádat konečné hry, do kterých by byli poslání potomci Kapitolu. Katniss souhlasí (kvůli Prim) a na její stranu se přidá i Haymitch. Peeta je razantně proti.
V den popravy prezidenta Snowa mu má Katniss tělem prohnat šíp. Zastřelí ovšem prezidentku Coinovou a je odvedena do pokoje, kde vždy čekala před vpuštěním do arény. Předtím se ovšem pokusila spáchat sebevraždu tím, že by spolkla pilulku. Peeta ji zarazí. Ve své "cele" kutí Katniss plány na to, jak se zabít. Na nic nepřijde, a tak prostě živoří a vzpomíná, kolik lidských životů má na svém triku. Prezident Snow zemře.
Jednoho dne ji vyzvedne Haymitch a zaveze ji zpátky do Distriktu 12. Její matka nejede, protože nesnese na to místo pomyšlení. Gale zůstal jako voják v jiném distriktu.
Za Katniss se občas zastaví Haymitch nebo Peeta, většinou ale jen tak sedí a kouká do ohně. Po nějaké době se věci začnou vracet zase k "normálu": Katniss chodí lovit, Peeta peče a Haymitch pije.
V epilogu se pak dozvídáme, jak to s Katniss vypadá. Má s Peetou dvě děti, které si hrají na hřbitově, aniž by o tom věděly.

Ještě se mi snad nestalo, že bych četla nějakou knížku a po jejím skončení měla v hlavě takhle vymeteno. Prázdno. Navíc se k tomu přidala dost špatná nálada, skoro až deprese. Co jsem tak četla reakce a recenze ostatních, sdíleli prakticky stejné pocity jako já.
Chyběl mi ten starý, milý a laskavý Peeta. Vraždu Prim - a ještě navíc to, že to sama Katniss viděla - jsem považovala za podpásovku. Ještě by mě ale zajímalo, co se stalo s Galem? V epilogu mu nebyl dán prostor.
Jestli měla Suzanne v plánu ukončit to tímto způsobem a zanechat část světa v naprostém šoku, měla bych jí zatleskat za úspěch.

1 komentářů:

Anonymní 15. června 2012 v 16:11  

Néééééééééééééééé

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search