Banished (Banished #1)

Chub. To on drží Hayley nad vodou. Její babička si jí moc nevšímá a mnohem raději se stará o svoje zákazníky Duna a Rattlera. Nezapadá ani ve škole, kde ji přitahuje skupina obyčejných lidí, kterým říká Morries.
Věci se začnou měnit až poté, co se na tělocviku zraní její spolužačka. Hayley ji vyléčí, aniž by věděla jak, a její spolužačka se jí odmění tím, že si od Hayley začne držet odstup, protože se bojí, že by díky Hayley mohla být prokletá. Vyléčit se jí podaří i svého psa, kterého porazí auto. Když se o vyléčení spolužačky lehce zmíní bábině, najednou se ptá, co se stalo..
Mezitím se daleko od Hayley snaží po zjištění, že toho Bryce, muže, který se ji chystal požádat o ruku, vůbec nezná, Prairie dostat od něj pryč. Za Hayley, aby jí pomohla.
Když Prairie dorazí, Hayley neví, jestli by jí měla důvěřovat. Ale poté, co v domě vypukne přestřelka, při které je zabita Hayleina babička, dva muži, kteří nenápadně parkovali na ulici a jeden ze zákazníků, rozhodne se, že to bude muset risknout a společně prchnou.
Jo, detail, Prairie je taky léčitelka. Jak ona, tak Hayley patří mezi Vypovězené.
Na cestě Prairie vypráví o její matce, která nezemřela při porodu, ale spáchala sebevraždu, o tom, že pochází z Irska, že léčitelé mají tendenci se vycítit a taky jí řekne to, že Chub je jasnovidec. Což jim pomůže utéct z jednoho motelu, kam se pro ně vydají Bryceovi chlápci.
Zajedou do domu Prairieiny kamarádky, kterou najdou mrtvou. Překvapí je Rattler, kterého společnými silami vyřídí. A vyjde najevo, že je Hayleyin otec.
Všichni tři, tedy čtyři - i se psem - se vydají k Anně, další Vypovězené, která ale nemá schopnost léčit. Její syn Kaz je jako Chub jasnovidec, který občas vidí, že se stane něco špatného.
Jednoho dne Hayley zjistí, že její pes má v těle kulky, díky kterým by měl být mrtvý. Ale nebyl, a Hayley tak přijde na tajemství, které Prairie skrývala: oživením již někoho mrtvého ho sice přivede zpět, ale stane se z něj doslova zombie: bez citu, nepociťující bolest ani nic jiného. O to jde i Bryceovi: získat léčitelku, která z lidí bude dělat vojáky, které by pak prodával. Proto od něj Prairie utekla. Protože Kaz má vizi, podle které by Bryce měl najít jinou léčitelku, Hayley, Prairie a Kaz se vydají za ním, aby zničili důležitá data spolu s ním. Rozhodnou se celou budovu poté vypálit.
Data v počítači najdou, všechny je zaskočí Bryce, který vezme Prairie jako rukojmí. Nakonec se Bryce zbaví a Hayley se na vlastní oči seznámí s pár zombie, které si tam Bryce schovával. Kaz jí pomůže ven a odejdou. Nicméně Bryce - i přes popáleniny - stále žije a v jeho bytě najdou onu léčitelku...

Po pár prvních kapitolách jsem měla pocit, že knížku ani nedokončím. Přeci jen se toho moc nedělo: neznámá žena - ze které se tedy později vyklubala Hayleina teta - mířila za ní a Hayley se starala o svého brášku, snáší oplzlé pohledy zákazníků a říká si, kdo asi jsou ti chlápci, kteří parkují na ulici.
Příjezdem tety se ale vše radikálně změní - Haylein život i vzhled.
No a v tu chvíli mě knížka zase dostala. Člověk se prostě chtěl dozvědět, jak to s nima nakonec dopadne.
Když jsem si pročítala anotaci, vůbec mě nenapadlo, že by mohlo jít i o zombie. V tom mě příběh dost zaskočil. Jsem zvědavá na to, jak celá situace kolem Hayley bude vyvíjet, takže si pokračování pod názvem Unforsaken, které by mělo vyjít v říjnu příští rok, určitě pohlídám; navíc je konec poněkud otevřený :)

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search