Wake (Dream Catcher #1)

Poprvé byla do snu Janie vtažena ve svých osmi letech, kdy se svou nalitou matkou jela za babičkou. Pán ve snu byl v trapné situaci a chtěl, aby mu Janie pomohla.
Jenže ona nemohla. Nevěděla jak.
Možná by stálo za to vysvětlit, jak to funguje. Kdokoli usne poblíž Janie, je automaticky bez vlastního přičinění vtažena do jeho snu. Nemůže nic dělat, jen se dívat a vydržet do konce.
Ve škole se jí spolužačky smály, protože nenosila módní oblečení. Nakonec se její dobrou kamarádkou stala Carrie.
Ve třinácti vytáhne Carrie Janie ven, ta po chvíli odejde, po cestě si zuje boty s podpatkem a narazí na Cabela, který se jí líbí. Sveze ji na skateboardu a pak se dlouhou dobu neuvidí.
V sedmnácti Janie pracuje v pečovatelském domě. Má tam celkem klid, protože staří už moc nesní, navíc si potřebuje vydělat na vysokou. Doma ji nalitá matka ignoruje a nemluví s ní.
Jednou jede autem domů kolem Cabelova domu. Ve snu pak uvidí muže s noži, jak někomu uřízne hlavu. Zděšená pak v noci nemůže spát a ulici se vyhýbá. Ráno občas nabírá Cabela do školy, kterému ujel bus do školy.
V knihovně, kde je i Cabel, je Janie vtažena do jeho snu, ve kterém ji prosí o pomoc. Janie má pocit, jako by ji Cabel viděl, i když ostatní většinou ne.
Cestou na školní výlet vpadne Janie do snů někoho ze svých spolužáků a Cabel ji uvidí. Myslí si, že měla záchvat nebo tak, a Janie ho pošle pro nějaké jídlo. Když se znovu rozjedou, Cabel usne a Janie se octne v jeho snu. Nějaký muž uhodí Cabela, polije ho nějakou tekutinou a hodí na něj cigaretu. Cabel chytně a změní se v příšeru. Janie se otočí a Cabela uvidí za sebou. Když se Cabel vzbudí, zděsí se.
Mezitím Janie dvakrát sama sní a ve snu se jí objeví Cabel. Jenže on neví, jak to udělal. Janie mu pak stručně vysvětlí, jak to je. On jí slíbí, že se zase staví. Jenže nepřijde, a Janie se naštve. Na den se ulije ze školy a k ní domů pak přijde Carrie, která jí řekne, že je Cabel zapletenej s drogama a s její spolužačkou Shay.
V pečovatelské domě se Janie stará o jednu paní, která je slepá. Janie jí předčítá a když zemře, zanechá jí šek na 5 tisíc dolarů a vzkaz, že jsou její schopnosti větší, než si myslí.
Vydá se do knihovny, odkud si domů dotáhne pár knih o snění. Pomalu se učí ovládat svoje sny. V práci je pak ve snu, ve kterém ji jeden muž žádá o pomoc. Janie na pomoc přijde ta paní, která jí dala peníze. Janie nakonec změní sen tak, aby to nebyla noční můra.
Ve škole si Cabel vynutí její pozornost, protože s ní ve snu komunikuje skrz napsané věty na papíře. Janie chce vědět, jak to udělal, a tak si domluví rande.
U něj doma ji pak Cabel přemlouvá, že všechno, co viděla, byl jen sen. Janie se odebere do koupelny. Když vyleze, optá se, s kým telefonoval, a on řekne, že s Shay. No a Janie chce odejít.
Jenže místo toho za ní jede v autě kamsi, kde to všechno Janie pochopí. Seznámí se s jistou paní, která si říká Kapitán, a ta jí vysvětlí, že jí Cabel pomáhá pochytat drogový dealery, konkrétně otce Shay. Janie navíc pomůže ve snu nějakému strážníkovi. Doma pak Cabel přizná všechno, co nebyla pravda.
Jednou v noci vzbudí Janie telefon od Carrie, která sedí ve vězení. Janie proto shrábne peníze na kauci a vydá se ji vysekat ven. Jenže nemůže, protože jí ještě nebylo 18. A tak se jde za ní jen podívat. Uvidí tam ji, jejího kluka, Shay a jejího otce a taky Cabela. Shayin otec usnul, takže se Janie klidila na nejbližší židli, aby sebou nesekla. Stejně se ovšem praští o stoleček s kafem a natrhne si obočí. Když se vzbudí, chtějí ji vzít do nemocnice, ale Janie to ukecá. Kapitán ji ošetří. Cabel pak podá zprávu z akce a řekne, že nenašli drogy. S tím jim pomůže Janie, když jim odvykládá sen, který měl Shayin otec.
Později pak Kapitán dá stipendium na vysokou za to, že jim pomohla.

God.. Tohle jsem smolila snad hodinu.. V tomhle počasí můj mozek prostě není ochoten pracovat. Navíc mi v uších kopou bubny z Cosmic Love.. to mi to soustředění taky moc neulehčuje.
Kdyby něco nedávalo smysl, omluvte mě tedy prosím :D
Knížka to byla velice zajímavá, takže doufám, že se nějaký nakladatelství zmůže na to, aby ji vydali!

Na závěr ještě jedna citace:

"That was the goth stage, where I decided I'd never get the girl of my dreams because of my scars. Not to mention my hairstyle. (pause) But then she slammed a door handle into my gut. And when a girl does that to a boy, it means she likes him."

2 komentářů:

Anonymní 16. července 2010 v 8:50  

ahooj,
tohle mi odeslali z jednoho nakladatelství-ohledně vydání této knihy, co si o tom myslíš je to jak píšou?

neuvažujeme, její trilogie je primárně určená pro věkovou kategorii 9-12 let a naše produkce je určena přece jen pro starší čtenáře.

Dream Catcher #1)- tohle je název té triologie???

Nicole 16. července 2010 v 9:47  

Těžko říct, jestli by si tohle přečetla moje desetiletá sestra. Řekla bych, že je to pro ty starší, takže nevím, odkud si o to věku nakladatelství vytáhlo.
Jinak trilogie se jmenuje Dream Catcher.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search