City of Glass (The Mortal Instruments #3)

Wow!
Poslední díly knižních sérií bývají nejlepší. Ale tohle bylo fantastický! Prostě si musím koupit originály. Ne anglický, i když kvůli tý obálce by to stálo za hřích.

Clary se chystá na Idris, kde má najít jediného člověka, který je schopen probudit její matku. Jenže Jace nechce, aby Clary šla, takže to narafičí tak, že Simon jako že přijde a oznámí Lightwoodovým, že Clary nechce jet. Když se ovšem portálem na Idris chtějí dostat, zaútočí na ně démoni a Jace je nakonec nucen vzít Simona sebou.
Když se to dozví Clary (která si myslí, že je Simon v NY), otevře si vlastní portál a na Idris sebou vtáhne i Luka, který se ji snažil zastavit. Skončí v jezeře Lyn, jehož voda je pro Lovce stínů nebezpečná. Clary si lokla a tak ji Luke musí dostat k někomu, kdo jí může pomoct. A tak zamíří k Lukově sestře Amatis.
Mezitím se Simon seznamuje se Sebastianem a s Aline. Po nějaké době se rozhodne, že se Simon vrátí portálem do New Yorku. Alec ho doprovází, pak se Simona ujme konzul Malachi, ale ten ho místo odvede k Inkvizitorovi, který chce vědět, jak to, že mu nevadí slunce. A protože mu to Simon neprozradí, hodí ho do vězení, ve kterém se přes zeď seznámí se Samuelem.
Clary uteče z domu Amatis a vydá se hledat Jace. Když ho najde, hooodně se s ním pohádá. On ji osočí z toho, že je bezmocná, že není Lovec stínů a že se ostatní kvůli ní nechtějí nechat zabít. Ona na oplátku řekne, že se chová přesně jako svůj otec Valentýn. Když se snaží Clary najít cestu domů, dohoní ji Sebastian a cestu jí ukáže. Když se pak vrátí, Amatis už na ni čeká.
Jace se pak pokouší dostat Simona z vězení, ale ten odmítá s tím, že by se vědělo, kdo za tím stojí. Tak se Jace zase vrátí.
Sebastian se další den objeví s tím, že ví, kde najít Ragnora Fella, tu osobu, která může pomoct Claryině matce. Když ovšem dorazí na místo, najdou Magnuse. Ten Clary řekne, že Ragnor je mrtvý. Objeví skrytou zprávu. Clary musí najít Bílou knihu, ve které je to kouzlo, které drží její matku v kómatu. Na cestě zpátky Sebastian Clary políbí a pak jí řekne, že je Simon uvězněn ve městě.
Doma na ni čeká Jace. Je na něj naštvaná, hazí po něm talíře (jej, to mě pobavilo :D) a pak se spolu vydají na místo, kde Jace vyrůstal. Najdou Bílou knihu ukrytou v kuchařce. Čirou náhodou vlezou do sklepa, kde najdou uvězněného anděla. Ten jim ukáže, jak Valentýn, co provedl se svým prvním dítětem (tedy Jacem). Jocelyn pila krev démonů a Valentýn tím chtěl dosáhnout dítěte válečníka. Jocelyn pak od Valentýna utekla, aby se to samé nestalo s Clary a taky Clary ukáže jednu runu. Anděl se pak zabije a statek se tím pádem začne hroutit. Jace a Clary ale stihnou utéct. Venku pak řeší, že Jace je zčásti démon a Clary anděl a že to je ten důvod, proč ho to k ní tak táhne. Když pak pěšky šli zpátky do Alicante, město hořelo.
Aleca a ostatní napadnou démoni a odnesou Aline. Isabel se proto vydá za ní. Ta pak uteče pryč. Alec pak nechá Isabel s Maxem a Sebastianem v domě a sám se vydá ven na pomoc. Isabel na okamžik odejde, a když se vrátí, Maxe ani Sebastiana nemůže najít. Sebastian ji pak nakonec zmlátí. (Parchant!)
Clary se s Jacem dostane do vězení, kde je Simon. Dostanou ho ven a Simon trvá na tom, že půjde i Samuel. V něm ale Jace pozná Hodge. Ten jim řekne, že třetí Nástroj smrti je zrcadlo, které představuje jezero Lyn. Pak se přiřítí Sebastian a zabije ho. Zpátky v Alicante najdou Lightwoodovi v domě, Maxe Sebastian zabil.
Pak se přijde na to, že Sebastian vůbec nebyl ten, za koho se vydával. Na zasedání, kterému šéfuje Inkvizitor Alderrtee, se objeví Valentýn jako projekce. Dá jim den na to, aby se rozhodli, zda se vzdají Valentýnovi a budou mu přísahat poslušnost, nebo jestli budou proti němu. V případě druhé možnosti Valentýn vypustí armádu démonů. Zabije Aldertreeho a zmizí.
Jace se pak vydá stopovat Sebastiana. Jocelyn se objeví a Clary je na ni nejdřív naštvaná, ale pak si s ní promluví. Dozví se, že Jace ve skutečnosti není její bratr (no hurá!), ale Sebastian.
Clary navrhne, že označí runou (tou od anděla) každého Lovce stínů a Podsvěťany. Tím by se totiž jejich síly vyrovnaly. Nakonec souhlasí. Lovci stínů tak budou bojovat s vlkodlaky a i s upíry, ale pod podmínkou, že jim vydají Simona. Ten pak jde dobrovolně.
Jace se mezitím střetne se Sebastianem. Skoro Jace zabil, ale Isabel zakročila a Jace ho nakonec dorazil. A taky se dozví, že Clary není jeho sestra.
Ta se mezitím snaží dostat k jezeru Lyn, aby zastavila Valentýna. Chce totiž vyvolat anděla, který mu prokáže jednu laskavost. A Valentýn se chce zbavit všech Lovců stínů, kteří jsou proti němu. Když se Valentýn snaží Clary zabít, objeví se Jace. Ten bodne Valentýna, ale Valentýn probodne i Jace, který zemře. Valentýn pak vyvolá anděla, ale ten ho zabije, protože to všechno chtěl udělat pro vlastní slávu. Prokáže tak jednu laskavost Clary, a ta si přeje Jace.
Jace je vlastně vnukem bývalé Inkvizitorky Imogen, která mu zachránila život. Alec to dá dohromady s Magnusem, Jocelyn s Lukem a Clary nakonec s Jacem.
No a pak už všichni oslavují a koukají na ohňostroj.

Credit to Kava-Nii-Chan and mortal-vampire-host.

0 komentářů:

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search