Halo (Halo #1)

Na Zem se dostaví tři andělé: Gabriel, který trojici vede, Ivy, vtělená moudrost a Bethany, nejmladší a nejméně zkušená - svým způsobem ale dost zkušená, protože s lidmi dokáže soucítit a chápat je. Dohromady mají obnovit víru a lásku člověka v druhého a zamést stopy temných sil ve Venus Cove, kde se poslední dobou rozmohly různé nehody.
Nějakou dobu se nejprve zabydlují, Bethany si navíc zvyká na to, že například musí jíst, aby jí bylo dobře.
Do školy míří Beth jako studentka a Gabriel jako učitel hudby, zatímco Ivy bude porůznu vypomáhat po městě. Beth se ujme Molly, která se stane její dobrou kamarádkou, a ukáže jí co a jak. Gabriel u Molly zaboduje a ta se snaží dát najevo, že má zájem; Gabriel to ovšem přehlíží.
Beth do oka padne školní kapitán Xavier, který se po smrti svojí lásky Emily, která uhořela, uzavřel a o slečny na škole evidentně nemá zájem. Do doby, než se objeví Beth.
Gabriel s Ivy se jí snaží rozmluvit, že by s ním nic mít neměla, jenže ona si nemůže pomoct. V jednu chvíli si sice řekne, že její poslání je důležitější, ovšem Xavier ji stejně vítězí. Po promyšlení se rozhodne, že mu poví, kdo je; Xavier to vezme celkem v klidu a pořád chce být s ní. Po nějaké době i Gabriel zkousne, že s Beth prostě nic nenadělá a Xaviera přijme. A tak se všichni mají fajn do doby..
.. než se objeví nový žák Jake Thorn, kterého vyrazili z Anglie.
Beth ho shledává přitažlivým a Jake si je toho vědom, jenže Beth se nedá a ohání se Xavierem. Když nastane ona osudná chvíle, kdy se Xavier zraní a není schopen doprovodit ji na ples, příležitosti se ujme Jake, kterému Xavier důvěřuje. Možná až moc. Zato Ivy s Gabrielem z Jakea vycítí potíže hned.
Proti její vůli ji Jake na plese políbí. Chce, aby byla s ním, a ona ho odmítne. Xavier se z fotky na sociální síti o polibku dozví. A je konec. Beth je doma jako tělo bez duše a Gabriel s Ivy nakonec zasáhnou. Xavier jako na koni přijede, když zjistí, že jí Jake vyhrožoval a začne se omlouvat. Všechno se dá do pořádku a začne se osnovat plán, jak se zbavit potížisty Jakea, který se ukáže být démonem.
Ve škole se stane vážný incident: Mollyna kamarádka Taylah spáchala sebevraždu a Beth je otřesena. Vycítí, že to vůbec žádná sebevražda nebyla, ale že ji Jake přinutil, aby si sáhla na život. Zanedlouho poté se Molly začne s Jakem poflakovat a Beth je jasné, že je zle. Protože nechce, aby jí ublížil, a zároveň nechce čekat na to, až Bůh ukáže Gabeovi a Ivy cestu, vydá se jednoho dne s Xavierem na hřbitov, kde Jakea a jeho posluhovače uvidí, jak vyvolává duše mrtvých do těl obětí. Když je na řadě Molly, Beth zasáhne. Jake Molly propustí, ale za cenu toho, že s ním zůstane Beth. Souhlasí, upadne do bezvědomí a vzbudí se kdesi v autě. Beth je nadopována čímsi a probere se kdesi v místnosti.
Jake nemá v úmyslu nic jiného než ji zabít a Beth si během okamžiku, než dorazí Xavier a ostatní, prožije doslova peklo. Nakonec ale láska pošle Jakea.. pryč.
Andělé zbaví studenty konkrétnějších vzpomínek na Jakea a situace ve městečku se zklidní. Knížka končí náznakem děje: s Jakem to nebude zas tak moc vyřízeno...

Tohle je snad ta nejpohodovější knížka, jakou jsem letos četla.
Příběh není nijak komplikovaný - vždyť autorka je dokonce o měsíc mladší než já -, takže je zbytečné doufat v nějaký moc složitě stavěný děj. Nicméně i jednoduchost Halo má něco do sebe.
Bethany jsem shledala jako velice sympatickou. Její problémy a starosti se svým způsobem dotýkali i mě. Gabriel na mě působil spíše jako otec než jako bratr a Ivy bych za sestru brala hned všema deseti.
V existenci Boha nevěřím, takže jediná věc, která mi zrovna nebyla moc po chuti bylo neustálé mluvení o něm. Co jsem ale čekala, když je to kniha o andělích, že?
Očekávala jsem, že se někdo z temných sil objeví. Zpočátku jsem Jakea ani nepodezírala, že by to mohl být on - takovej džentlemen! Zdání ovšem klame a nechybělo mnoho k tomu, aby mi Jake pohnul žlučí. Už se prostě těším, až to s ním Beth skoncuje jednou provždy..

1 komentářů:

Misala007 28. listopadu 2010 v 11:41  

Tahle knížka mně už dlouho láká. Jenom doufámn, že to není napsaný nějakou strašně složitou angličtinou, tím bychse asi neprolouskala:)

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search