Zavržený (Hush, Hush #1)

Je to asi minuta, co jsem skončila.
Bylo to dobré. Dost dobré. Chytlavé. Vtipné.
Začíná to tak, že kdysi dávno jeden chlapec donutil Chaunceyho složit přísahu věrnosti. Každý rok, když začne hebrejský měsíc Cheshvan, je jeho tělo po dobu dvou týdnů ovládáno někým jiným. A on s tím nemůže nic udělat. Kdo? No Patch přeci, ten, který ho donutil přísahat. Chauncey je totiž Nephilim, potomek anděla a člověka. Nesmrtelný.
Nora je vzorná studentka, a když se jí dostane na biologii jako partnera Patche, protestuje. Jenže učitel s tím nic neudělá. Scéna v baru (viz ukázka) to jenom přiostřuje. Ve škole chodí k psycholožce, protože jejího tátu zabili, když kupoval dárek pro její matku. Najednou se tam objeví nová psycholožka slečna Greenová a rýpe se v Nořině minulosti.
Nora má neustále pocit, že ji někdo sleduje. Jednou jede domů od své kamarádky Vee a porazí osobu v lyžařské masce. Vyděšená jede zpátky k Vee, a ta, když se podívá na svoje auto, nic nevidí. A Nora si myslí, že se zbláznila.
Postupem času Nora s Vee potkávají Patche prakticky na každém rohu a Nora už si myslí, že ji sleduje. (Vtip: on si myslí, že ona sleduje jeho :D) Vee se proto rozhodne pro akci: s Norou se lstivě dostanou k záznamům ve škole, kde Nora prohledá Patchovu složku. Nic tam nenajde.
Nicméně Nora si uvědomuje, že to s jejími city k Patchovi nebude jen tak. (Hm, jak to bylo v anotaci? 'Patchovy oči připomínaly černé hvězdy.' No bodejť by jo :D). Ve škole se Nora seznámí s Elliotem a Julesem, kteří přestoupili z jiné školy. Pozvou ji a Vee ven a společně jedou do zábavního parku. No a tam uvidí Nora Patche. Ten ji láká, aby šel s ní, že jí řekne, co se děje. Tak Nora jde - s výmluvou, že si jde koupit cukrovou vatu - a povozí se s Patchem na horské dráze. Přitom má pocit, že vypadla z vozíku ven. Jenže pak se zase probere a je na nástupišti. Její kamarádi už odjeli, takže ji Patch sveze na motorce domů.
Ve svém pokoji, když přijde jednou domů, Nora uvidí toho v lyžařské masce. Všechno je rozházené a Nora utíká zavolat policii. Když policisté přijedou, najdou pokoj v neporušeném stavu.
Když se Nora vydá na nákupy s Vee a venku uvidí tu osobu v lyžařské masce, vymění si s Vee bundu a ta vyjde z obchodu první. Po chvíli ji najde Nora zmlácenou. Vee si myslí, že jí to udělal Patch, ale Nora tomu nevěří.
Jednou v knihovně si Nora proklepává Elliota. Zjistí, že na škole, odkud přišel, došlo k údajné sebevraždě jeho přítelkyně. Elliot byl vyšetřován. Když si to Nora čte, Elliot se jí objeví za zády. Prchne, co jí nohy stačí. Jenže jí to nedá spát, Vee jí to nevěří a tak se Nora vydá do Portlandu poptat se na něj. Vee se mezitím vydá s Elliotem a Julesem na nějakou párty a to i přesto, že jí to Nora zakázala. Elliot jí totiž vyhrožoval fyzickým násilím.
V Portlandu Nora zjistí, jak to s Elliotem bylo. Pokecá si se servírkou, která dělala s tou mrtvou slečnou. Pak vyrazí za Vee, která jí volá. Chce se dostat do toho baru, kde je. Po cestě potká paní bez domova, která jí prozradí směr za její kabát, čepici a rukavice. Když se pak otočí, uslyší výstřely, otočí se, uvidí paní na zemi a je jí jasné, že zakuklenec (lyžařská maska :D) jde po ní. Zavolá záchranku, ale když se pak znovu otočí, tělo je pryč. Z budky zavolá Patchovi, přijede, jedou za Vee, jenže po cestě se autu porouchá motor, a tak Nora skončí s Patchem v motelu.
Když se pak Nora dotkne Patchovi jizvy na zádech ve tvaru V, zjistí, kdo je a co má v úmyslu. Dabria (alias slečna Greenová) poví Patchovi, že ví, jak získat zpátky křídla, že prý stačí jen dělat strážného anděla Noře. Jenže on je nechce zpátky, chce být člověk. Ale Dabria chce jeho zpátky.
To on ji chtěl zabít, aby se stal znovu člověkem. Je totiž padlým andělem a musí obětovat ženského potomka ze stejného rodu, z kterého je Chauncey. Jenže to Patch nedokáže.
No a co když Noru nechce zabít žádnej chlápek, ale Dabria? Když se dostane domů, čeká na ni. Chce jí zabít a vysvětluje jí, že chce Patche pro sebe. Mezitím zuřivě podpaluje dům. Všimněte si: Nořina matka není doma, je pracovně na nějaké svatbě. Nora se schová, Patch ji najde, nařídí jí, aby odjela do zábavního parku, jenže místo toho zavolá Vee, jestli je v pohodě.
Ta se Elliotem a Julesem vloupá do školy, kde hrajou na schovku. Vydá se za nima, Patch ji dožene a tam dojde k největšímu překvapení v knížce. Za všechno totiž může Jules. On donutil Elliota zabít svou přítelkyni a skočil Noře pod auto. On totiž není Jules, ale Chauncey. Někam zavřel Vee, snaží se zabít Noru, která ho bodne skalpelem do stehna a snaží se utéct. Jenže on zamknul všechny východy. A Patch je kdovíkde.
Nořinou slabinou je to, že se bojí výšek. A Jules to ví, protože dokáže do hlavy dostat cokoli chce. Obrázky, myšlenky, prakticky všechno. Nora ovšem musí vylézt po žebříku. Patch jí skrz myšlenky říká, co dělat. Když pak Nora Julesovi/Chaunceovi prozradí, že jsou pokrevně příbuzní a že tím, že se obětuje, se stane Patch člověkem, pokusí se ji zastavit. Jenže ona skočí z krovu.
Probere se doma, kam ji dotáhnul Patch. Ten nepřijal její oběť a stal se tak jejím strážným andělem. A Jules je po smrti.

Vynechala jsem pár detailů, ale snad to nevadí.

1 komentářů:

Anonymní 18. října 2010 v 16:29  

Já to taky četla a můžu říct, že je to naprosto dokonalá knížka... už se nemůžu dočkat crescenda!! :DD

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search