Catherine Fisherová - Inkarceron (Inkarceron #1)

Znovu bych chtěla poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutí reading copy.


Česká anotace:
Oceněná kniha pro mládež na pomezí fantasy a thrilleru. Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat; nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat.

Po přečtení Smečky jsem začala být mírně skeptická. Nevěděla jsem, co od Inkarceronu očekávat. Na závěr jsem zjistila, že to žádné zklamání nebylo, takže dílko od Catherine Fisherové můžu doporučit dál.

Zatímco Claudia si jako Správcova dcera žije jako ptáček ve zlaté kleci, Finn se musí každodenně potýkat s nevyzpytatelným vězením, které každému hází klacky pod nohy. Kromě toho chlapce zmáhají i záchvaty, při kterých se mu vybavují kousky vzpomínek, jenž si ovšem nedokáže poskládat dohromady. I přesto, že mu všichni okolo - včetně jeho přísežného bratra Keira - říkají, že nikdo Zvenčí nikdy nepřišel ani tam neodešel, on tomu nevěří. Oba hlavní protagonisté tak mají o zábavu postaráno: Claudia se nechce provdat za hloupého Caspara a Finn se snaží prokázat, že ho Vězení nestvořilo.
Oba však spojuje jedna věc - chtějí uniknout.

Zpočátku se mi zdálo, že má kniha pomalejší rozjezd, ale jakmile jsem se dostala za půlku, tak se to rozjelo. Nápad s vězením, které si takřka dělá, co se mu zamane, mi přijde nanejvýš originální. Stejně tak jsem byla ke stránkám přilepená všemi těmi intrikami, objevy a otázkami, na které jsem chtěla v danou chvíli hned vědět odpovědi. To, jak je všechno popsáno, vás donutí alespoň trochu zapnout mozek a ty věci si představit. No, někdy to nebylo zrovna snadné.
Některé věci nejspíš budete tušit s tím, jak se bude děj postupně odkrývat. Hodně mě bavilo číst si o Finnových vzpomínkách, které si zpočátku nemohl poskládat dohromady. Obdivovala jsem na něm tu víru, že nepochází z vězení. Mnozí to popírali, ale on se nenechal.
Chování otce Claudie mě v jedné chvíli dokonce přesvědčilo, že by nemusel být tak špatný. Přišlo mi, že autorka mohla odůvodnit nemoc Jareda, učitela Claudie, ale to se třeba dozvíme v dalším díle.

Kniha má zajímavý konec s náznakem, že se v tom dalším díle budou dít opravdu zajímavé věci a že nic už nebude tak jako dřív. Doufám tedy, že se Knižní klub rozhodne vydat i pokračování, abychom všichni věděli, jak se co vyvrbí. První díl v českém překladu vyjde na začátku května.

Na okraj bych vás ještě informovat, že číslo zobrazení stránek už přesáhlo neuvěřitelných sto tisíc, za což děkuju. :)

Andrea Cremerová - Smečka (Smečka #1)

Stejně jako další řada lidí jsem požádala Knižní klub o reading copies. Tímto bych za příležitost k přečtení knihy ještě před jejím vydáním chtěla poděkovat.

Česká anotace:
Calla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka, je rozená bojovnice, navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí jen nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že se nemusí ve smrtelném nebezpečí ocitnout zrovna ona nebo její blízcí, aby se její vlčí instinkty probudily. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, jehož na životě ohrožuje medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se zadívá do jeho očí a ucítí jeho vůni, která jí připomíná jaro, začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. O svém postavení a předem daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se všemu mohla vyhnout? Pokud se nechá vést srdcem, riskuje, že přijde o všechno – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za takovou oběť? A co když pravidla, na nichž smečky Ochránců a Strážci, jejich vládcové, tak lpí, nemají zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela, ale jen je kontrolovat? Smečkou započíná třídílná akční a zároveň romantická fantasy série...

Prvotina autorky nás zavádí do světa vlků, kde hierarchie hraje velkou roli a kde porušování zákonů může končit i smrtí. Calla si je toho vědoma a přesto si nedokáže pomoct... mnohokrát. Vůdkyně smečky Nightshadeů měla jednu špatnou vlastnost, která nakonec způsobila její nesympatičnost: hrála to na dvě strany. Zaprvé: je tu Ren, se kterým je svatba téměř na spadnutí. Na Callu se snaží zapůsobit a zbavit ji pocitu, že jí zahne, jen co bude mít příležitost (což jsem mu tak moc nevěřila), za druhé je tu Shay, smrtelník, kvůli kterému Calla porušila zákony a do kterého se postupně zamilovává. Hrdinka si mě rovněž nezískala ani tím, že ji často ovládaly hormony, což z ní nedělalo takovou bojovnici a vůdkyni, jak bylo v knize mnohokrát zmíněno. Měla jsem pocit, jako by se mě o tom autorka snažila přesvědčit. Čím víc se ovšem snažila, tím míň to zabíralo a efekt byl spíše opačný. To poté zapříčinilo fakt, že jsem se do čtení musela téměř nutit.
Pozitivní vlastností Cally naopak bylo to, že se dokázala vzepřít. Častokrát brala ohledy na smečku a na jejich potřeby, a i když jí to někdy nebylo zrovna po chuti, zvládala to. Až jednou...

