Julie Kagawa - The Iron Queen (Iron Fey #3)

Jmenuji se Meghan Chase.

Myslela jsem si, že je konec. Že můj čas s vílami, nemožnými volbami, které jsem musela učinit, obětování těch, které jsem milovala, bylo za mnou. Ale bouře se blíží, armáda železných víl, která mě zatáhne zpátky, kopajíc a křičíc. Odvede pryč od vykázaného prince, který přísahal, že bude stát po mém boku. Zatáhne do jádra konfliktu tak silného, že si nejsem jistá, zda někdo přežije.

Tentokrát už nebude cesty zpět.

V celé knize je hlavním tématem válka. Leanansidhe poskytne přístřeší Meghan s Ashem, ke kterým se přidá též vykázaný Puck a občas se zjevující Grim. A protože chce Meghan zpátky svoji vzpomínku na svého otce, který ji vychovával a který je teď u Leanansidhe, vydá se za věštkyní a za protislužbu ji získá zpátky. Svůj čas tráví Meghan tím, že ji Ash učí ohánět se mečem, Puck jí pomáhá s kouzly a ona sama se věnuje svému otci, který si toho moc nepamatuje. Od Oberona i Mab je jim nabídnuto, že se budou moci vrátit zpátky, pokud se Meghan vydá na misi, při níž bude muset zabít falešného krále. A i přesto, že se zdráhá vzít Ashe i Pucka sebou, protože ví, že jim železo nedělá moc dobře, stejně se naše známá trojice vydá na cestu. A Ash se stane Meghaniným rytířem.

Vydají se do sídla bývalého železného krále Machiny, kterého Meghan zabila, protože od hodináře dostane tip, že všechno skončí na začátku. A protože to Machina začal..
Znovu se setkají i s Rowanem, který si stále pošetile myslí, že si může navyknout na železo. Meghan nabídne sňatek s železným králem, přičemž by tak získal schopnosti, které má od Machiny nyní Meghan. Ta odmítne se slibem, že už jsou na cestě k tomu, aby ho zabila. Do cesty se jim připlete i Glitch, který se jí zprvu pokusil unést. Teď je nucena jít s ním, protože ji nechce pustit na sebevražednou misi. Jak Meghan později zjistí, její šance na to, aby se dostala tak blízko ke králi a mohla ho zabít, jsou malé.

Stejně se jí to podaří. Na pomoc létu a zimě přijdou i skřítci, kteří stejně jako oni byli proti falešnému železnému králi. Ferrum odjakživa bažil po moci, která mu prý patřila, a tak se mu jí dostane. A Meghan prokáže, jak silnou osobností se stala. Obětuje se, aby zastavila železného krále, aby zachránila skomírající říši víl. Na poslední chvíli ještě zbaví Ashe rytířského slibu a s pomocí jeho pravého jména ho pošle pryč. Ve snu se opět setká s Machinou, pogratuluje jí a Meghan povstane jako nová železná královna, jako srdce železného království. A zatímco se Meghan loučí se svou matkou a Ethanem, Ash zatím postává nedaleko s Puckem a spřádá plán...

Nejsem příznivcem ničení knih (obzvlášť když je to paperback..), ale občas dostane člověk chuť ji hodit do kouta a nějakou dobu ji tam nechat. Ovládla jsem se. Jen jsem se znovu potřebovala sebrat, protože posledních zhruba 40 stránek bylo vážně heartbreaking.
Co to Julie provedla, proboha? Jak mám čekat až do listopadu na vydání Železného rytíře?
Nemůžu se rozhodnout, jestli byl lepší díl druhý nebo třetí. Ve druhém se toho možná víc dělo, ale ve třetím šlo o onu epičnost války a hrozící zničení všeho, na čem Meghan záleží. Postavy se v The Iron Queen posunuly zase o kus dál: Puck ukázal, že některé věci dokáže brát i vážně, Ashovo srdce možná nebude zas tak ledové - oh, až si tohle přečtete, budete ho milovat! - a Meghanina dechberoucí oběť na závěr... Navíc, v tomhle díle vás Julie donutí se smát i brečet. Jednoduše dokonalé.

Jako perličku přidávám onu slavnou Grimalkinovu větu:
The Iron King (#1)

„Myslel jsem, že zemřela,“ řekl Puck. „Pokud je to ta samá věštkyně, kterou myslím, zmizela před nějakým časem.“
Grimalkin zívnul a olíznul si vousy. „Ne mrtvá,“ odpověděl. „Těžko mrtvá. Ale změnila si jméno a vzhled tolikrát, že si ji i ty nejstarší víly sotva pamatují. Ráda zůstává nenápadná, víte.“
Puck se zamračil a svraštil svoje obočí dohromady. „Tak jak to, že si ji ty pamatuješ?“ zeptal se a zněl rozhorčeně.
„Jsem kočka,“ zavrněl Grimalkin.
The Iron Daughter (#2)
Zvedla jsem ruku. „Jakto, že znáš tohle místo, Grime?“
Grimalkin zamrkal. „Jsem kočka,“ řekl a zmizel dolů do jednoho z tunelů.
The Iron Queen (#3)
„Snaž se vyhnout problémům, člověče. Budu strašně naštvaný, jestli se ti podaří nechat se zabít.“
„Grime, počkej. „Jsi si jistý, že budeš v pořádku?“
Grimalkin se usmál. „Jsem kočka.“
A s tím byl pryč.

1 komentářů:

Faloncz 13. listopadu 2014 v 21:55  

Jedna holka založila petici o vydání dalších dílů Iron Fey od Julie Kagawa, tak prosím tuto snahu podpořte, je to úžasná série a zaslouží se vydání :)
http://e-petice.cz/petitions/petice-za-vydani-dalsich-dilu-iron-fey-julie-kagawa-.html?country=cz

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search