Daň peklu (The Modern Faerie Tales #1)

Neberu to hned zkraje, kdyby něco, přečtěte si českou anotaci o pár záznamů dál :)

Jednou Kaye narazí na starého dřevěného koně se zlámanými nohami. Neví jak, ale podaří se jí na chvíli ho oživit - a uvidí to Kenny. Toho se Kaye taky podaří nějak okouzlit, protože od té doby si Kenny nemůže pomoct a myslí jen na ni.
Cestou domů Kaye zachrání Robeina, když mu pomůže vytáhnout si z hrudě šíp. Na oplátku se ho může zeptat na 3 otázky. Jak se ukáže, dvě promarní a třetí využije k tomu, aby se dozvěděla jeho celé jméno. A tím ho má v moci.
Když se Kaye dozví, že je plivnice, nejprve tomu moc nevěří. Zeptá se proto svých skřítčích a vílích kamarád, jak to udělat, aby viděla sebe tak, jak skutečně vypadá. Poradí jí a ona se po vyválení v jetelu uvidí: zelená kůže, černé oči. Corny ji uvidí a pomůže jí. Společně se pak vydávají ke dvoru Prokletých.
Tam Kaye uvidí Robeina a samotnou královnu. Královna chce lidskou oběť, aby si zavázala poslušností Nezávislé. Volba padne na Kayi, a i když se Robeine snaží co to dá, královna nesleví. Cornyho na okamžik spustí z očí a poté, co ji Robein - který ji uvidí jako plivnici - nařídí, aby odešla, na Cornyho zapomene. Ten se pak probudí v pořádku. Společně se vydají za vodníkem, aby jí poradil, jak vytvořit kouzlo, aby zase vypadala ostatním jako člověk a taky aby mohla odčarovat Kennyho. Poradí ji, na oplátku mu přivezou starého dřevěného koně.
Kennyho odčaruje, s Janet se usmíří a Kaye je jednoho dne doslova unesena na dvůr Prokletých, kde má být obětována. Při setkání s královnou Prokletých se Kayi zmocní kouzlo a je schopna udělat všechno, aby jí vyhověla. Roiben to všechno sleduje s velkou nechutí.
Ještě předtím Kaye navštívil rytíř ze dvora Požehnaných, ke kterému se teď dost má Corny. Onen rytíř nemá v plánu Kaye připravit o život; chce ukázat, že se nejedná o obyčejnou smrtelnici. Kaye je spoutána a Robein jí vnukne nápad, jak si zachránit život. Nařídí mu jeho jménem dostat ji z pout a pak utéct. Podaří se jim to.
Poté společně musí vymyslet, jak dostat Cornyho ven. Obrátí se na královnu Požehnaných a tu najdou na jejím dvoře. Tam také Kaye uvidí holčičku, co vypadá jako ona. Její matka tak vůbec není její matka. Zastaví se i na party Janet. Zpočátku se nic neděje, pak se ale objeví kouzelné bytosti a skončí to tak, že je Janet zatáhnuta pod vodu vodníkem a zemře.
Onen rytíř ze dvora Požehnaných se stal králem, a tak se oba vydají za ním. Ukáže se, že je prohnaný, když zajme Robeina pomocí jeho jména. Kaye se ho pokusí vysvobodit, ale sama je chycena. Rytíř pak přikáže Robeinovi, aby Kaye zabil. Jenže když se rytíř napije vína, do kterého Kaye nasypala železné hřebíky ze svých bot. Začne se dusit, svůj příkaz ovšem neodvolal. Odvolá ho Kaye. Rytíře zlikviduje Corny.
Dorazí i sama královna Požehnaných, narčení od Kayi z toho, že všemu velela ona, odmítne s pohrdáním a z Robeina se stane král.

Nemám už moc času, tak zkratkou:
Četlo se to skoro samo. Příběh sám o sobě je zajímavej, Kaye je taky nadmíru zajímavá postava. Všechno začne být zajímavější, když se zjistí, že její matka vlastně vůbec není její matka.
V originále vyšly ještě další dva díly, ovšem nevím, jestli někdy vyjdou. Pošlu meila a zjistím :)

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search