Clockwork Angel (Infernal Devices #1)

Anó, už jsem CA dočetla. Trvalo mi to neuvěřitelně dlouho, na můj vkus až příliš dlouho. Nicméně nemůžu říct, že by první díl v další sérii od Cassandry zklamal. To vůbec ne. Ale TMI to taky není.

Temné sestry drží Tessu pod zámkem a snaží se vypilovat její schopnost měnit se do dokonalosti. Tessa dělá co může, ale jen kvůli svému bratrovi, kterému jinak sestry ublíží. Jednoho dne jí pak oznámí, že si pro ni přijde onen Magistr, který si ji chce vzít za ženu. U sester doma se objeví Will, kterého tam pátrání dovedlo, a Tessu dostane ven. Jednu ze sester zabije.
Tessa se tak ocitne v Institutu. Seznámí se s Charlotte, která Institut vede a s jejím manželem-vynálezcem Henrym; s Jessamine, která být Lovkyní stínů a vše okolo toho nesnáší a také se služebnictvem. S Jemem se Tessa seznámí až později, kvůli jeho "stavu".
Když všem Tessa předvede, čeho je schopná, koukají na ni s údivem. Začne navíc požadovat, aby se po jejím bratru Nathanielovi začalo pátrat. Charlotte s Henrym se proto vydají za jeho bývalým zaměstnavatelem, kde se dozví, že se - stejně jako jeho rodiče - stal členem klubu Pandemonium, kde se to hemží Podsvěťany. Klub vede jistý de Quincey, hlava místního klanu upírů. Ten si prý objednal součástky na to, aby si vytvořil armádu proti Lovcům stínů.
Do Institutu zamíří upírka Camille, která chce s Tessou mluvit o jejím bratrovi. Celé to vyústí v nápad, že Tessa jako Camille spolu s Willem a Magnusem (Krasomilem) do klubu půjde, aby se podívali, zda-li tam její bratr není. Zároveň se chtějí přesvědčit, jestli de Quincey provádí ty nekalosti, které se o něm povídají.
Svého bratra Tessa najde a většina upírů je pobita přivolanými Lovci stínů. De Quincey uprchne. Nathaniela vezmou do Institutu, kde se léčí. O Lovcích stínů si myslí, že to jsou netvoři. Na pomoc přijde i jeden z Mlčenlivých bratrů.
Když se jde Tessa jednou s Jemem projít, cestu jim zatarasí ona mechanická stvoření, která jim oznámí vyhlášení války s Lovci stínů. Oba se jen tak tak dostanou do Institutu, ovšem Jem zkolabuje. Později Jem Tesse vypráví, co mu je. Když mu bylo jedenáct, jeho rodiče spolu s ním unesl démon, který Jema mučil svým jedem, na kterém se Jem stal závislým. Pomalu ho to zabíjí, ale pokud chce bojovat po Willově boku, musí si každý den trochu vzít.
Nathaniel poté vypráví, jak se dostal k de Quinceymu. Hrál, zpočátku vyhrával, pak ovšem začal prohrávat až mu slíbil cokoli, co smaže jeho dluh. De Quincey si řekl o Tessu. Taky jim prozradí, že de Quincey spolu s Temnými sestrami plánuje dát oněm automatům schopnosti démonů. Kouzlo ovšem musí provést za úplňku. Lovci stínů se proto vypraví na místo, kde má být de Quincey ukrytý. Jem s Willem zůstanou v Institutu, zanedlouho se ovšem objeví Mortmain s tím, že se jedna Temná sestra chystá přivést zpět tu druhou, a vypraví se za nimi. Tessa a ostatní překvapí po jejich odchodu návštěva automatů. Vyjde najevo, že Magistrem není de Quincey, ale Mortmain a že Nathaniel v tom jel celou dobu s ním. Mortmain po Tesse chce, aby se změnila v majitele hodinek, které jí ukáže, ta ovšem odmítne. Mortmain jí taky prozradí, že to on ji vytvořil. Tessa pak začne vyhrožovat, že se sama zabije, pokud neodejde. Tomu se nechce, a tak se Tessa o sebevraždu pokusí.
Will s Jemem zatím pátrají po Temné sestře, která se skutečně snaží pouze o oživení své sestry. Willovi dojde, že Magistrem není de Quincey a tím pádem je Tessa v Institutu ohrožena. Vydá se zpátky a nechá Jema za sebou; ten zachránil kocoura Kostelníka.
Když Will vejde do Institutu a začne hledat Tessu, najde ji ležet na zemi s krvavou skvrnou na šatech. Mortmain zmizí a Tessa se ukáže nebýt mrtvou, jen se proměnila v oběť, která byla zastřelena. Stejně jako Mortmain zmizí i Nathaniel a skříňka, ve které byly ukryty démonní schopnosti. Kromě Lovců stínů ji ovšem otevřít nikdo nemůže.
Charlotte oznámí Tesse, že může zůstat. Souhlasí.
V epilogu pak Will navštíví Magnuse v sídle Camille s tím, že se nemá koho zeptat..

*team Jem* nebo *team Will*?
Odpověď: já nevím.
Při čtení jsem se neuvěřitelně zasekla - přeci jenom, ve škole to nejde tak snadno jako doma -, ale posledních zhruba 150 stránek jsem zhltla během tří dnů.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search