Suzanne Collins - Hunger Games (Hunger Games #1)

Nedovedu si představit, že tahle série bude zfilmovaná.. každopádně to bude ale náramná zábava.
Anotace k prvnímu dílu:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají... Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.

Z každého kraje se vylosuje jedna dívka a chlapec, takže na Katniss je, aby porazila 23 lidí.. nebo ne?
Z jejího kraje spolu s ní do her nastoupí i Peeta, syn pekaře, který Katniss kdysi dávno zachránil život tím, že jí dal chleba pro svoji rodinu.
Tím, že se Katniss dobrovolně nabídla místo své sestry, musí opustit svůj dosavadní život - svoji matku, která léčí bylinkami, svoji malou sestru Prim, pro kterou by udělala cokoli a svého přítele Hurikána, se kterým chodí načerno lovit do lesa.
Ještě předtím, než se však vydají do rozlehlé arény, odjedou do Kapitolu, kde na ně čeká luxus, který dosud nezažili. Televize s nimi natáčí rozhovory, při kterém Peeta prozradí, že Katniss miluje, ovšem ta si myslí, že je to jenom tah, jak získat sponzory. Zúčastňují se výcviku a nakonec skládají jakousi zkoušku, za kterou jsou ohodnoceni od 1 do 12. A Katniss získá 11, což je nejlepší výsledek.
Při zahájení Hladových her se hned stane masakr u Rohu hojnosti, když se jednotliví soupeří snaží získat co nejvíce zásob. Katniss, která je chvilkově rozptýlena Peetem, uteče a vydá se hledat zdroj vody. Cestou si loví večeři a v noci přespává na stromě. Postupem času se počty účastníků snižují a zbývají profíci - ti, kteří byli na Hladové hry připravováni a přihlásili se dobrovolně, protože to považují za čest. Když pak profíci chtějí Katniss dostat, Peeta jí pomůže utéct. No a ona je zmatená, proč to udělal.
Vychytralostí se zbavuje dalších protivníků a navazuje spojenectví s Routou, která se vyzná v bylinkách. Je pak ovšem zabita a Katniss tak hraje zase sama za sebe.
Když se vyhlásí nové pravidlo, že vyhrát můžou dvě osoby, ovšem ze stejného kraje, vydá se okamžitě hledat Peeta. Jakmile ho najde, zjistí, že je vážně zraněný. Hranou (nebo nehranou?) romantikou mezi oběma dostane Katniss od sponzorů lék pro Peeta a ten se uzdraví. Společně pak porazí i posledního protivníka, který jim stojí v cestě. Peeta je znovu zraněn. Jenže ve chvíli, kdy se má rozeznít vítězná fanfára, se místo toho ozve, že to nové pravidlo neplatí. Oba se tak chystají otrávit se bobulemi, protože jeden nemůže zabít druhého. Pak zase ale platí, a vítězové jsou oba. Kapitol gesto s bobulemi bere jako rebelské.
Vrací se do Kapitolu, znovu je vystrojí a znovu postupují rozhovory pro televizi. Peeta říká Katniss, že má „novou nohu“. Oba se chovají jako zamilovaní blázni; Katniss ovšem o žádné city nestojí. Jejich trenér Haymitch je nabádá, aby byli na oko zamilovaní do doby, než je přestanou sledovat televizní kamery. A Peeta si domyslí, že to Katniss asi necítí tak, jako on.

Výborně se to četlo. Tahle knížka je plná zvratů, budoucího milostného trojúhelníku i akce. Samozřejmě, že je na první pohled jasné, kdo vyhraje. Ale cesta je pořádně trnitá. Předpokládám, že příští týden se pustím do dalšího dílu Catching Fire, protože až do října se mi na český překlad nechce.

2 komentářů:

Baru_Wampire 24. srpna 2010 v 14:41  

Takže to bude vážně zfilmovaný? :O a nevíš na kdy se to plánuje? :D

Nicole 24. srpna 2010 v 18:01  

Zfilmování série se plánuje, informace se budou objevovat průběžně tady:
http://www.imdb.com/title/tt1392170/

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search