Julie Kagawa - The Iron Daughter (Iron Fey #2)

Poloviční Letní vílí princezna a poloviční člověk Meghan nikdy nikam nezapadla. Opuštěná Zimním princem, o kterém si myslela, že ji miluje, je vězněm Zimní vílí královny. Jak se blíží válka mezi Létem a Zimou, Meghan ví, že to skutečné nebezpečí hrozí od Železných víl, které viděla jen ona a její chybějící princ. Ale nikdo jí nevěří.
Co hůř, Meghaniny vílí schopnosti byly odříznuty. Je uvízlá v zemi víl. Důvěřování komukoliv by bylo bláhové. Důvěřování zdánlivému zrádci by mohlo být smrtící.

Perfektní. Chytlavé. Okouzlující.
Ne, měla bych přestat a utřít si slinu.
Zjednodušeně: Léto, Zima a Železo.
Léto se nemusí se Zimou, což přiostří ještě Železo. Meghan sice krále železných víl zabila, ale na trůn se dostal jiný. Ash dává veřejně najevo, že to, co se stalo cestou za Mab, sloužilo pouze k tomu, aby ji tam Ash dostal. Nic víc. Rýpnout si musí i jeho bratr Rowan. Nečekaně se k zimnímu dvoru dostaví i sám Oberon, a to aby s ním Meghan zase odjela. Mab odmítne, a tak si jen Léto a Zima předají žezlo a je to. Žezlo zapříčiní začátek války, když je železnými vílami ukradeno a třetí princ Sage zabit. Z Meghan se na chvíli stane ledová socha, Ash ji dostane ven a je odhodlán Meghan dostat domů. Tedy, k letnímu dvoru. Do cesty se připlete Rowan a následně je vážně zraněn. A tak Meghan zase prchá.

Na pomoc se připojí i už zdravý Puck. Ony železné potvory zraní Ashe, který se po jakž takž uzdravení vydá zpátky, přičemž má Puck dovést Meghan k Oberonovi. Jenže Meghan se rozhodne pro výpravu na nalezení žezla, jehož vrácení by zastavilo hrozící válku na obzoru. V nečekané chvíli se objeví i Grimalkin a pomoc Meghan přislíbí i Ironhouse, který jim v jedničce zatopil. Jak zjistí s pomocí Leanansidhe, královny vyhoštěných, že se žezlo nachází v Sillicon Valey. Vydají se tam a překvapí je, že spatří Virus s žezlem ruce, která - stejně jako Rowan, který podrazil i svůj dvůr - touží po moci. No, a taky tam je Ash. A přeci jen ne tak úplně Ash...

Ash s broukem v hlavě (nemyšleno metaforicky). Železný potvory našly způsob, jak ho při implantaci nezabít a i když Ash Meghan poznává, nezmůže nic jiného, než že se je všechny pokusí povraždit. Podaří se jim prchnout a Meghan se musí rozhodnout, co s Ashem udělat. Nechce, aby zemřel, ale jakmile se o něco pokusí, Puck nebude váhat a zničí ho. Protože se Ash vydá i za rodinou Meghan, dojdou si za ním, Meghan se podaří Ashovi onoho brouka zneškodnit (i bez svých schopností, které Mab zapečetila) a Ashe musí dopravit k léčitelce. Puck, Meghan a Ash se poté vydají na školní ples, kde by se Ashovi mohlo udělat líp po tom všem železe. S Grimovou pomocí, který se opět nečekaně objeví, se dostanou i na místo, kam se Virus s žezlem přesunula.

Ironhouse položí svůj život, Virus padne díky Ashovi a na řadu tak přijde vrácení žezla do rukou Mab. Meghan to stihne jen tak tak, válka je v plném proudu a Mab si stále myslí, že za všechno může ona. Nakonec vládkyni nezůstane ani jeden syn: Sage je mrtvý, Rowana se vzdala poté, co se dozvěděla o jeho zradě a Ash je vykázán do lidského světa bez možnosti návratu, protože si dovolil milovat Meghan. A i když Puck tak pěkně prosil, stejně se vydá za Ashem.

Stejně jako v hudebním průmyslu se u kapel netrpělivě čeká na druhou desku. Když bude minimálně stejně tak dobrá jako ta první, něco v nich přeci jen bude.
Julie napsala pokračování knihy, které je lepší. O dost. Dokonce jsem chvíli uvažovala nad hodnocením 6/5. Což jsem zase zavrhla, protože na nic lepšího než Hunger Games jsem zatím nenarazila. Ale Julie míří taky vysoko.

Vražda, zlomená srdce, vyznání lásky, zrada, akce, to všechno v Iron Daughter najdete. Nebudete se nudit. Jako vůbec. Já nemuset chodit do školy, seděla bych nad knihou jeden den a během pár hodin bych ji zhltla. Meghan už není ta samá (dovolila bych si říct i slepá) slečna; svět víl považuje za vlastní stejně jako normální zemský život. No jistě, Ash stále hraje velkou roli. Přiznávám, jedna část knihy ze tří bez Ashe byla nepěkná. O to rychleji jsem se příběhem prokousávala, abych se k němu zase dostala... Pucka mi bylo líto, ale když o citech Meghan věděl a stejně to zkusil.. Ironhorse příjemně překvapil a typickou se pomalu stává i Grimova hláška, která přeci všechno objasňuje: „Protože jsem kočka.“
Geniální. Podobnou (a ne-li vyšší!) úroveň čekám i u The Iron Queen. Každopádně po druhém díle vůbec nemám obavy o tom, že by Julie nenapsala další skvost, který se bude vyjímat v mojí knihovně :)

A díky Veronice dokonce i vím, že Knižní klub chystá překlad této série! Nicméně ne dřív, než příští rok.. ale i tak je to skvělá zpráva :)

2 komentářů:

Freckles 29. ledna 2011 v 19:57  

Vážně uvažuju o tom, že si tuhle sérii přečtu. Ale když já mám tak málo času... Jak moc je to dobré na stupnici 1-20 když Vampýrská akademie a Hunger games jsou 20? :)

Nicole 29. ledna 2011 v 20:07  

Víš co, pro mě má HG tak 21.. :)
Kdybych měla hodnotit, dala bych téhle sérii tak 17-18 :)

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search