Sweeney Todd - Šňůra perel

Kniha začíná seznámením se Sweeneym Toddem, holičem tak škaredým, až z něj jde hrůza. Když se směje, lidé se ptají, co je to za zvuky. To pak musí vysvětlovat, že se jen směje.
Jednou k němu přijde jistý pán se psem (tím byl poručík Thornhill), který se shání po panu Oakleym. Jenže jistý pán již nevyjde z holičství ven a zůstane po něm jen jeho pes, který má Todda spadeno.
Též se dozvídáme, že lidé v Londýně milují masové taštičky paní Lovettové.
Dcera pana Oakleyho Johanna se zamilovala do jistého Marka Ingestrie, který pak odešel. Slíbil však Johanně, že se za dva roky ozve, a pokud ne, je nejspíš mrtvý. A tak Johanna čeká, ale nic se neděje. Dorazí za ní plukovník Jeffery a vypráví jí příběh, jak se s panem Thornhillem potkal. Na jeho základě si Johanna začne myslet, že Mark a Thornhill jsou tatáž osoba.
Sweeney Todd si pořídil nového učně Tobiase. Je na něj zlý a kdykoli přijde movitější zákazník, Todd ho pošle pryč, aby něco zařídil. Když se vrátí, zákazník je pryč. Jednou však ve skříni narazí na kupu deštníků a klobouků a začně tušit něco nekalého. Jenže Todd je vychytralý a Tobiase obviní z toho, že je blázen. Když si Todd odběhne něco zařídit, Tobias uteče ke své matce. Poté uteče i od ní, ale vrátí se. Jenže tam už mezitím Todd čeká. Tobias pak končí v blázinci, když tvrdí, že je Todd vrah.
Paní Lovettová také zaměstnala nového pekaře. Ten je po nějaké době ale nespokojený, a chce pryč. Paní Lovettová ho ovšem nechce pustit. A tak se prokope do místnosti, odkud je dolů donášeno maso. A objeví něco příšerného.
Johanna si myslí, že je Mark po smrti. To ale není jisté. Na Toddovi (ostatně jako všem) se jí něco nezdá. Když proto Tobias skončí v blázinci a Todd hledá nového učně, Johanna se převlékne za chlapce a Todd ji zaměstná. Jednou ji navštíví policejní soudce a řekne jí, že je na Todda přichystaná léčka. Za nějakou dobu přijde s tím, že se chce nechat oholit, Todd si odskočí pro ostřejší břitvu, křeslo, kde ještě před chvilkou seděl soudce se propadne a Todd se raduje. Jenže policejní soudce ho chytil přímo při činu a zatknul ho. Stejně skončí i paní Lovettová. Ještě předtím však pekař prozradí, že taštičky jsou z lidského masa. A ukáže se, že ten pekař, který se prokopal z pekařství, je ve skutečnosti Mark Ingestrie.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search