Jeanne DuPrauová - série Ember

#1 Město Ember
Lidé v Emberu to nemají zrovna snadné - zásoby, které mají ve skladu, pomalu docházejí a každodenně se bojí výpadků proudu, který je ponechává v naprosté tmě.
Hlavní postavy této série - Lina a Doon - dostanou po ukončení školy své první zaměstnání. Lina běhá po městě jako poslíček a Doon zkoumá a často opravuje potrubí u generátoru.
Jednou Lina doma objeví záhadný dokument, který její sestřička Poppy stačila poškodit tak, že zabere nějaký čas, než ho Lina s Doonem rozluští. Zjistí, že se tam píše o tom, jak se dostat z Emberu pryč. Společně se pak vydají do potrubí, odkud by cesta mohla vést. Nikdo z města to ovšem nebere na vědomí a dokonce oba riskují to, že je zavřou. Rozhodnou se proto, že utečou. Lina ještě stačí vzít Poppy a když se po náročné cestě ocitnou na onom novém místě, vidí Ember pod sebou. Pošlou dolů vzkaz a doufají, že se ostatní obyvatelé taky vydají pryč.

#2 Vesnice Sparks
Někteří Embeřané se na cestu nakonec vydají, ti, kteří zůstali, tápají ve tmě kdesi v podzemí.
Obyvatelé Sparksu Embeřany přijmou, jen jsou trochu zmatení z toho, že by měli přijít z podzemního města. Vůdci města se dohodnou na tom, že ve vesnici mohou zůstat po dobu půl roku, za kterou se naučí pracovat, pěstovat si plodiny atd. Poté vesnici opustí.
Jednotlivé skupinky Embeřanů chodí k určité rodině, kde se mohou vyspat a kde dostanou najíst. Ostatní bydlí v hotelu Maják. Lina bydlí u vesnické "doktorky", kde bydlí i protivný Torren, jehož bratr Caspar je tulák, který projíždí Pustiny a hledá předměty, které pak nabízí v jiných městech. Doon se zase začne kámošit s Tickem, kterého má za "vzor".
Lina po nějaké době zatouží ze Sparksu utéct, protože si nemá pořádně s kým pokecat a Doon je pořád s Tickem. Jakmile proto přijede Caspar, Lina se schová k němu do vozu a spolu s jeho kolegyní Maddy se vydá do neznámého města, kde chce Caspar najít poklad. Lina s Maddy se ovšem zanedlouho vrátí do Sparksu, kde je rušno.
Doon je shledán podezřelým z toho, že zničil dvě bedny rajčat. Ve skutečnosti to udělal Torren. Vztahy mezi obyvateli obou vesnic se proto přiostří a ještě zhorší poté, co je na hotel napsán nápis, aby Embeřané odešli. Oni ovšem odejít nechtějí, a tak Tick všechny navede na to, že budou bojovat, bude-li to potřeba. Vůdci Sparksu zase vyhrožují Zbraní.
Doon přestane Ticka považovat za kámoše, když mu dojde, že chce mít jen moc a touží po válce.
Zbraň se ukáže být jakýsi kulomet, který dokonce způsobí požár. Doon zachrání Torrena před plameny a Lina se jako první z Embeřanů postaví na pomoc obyvatelům Sparksu při hašení požáru. Postupně se přidávají i ostatní Embeřané. Nakonec se všichni usmíří, Embeřané nikam nemusí, Tick a pár jeho společníků odejde a Doon sestaví strojek na elektřinu a rozsvítí žárovku, kterou ze svých putování přivezl Caspar.

Tyhle knížky bych přiřadila k těm odpočinkovým.
V sérii jsou ještě dva díly (Věštkyně z Yonwoodu a Poklad v temnotách), ovšem zda-li je někdy nakladatelství Argo vydá je mi záhadou.

1 komentářů:

Freckles 17. října 2010 v 11:20  

O 3. a 4. dílu má Argo na svých stránkách že je ,,připravuje" už od jara roku 2009... Jak dlouho asi trvá připravit jednu knížku? podle Arga pěkně dlouho...

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search