Thirteen Reasons Why/Proč? 13x proto

Jak už jsem psala minule, je čím dál tím větší počet knih, které mě dokážou rozbrečet.. a přesto (i s ohledem na téma) tohle nebyla jedna z nich.

Když Clay obdrží pár kazet, nejdřív netuší, jakou zpověď uslyší. O to víc ho překvapí, že znovu slyší hlas Hannah, kterou měl rád. Ona mu tak trochu ovšem nedala šanci.
Clay si během jediného dne vyslechne všech 13 příběhů, jimiž Hannah zdůvodnila, proč si sama vzala život. Většinou se jedná o přátele, kteří se pak k ní otočili zády. Hovoří o činech spolužáků, jejichž důsledky také přispěly ke konečnému rozhodnutí.
Všichni se ovšem jeví ve špatném světle kvůli tomu, co provedli - ať už se jedná o špatnou pověst, která se o Hannah nesla po škole nebo o to, že jeden kluk zničil život ne jí, ale jiné dívce, když ji znásilnil a Hannah toho byla prakticky svědkem. Clay se tak ptá, co na seznamu dělá, protože Hannah nic špatného neudělal. Ona ho na seznam přiřadila, protože o něm slyšela samé dobré věci a moc tomu nevěřila. Claye pak od sebe odehnala a on ani neměl tušení, že už pomalu začala všechno vzdávat... Až se nakonec jednoho dne po rozhovoru se školním poradcem rozhodla vzdát to úplně.

Knížka je smutná už jenom z toho důvodu, že víte předem, jak to celé dopadne. Zajímavé na ní ale je poslouchat všechny ty důvody a důsledky činů, které Hannah dovedli k dokonale sestavenému plánu, jak to všechno objasnit. Hannah do příběhu vstupuje s určitou pověstí, na druhé straně z něj vychází s naprosto jinou. A Clay už se nikdy nepodívá na ony osoby vystupující na páskách stejně jako doteď..

2 komentářů:

Anonymní 6. listopadu 2010 v 18:44  

zajímavé, u mňa je to naopak - čím menej kníh mna dokáže rozplakať:D

jařena 9. listopadu 2010 v 21:35  

Nemá někdo ebook v čj? můžete mi ho prosím poslat? jarena@email.cz

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search