Lauren Kate - Torment (Fallen #2)

Zezačátku varuju před spoilery; série už brzy začne vycházet i u nás, tak si nakažte překvapení :)

Kolik životů potřebujete žít předtím, než najdete někoho, pro koho stojí zemřít? V následku toho, co se stalo na škole Sword & Cross, byla Luce ukryta svým prokletým andělským přítelem Danielem v nové škole plné Nephilim, potomků padlých andělů a lidí. Daniel slíbil, že tam bude v bezpečí, chráněna před těmi, kteří by ji mohli zabít. Na škole Luce objeví, co znamejí Stíny, které ji pronásledovaly celý život – a jak s nimi manipulovat, aby viděla svoje ostatní životy. Přesto čím víc se Luce dozvídá o sobě, tím víc si uvědomuje, že minulost je její poslední klíč k odjištění její budoucnosti... a že jí Daniel neřekl všechno. Co když jeho verze minulosti není tak, jak se věci staly... co když měla Luce skutečně předurčeno být s někým jiným?


Problémy jsem měla už se čtením Fallen; knížka mě prakticky vůbec nenadchla a tak jsem doufala, že to druhý díl vyváží, protože ty většinou bývají lepší.
Jenže ono to bylo ještě horší.
To, co Lauren Kate rozepsala na 450 stránek, bych já sesmolila tak do 150-ti. V důsledku toho pak na mě kniha působila tak, že se v ní nic moc nedělo.


Luce jsem zpočátku považovala za naivní husičku. Evidentně nevěděla, co vlastně chce a převážná část jejích dialogů s Danielem vypadala tak, že na sebe štěkali jako dva psi. Třeba kvůli tomu, že si Luce odbarvila vlasy na blond. No, jen si tu slečnu na obálce představte blond. Člověk by si řekl, že když ta láska mezi nimi trvá už hezkých pár století, tak že je jen tak něco nerozhodí. Jenže Luce si postavila hlavu a dožadovala se odpovědí:

  1. Proč s ní Daniel nejde na školu.
  2. Proč jí nechce nic říct o jejích minulých životech.
  3. Proč nemluví o tom, co se zrovna děje.
  4. Proč jí neřekl o příměří, které spolu obě strany (Daniel x Cam) uzavřeli. Nepochopila jsem, proč to pro ni bylo tak důležité a proč ji to tak šokovalo..
Trošku z děje: Luce se spřátelí se Shelby, která je nejdřív jako ne moc nadšená z nové spolubydlící.. ale zlepší se to. Ona totiž Shelby a Daniel jednou... Vztah učitelů Frankie a Stevena (stejně jako Dan a Cam - anděl x démon) Luce nedokáže pochopit. I přesto, že si Cam s Danielem řekli, že Luce nechají po dobu příměří na pokoji - tedy celých 18 dní -, ani jeden to nevydrží. Daniel si chodí pro políbení a pravidelnou dávku hádek s Luce, Cam jí zase zachraňuje zadek před těmi, kteří po ní jdou. To je další věc: pánové se urputně snaží udržet Luce v bezpečí, ale ona to nebere moc na vědomí (nějaký komplex sebevraha možná?) a chodí si do lesíka, aby našla nějaké ty stíny (Oznamovatelé jim říkají), aby se konečně dozvěděla něco o sobě a svých minulých životech. Díky nim se Luce spolu se Shelby a Milesem dostane i do Vegas, kde najde svou sestru Veru. Tedy sestru z minulého života. Na pomoc dorazí Arriane a dostane je zpátky na školu, kde trojice dostane kázání a Luce tak může zapomenout na Díkuvzdání strávené s rodiči.
„A co Daniel?“
Myslela: Ví už o tomhle výletu? a Jak je to skutečně mezi ním a Camem? a Je na mě pořád naštvaný kvůli té puse? a Je špatné, že Miles jde taky? a též Jaké jsou šance, že se Daniel zítra ukáže v domě mých rodičů, i když říká, že mě nemůže vídat?
Ale ono to vyjde, samozřejmě. Ještě předtím však dojde k puse mezi Luce a Milesem, kterou Daniel uvidí. A má to. Je pak proto dost překvapená, když se u ní doma sejde celá parta včetně Gabbe, Arriane, Cama, Shelby.. a taky Daniela a Milese, jejichž konverzace tak trochu připomínala... frašku? Ale bylo to vtipné, jeden ze světlých okamžiků knihy. No a protože se blížil konec knihy, Lauren se zase pokusila o strhující finále - Vyvrženci zaútočili na skupinku, zatímco mamka s taťkou venčili pejska. Jak se ukáže, nechtěli Luce zabít, jen ji využít jako jakousi vstupenku do nebe. Miles pak díky svému daru Luce rozdvojí a když si jeden Vyvrženec (náhodou bývalý přítel Shelby) myslí, že už ji má, Cam ji zabije/zničí, přičemž Daniel propadne panice, že už ji nikdy neuvidí. Ale ta pravá Luce se vynoří zpoza rohu a pomocí stínu vnikne do své minulosti. Zoufalý a odhodlaný Daniel se vrhne za ní.

Otázky. Jenom otázky a minimum odpovědí. Druhý díl jsem brala jako vycpávku před třetím, protože co se od stínů dozvíme? Nic podstatného, to všechno (doufejme) vypukne až v díle následujícím. Z postav mi žádná nepřirostla k srdci, možná jen Arriane, protože je badass? Lauren Kate každopádně dosáhla toho, že si další díl kupovat nebudu; jestli ho budu číst, tak jen jako e-book.

5 komentářů:

Anonymní 16. února 2011 v 22:30  

já se na tuhle knížku tak těšila až vyjde v českém překladu a já si ji budu moc přečíst, ale takhle se bojim pustit i do prvního dílu natož do druhýho....tak nevim nevim jestli za ni budu utrácet peníze....

Nicole 16. února 2011 v 22:57  

Hele, mým názorem se vůbec nenechej odradit. To, že se to nelíbilo mně, neznamená, že tomu automaticky nepřijdeš na chuť ty :)

Anonymní 19. února 2011 v 0:33  

kdy že to má vyjít u nás?:)

Nicole 19. února 2011 v 3:38  

V říjnu.

Marmeli 19. února 2011 v 20:37  

Obálka je vážně povedená... teď jen, jaký bude příběh :) Podle tvých slov asi nic moc, což? Tak ale sto lidí, sto chutí. A když nebude bavit, tak máme aspoň o čem diskutovat :)

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search