Oškliví (Uglies #1)

Pokud jste četli článek, který jsem psala dříve, máte trochu tucha, o co jde.

Tally chce vidět svého kamaráda Perise, který prodělal operaci o chlup dříve než ona. Vydá se proto za ním do města, které je vyhrazeno speciálně pro krásné. S Perisem se nakonec vážně uvidí, ale jeho chování ji překvapí. Poté už jen utíká, aby ji nikdo nechytil a spustí požární poplachy. Když se schovává v křoví, narazí na Shay, další ošklivou.
Stanou se z nich velké kamarádky. Navíc zjistí, že mají narozeniny ve stejný den. Společně se potají vydávají na výlety k nedalekým ruinám, kam ji Shay vezme proto, aby se seznámila s Davidem. Ten se ovšem neobjeví a Tally začne pochybovat o jeho existenci.
Teprve pár dní před vytouženou operací jí Shay řekne o místu zvaném Kouř, kde se nacházejí oškliví. Shay Tally prosí, aby šla s ní, protože sama nemá v plánu stát se krásnou. Tally ovšem odmítne, a tak jí Shay zanechá pouze nejasné instrukce, jak se tam dostat.
V den jejích narozenin se něco zvrtne. Doktorka Cabelová po Tally chce, aby prozradila, kde se Kouř a oškliví nacházejí, na oplátku se Tally stane krásnou. Tally je tak nucena souhlasit, od doktorky dostane přívěšek, který má aktivovat, až bude na místě.
Tally se tak sama vydává na cestu, která trvá několik dní. Jednou, když se nachází u řeky, se nad ní objeví vznášedlo, ale po chvíli zase odletí. Tally se usadí na strom s tím, že bude spát. Když se ovšem vzbudí, okolo hoří a na místě je i vznášedlo. Jak se ukáže, šlo o bandu lesníků, kteří zajišťovali, aby se do okolí nerozšiřovala bílá orchidej, která dusí rostliny okolo. Nakonec jí lesníci helikoptérou dopraví na místo blízko Kouři, kde ji najde Shay s pár dalšími ošklivími, včetně Davida.
Postupně se Tally začleňuje mezi místní, o aktivaci přívěšku přestane uvažovat a s ostatními začne i pracovat. Sblíží se s Davidem, a to naštve Shay.
David jednou vezme Tally za svými rodiči, když jí prozradí, že se narodil "v divočině". Od Davidovi matky Maddy se dozví, že při operaci nedochází pouze ke změně těla, ale i mysli. Tally se tak rozhodne, že se do města nevrátí a při cestě zpátky přívěšek zahodí do ohně. David nejde s ní, místo toho jde do nedalekých jeskyní.
Když se ráno Tally probudí, zjistí, že do Kouře pronikly jednotky z města s cílem dopravit ošklivé zpátky do měst. Jí se podaří uniknout, ovšem za cenu toho, že Shay zjistí, že je vlastně špeh. Jeden z ošklivých Croy získá podezření. Tally unikne do jeskyní, kam ji jednou vzal David, a zároveň tam na něj i narazí. Společně se vydají za jeho rodiči, které nemohou najít. Rozhodnou se, že se vydají vysvobodit ostatní.
Tráví tak několik dní na cestě zpátky. Před městem se k nim přidají jiní tři oškliví, kteří jim pomohou.
K vězněným se dostanou, zjistí, že Shay už není ošklivá a že Davidův otec nepřežil. Poté se odeberou k nedalekým ruinám, kde se skryjí. Maddy navíc získala doktorčiny poznámky a za několik dní přijde na
lék. Pokouší se přesvědčit Shay, že jí to pomůže, ta ale nechce. Chce se vrátit do města za ostatními krásnými a pařit s nimi.
Tally se rozhodne, že léčbu vyzkouší ona. David nesouhlasí, ovšem poté, co prozradí svoje tajemství, že byl Kouř zničen kvůli ní, radši odejde. Tally se pak se Shay vydává do města, aby se nechala udělat krásnou.


Tally mi byla docela sympatická. Na to, jak zpočátku prostě chtěla podstoupit operaci a chodit pařit s Perisem, po pár dnech však naprosto změnila názor a dokonce i ošklivého Davida shledala krásným, je to působivé.
Tohle bylo nanejvýš originální a čtivé. Nejspíš si český překlad - tedy až vyjde - pořídím.

1 komentářů:

Dream.less 30. srpna 2010 v 23:15  

Originální je Westerfeld maximáně, Pretties se ti bude líbit ještě víc. Určitě koukni i na jeho sérii Midnighters, ta je taky naprosto originální a neokoukaná, vraždí tam démony pomocí...no matematiky a čísla třináct ;)

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search