Cat Clarke - Entangled

V hlavě mi dokola víří ty samé otázky: Co ode mě chce? Jak jsem tohle mohla dopustit? ZEMŘU?

Sedmnáctiletá Grace se probudí v bílé místnosti se stolem, tužkami a papíry – bez tušení, jak se tam dostala. Jak Grace sepisuje svůj zamotaný život na stránky, je nucena si pamatovat všechno, co se snažila zapomenout. Je tu beznadějné zamilování se do nádherného Nata a odhalování jejího vztahu se svou nejlepší kamarádkou Sal. Ale něco chybí. Tak moc, jak se snaží si vzpomenout, je něco, co prostě nevidí?
Grace musí čelit té nejdůležitější otázce. Proč tu je?

Protože Grace neví proč je tam, kde je ani jak se tam dostala a po ruce má pouze psací potřeby a papíry, začne sepisovat svůj komplikovaný příběh. Ten se odvíjí retrospektivně: Grace začíná tím, jak potkala svého únosce Ethana, se kterým šla vlastně dobrovolně poté, co se rozhodla spáchat sebevraždu.
Nejlepší kamarádku našla v přistěhovalkyni Sal. Ovšem ani jejich přátelství není bez much a když jednoho dne Sal přijde s tím, že je nejspíš těhotná. Grace z ní nedostane ani s kým, ani kdy, Sal jí odvětí s tím, že je to její chyba. Grace se neudrží a jednu jí vrazí. V oné době, kdy spolu nemluví a kdy si Grace myslí, že je s nimi konec, se seznámí s Natem, ze kterého se stane víc než jen ten, který dal Grace peníze na bus.
Její matka, která je buď pryč, nebo se o Grace prostě nestará, ani netuší o jejích dostaveníčcích s Natem. Své „záliby“ v řezání se se Grace snaží se odnaučit, ovšem hádka se Sal všechno zase spouští. A i přesto, že si myslí, že by se měla Natovi hnusit a ten by ji neměl chtít, on to moc nerozebírá.
Ethan jí na otázky odpovídá dalšími otázkami. Grace začne být za nějakou dobu už znechucená sepisováním svého života. Napadá ji i myšlenka na útěk; jednou jí Ethan nechá příležitost vyplížit se ven, ale ona to neudělá. Ethan jí také pomůže uvědomit si, že svého otce, který spáchal sebevraždu, ve skutečnosti nenávidí a že to tak zcela nebude matčina vina. Protože on to chtěl udělat. Ethan ji pronásleduje i ve snech; vždycky se z nějaké jiné osoby vyklube on.
Poslední část Gracina příběhu graduje: seznámí Sal (která si došla na potrat a usmířila se s Grace) s Natem a už v té chvíli si pomyslíte, že tu něco nehraje. Třeba proto, že se nechovají tak, jak by se chovali dva naprosto neznámí lidé. Natův bratr Devon se snaží Grace něco říct, ale ta si jen myslí, že o ni má zájem a chce zničit její vztah s Natem. Jednoho dne jí přijde sms s tím, že s ní chce Nat mluvit. Grace k němu domů zajde a najde.. Nata se Sal.
Gracein příběh končí tím, že se naposled připravuje. Pokecá s matkou, domluví se se Sal a zničí Natův dopis. A pak už jen víme, že je Grace v kómatu a k ní mluví postupně omlouvající se Sal, vysvětlující Nat a vzpomínající matka, pro kterou její otec skutečně znamenal hodně..

Výbornej debut! Na otázku kdo je ten Ethan jsem odpověd nedostala. Proč mě to vlastně tak zajímá? Vždyť mě štval.. ať už tím, že chodil přesně načas ve chvíli, kdy to Grace potřebovala nebo že neodpovídal na otázky... On vlastně i zemřel a Graciny jizvy měl na sobě on. Weird. Grace na mě působila jako obyčejná teenagerka, která má všechno ještě před sebou. Rebelka, která dělá to, co chce dělat. Její příběh se prakticky odvíjí od dvou mezníků: od Sal, která se stane (s mezerou) její nejlepší kámoškou, jejíž podraz na konci má hořkou příchuť a od Nata, který se v oné pauze s Grace seznámil díky tomu, že neměla peníze na autobus. Situace pak vyústila ve vztah, kterému Grace věřila a který brala jako jednu z mála pozitivních věcí v jejím životě...
Střídání minulosti a přítomnosti by mohlo být matoucí, ale není. Uvědomíte si, kdy Grace prostě sepisovala všechno na papír a kdy (v přítomnosti) přemýšlela nad tím vším.
Konec si asi můžeme vyložit po svém; autorka ani nenaznačila, proč (a jak) se Grace vyskytla ve svém stavu..
Btw. 1* za cover!

1 komentářů:

Anonymní 9. března 2011 v 10:55  

Entagled vyjde i v češtině.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search