Gilbert Adair - Zavřená kniha

Oficiální anotace:
Úspěšný a známý spisovatel Paul Ryder se po autonehodě, která jej zohaví a připraví o zrak, uzavře před světem v odloučeném domě v Cotwoldsu, kde žije bez novin, televize, bez styku s okolím, jen s pomocí hospodyně. Touha napsat novou knihu, autobiografii, jej posléze dovede k tomu, že pomocí inzerátu hledá pomocníka, kterému by mohl diktovat. Vybere si mladého muže, který se zdá pro tento úkol ideální a postupně se stává spisovatelovým přítelem. Jakmile si ho získá, začne se odehrávat úplně jiná hra, ve které pomocník získá dominantní postavení a začne usilovat o Ryderův život. Jak se ukáže, plánoval tuto pomstu celá léta.

Těch pár stránek jsem zhltla asi během pěti dnů.
Když Paul při autonehodě na Srí Lance přijde o oči, po návratu domů se spoléhá na svého přítele Charlese. Jenže když zemře, podá si Paul inzerát. John se chytne a tak spolu začínají pracovat na nové knize.
Pracují spolu necelé dva měsíce a postupně se Paulovi něco nezdá. John mu říká informace ze světa, protože Paul nemá ani televizi, ani rádio, jediná osoba, která má jakž takž novinky z venku je hospodyně.
Jenže když se pak provalí, jak to s Johnem vlastně je, že ty informace, které mu říkal, nebyly zas tak moc pravdivé, docvakne to Paulovi. John není John (pravé jméno vlastně ani není řečeno) a nakonec Paulovi řekne, o co mu jde. Kdysi dávno mu totiž Paul prováděl takové ohavnosti, o kterých psát nebudu.
Protože má Paul klaustrofobii, nastraží vraždu John tak, aby to vypadalo jako náhoda. Když ho pak jako najde, zavolá policii a vylíčí jim velmi dobrý příběh. Policie vypadá, že věří, že to byla náhoda, jenže pak jeden z nich najde deník Paula.. a tím kniha končí.

Paul mi teda vůbec nesednul. Samozřejmě, že beru v potaz jeho postižení, ale stejně se choval pěkně mrzutě. Na druhou stranu John se choval jako naprostej řitní horolezec. Jako jedinou kladnou postavu bych shledala asi paní hospodyni.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search