The Iron King (Iron Fey #1)

Její nevlastní otec ji prakticky ignoruje, její matka na ni nemá čas a jak Meghan zjistí, nic nebude ani se Scottem, Meghaninou tajnou láskou, protože jejich posezeníčko překazí podivná událost, po které budou následovat další. Někdo ji začne i pozorovat a Robbie, její nejlepší přítel, se začne chovat trochu... jinak. Doma Meghan zjistí, že její bratr není tak úplně jejím bratrem... a že Robbie/Puck není zcela člověkem. Společně se pak vydají pátrat po tom skutečném Ethanovi a zamíří nejprve na Letní dvůr. Meghaniným pozdějším průvodcem se stane Grimalkin, mluvící kočka.
Král Letního dvora Oberon Meghan prozradí, že je jejím otcem, a ona odmítá udělat cokoli, čím by to přiznala. Ještě donedávna nevěřila na skřítky, víly a podobná stvoření a teď aby bylo jedno jejím otcem? Oberon jí řekne, že se Ethan v jeho království nenachází, což Meghan poněkud zklame.
Až sem jsem si myslela, že by přátelství Pucka a Meghan mohlo vyvinout v něco víc, protože se k ní Puck docela hodil. Dlouho ji znal a přede všemi ji bránil. Vše se ovšem změnilo, když se na scéně objevil princ Ash ze Zimního dvora s tím svým ledovým srdcem. Letní a Zimní dvůr se sešli v příměří, které naruší příšera, před kterou Ash Meghan zachrání. Doslova princ, jen ten kůň mu chyběl. A protože Meghan ví, že by ji Oberon nenechal odejít hledat svého bratra, prchne...
... a Ash už na ni na Zimním dvoře čeká. Meghan se s ním dohodne, že když jí pomůže najít Ethana, půjde s ním za královnou Mab. No a tak se spolu vydávají najít jakéhosi Železného krále, který nejspíše Ethana má, a cestou si Ash s Puckem vyměňují jednak jízlivé poznámky, které tvoří tu vtipnou část knihy, ale i výzvy k souboji, při kterém vyvázne živý jenom jeden z nich. Zraněného Pucka vezmou k dryádám, přičemž od jedné z nich dostane dřevěný šíp, kterým bude schopna Meghan Železného krále zabít. Vydáním šípu ovšem začne hynout ten nejstarší dub a i stvoření v parku.
Ještě předtím, než se ke králi dostanou, je opustí Grimalkin, který se vydá hledat jinou cestu k němu. Ash se cestou dost unaví kvůli tomu železu, co je kolem. Chvíli si dokonce Meghan myslí, že po útoku skřítku Ash zemřel.
Jak myslíte, že to všechno skončí? Král sice doufá, že Meghan zůstane, stane se jeho královnou a Ethan bude volný, ale nakonec to dopadne jinak. Ethan byl unesen, protože měl posloužit jako návnada na jeho sestru. A i Ash, kterého moc ráda vidí živého, sloužil jako návnada. Na závěr Meghan pod ruku dostane kousek onoho šípu a neváhá využít situace, aby krále porazila. S Grimalkinem se nakonec dostane domů.
Když dorazí s Ethanem domů, zjistí, že byla pryč 3 měsíce, což jí vůbec nepřipadalo. Její matka jí pak prozradí, jak to s Letním králem bylo.. a taky se pro ni staví Ash, aby i ona splnila svoji část dohody.

Nedávno jsem si na sobě něčeho všimla: od upírů a vlkodlaků jsem se přes anděly posunula k vílám a podobným stvořením. A protože se zase začínám vracet k upírům, předpokládám, že se točím v kruhu.
U víl ještě ale chvíli zůstanu, protože chci vědět, jak tohle celé dopadne. The Iron King nepatří mezi knížky, které bych doslova hltala, ale četla se dobře. Jo, člověk se chvílema mohl ztrácet v tolika druzích nadpřirozených postav, na druhou stranu ale dokonale vykreslovaly děj. A taky tvořily podstatnou část knihy.
Vtipné mi přišlo, že zezačátku chtěli prakticky všichni Meghan sníst, poté to vypadalo, že by se spokojili “pouze“ s její smrtí.
Oberon mi přišel jako fajn chlapík, jeho ženu Titaniu jsem vážně neměla ráda za to, že poslala Meghan pracovat do kuchyně. Grimalkin a jeho sarkastické poznámky byli dokonalé, Puck byl v pohodě a Ash... Ash je kapitola sama o sobě.
Teď - v době čekání, než mi dorazí z Anglie The Iron Daughter - si přečtu Winter's Passage. Tahle série se zatím vyvíjí dobrým směrem :)

2 komentářů:

Seesen 23. prosince 2010 v 21:47  

"zezačátku chtěli prakticky všichni Meghan sníst, poté to vypadalo, že by se spokojili “pouze“ s její smrtí" :D To mi uniklo, good point.
Pořádně jsem hltala až právě druhý díl. A jestli nemáš ráda Titaniu...no Mab ve dvojce budeš milovat ;)

anggee 25. prosince 2010 v 11:05  

pokud u víl a podobných chceš ještě chvilku zůstat, měla by sis přečíst "Laru" - první díl - je to docela nářez :D :D

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search