V tom, jak to tedy je s těmi Ochránci, Strážci a Hledači, si uděláte pořádek zhruba ve čtvrtině knihy. Do té doby nezbývá nic jiného, než odhadovat. Andrea Cremerová v knize rozebírá i jejich minulost a některé věci mi ve všem udělaly spíš větší zmatek, než aby mi to všechno vyjasnily.
S postavami jsem až na otce Rena neměla výraznější problém. Po nějaké době už mě sice roztržky, které mezi sebou Ren a Shay vedli, trochu unavovali a připadali mi spíš dětinské, ale čekám, že se tohoto milostného trojúhelníku v nejbližší době nezbavíme.

Za zvláštní jsem považovala celkový koncept knihy: dívka, která je schopná se podle vůle měnit ve vlka a zase zpátky v člověka (a to pozor, s oblečením!) má takové normální starosti: chodí do školy a doma kromě toho, že se hádá s matkou ohledně oblečení, dělá i domácí úkoly. Prostě takový normální život. Další věcí, kterou jsem tu už naznačila a která mi přišla zajímavá, bylo to, kolik porušila Calla zákonů a příkazů. Domnívala jsem se proto, že zákonitě musí přijít nějaký trest, ale dalo by se říct, že v tom nejlepším kniha skončila.

Některým se kniha líbila, někomu ne. Někdo se staví na stranu Rena, někdo Shaye. Já zůstanu neutrální, poněvadž mě z nich nenadchl ani jeden. Doufám, že se nějak výrazněji projeví v druhém díle a že se z Cally stane ta opravdová vůdkyně, kterou ve Smečce měla být. Vlastní názor na knihu si můžete udělat už zanedlouho, kniha vyjde na začátku dubna.

Claudia Gray - Afterlife (Evernight #4)

Jsem tu, a zároveň nejsem. Afterlife ve mně zanechal pocity, které jsem chtěla sepsat, takže tu máte článek. Mimo jiné do dvou týdnů ještě čekejte jeden o Smečce.

A je konec. Před několika málo dny vyšla poslední část v sérii Evernight od spisovatelky Claudie Gray. Někdo měl tu sérii rád, jinému moc nesedla. Já osobně považuju první díl za ten nejslabší - doteď nejsem schopná překousnout tu Biancu. „A to, že jsem upír, už víte?“ Ne, to mi prostě nejde na rozum. Ovšem s dalšími díly série překvapivě gradovala. Otázkou je, jestli v tom pokračoval i Afterlife.

Příběh přímo navazuje na Přesýpací hodiny. Musí vymyslet, co dělat, a tak se naše známá banda vrací tam, kde to všechno začalo - na Akademii Evernight. To hlavně kvůli Lucasovi, aby se naučil potlačit svou krvežíznivost. Bianca se obává ukázat se svým rodičům, protože se bojí, že už by ji nebrali jako svou dceru, ale jako pouhý přízrak, které nesnáší. Podobný problém řeší i Lucas, jehož matka Kate dala jasně najevo, co si o něm myslí.
Jak se časem ukáže, ani na akademii není pro Biancu bezpečno: jednak proto, že je Charity schopná v Lucasových snech Biance fyzicky ublížit, ale také proto, že jsou po škole umístěny pasti na přízraky, které je mají pochytat. Evidentně za tím vším stojí paní ředitelka, a tak se dvojice vydá na průzkum, při kterém vyjde najevo, že by přeci jen byla schopna zbavit Lucase jeho touhy po krvi...

Knihu jsem ohodnotila třemi hvězdičkami, protože na můj vkus nechala Claudia otevřených moc věcí. Teď bacha na spoilery!
Bianca a Lucas dostali omezený čas spolu. (Záměrně nenapíšu, co to znamená.) Čím vším si prošli, aby byli spolu? A autorka jim dala jen určitý čas. Možná, že by Claudia po dokončení Balthazara mohla napsat něco jako: Bianca a Lucas po padesáti letech. Pro mě ideálnější by asi bylo, kdyby oba byli nesmrtelní, protože by pak ten happy-end nebyl časově omezen.
Dál. Co se stalo s Maxie a Vicem? Co Balthazar poté, co odmítnul Biančinu nabídku na smrtelný život? Ale hlavní otázka, která způsobila stržení výsledného skóre, je: a co se sakra stalo s Charity? S tou mrchou, díky níž byl Lucas po určitou dobu schopen vnímat jenom tlukot srdce a proudění krve v žilách? Žádná pomsta, nic? To se mi nelíbilo. Co já vím, třeba si jenom Claudia nechává otevřená dvířka, která přibouchne v Balthazarovi. Tak trochu v to doufám, protože jsem Charity vážně neměla moc ráda.
Vztah Lucase a Biancy možná trochu ve finále pokulhával, ale nic strašného to nebylo. Chvílemi jsem měla problémy si vůbec vzpomenout na role některých postav. Claudia sice děj z předchozích dílů neoživuje, ale po čase vás to trkne.

Nicméně v žádném případě nemám v úmyslu fanoušky Evernightu jakkoli odrazovat. Příběh vás v některých chvílích nečekaně překvapí a nechá vás tápat, co že se to stane dál. Knížka v českém překladu pod názvem Na druhé straně vychází 5. dubna.

What I'm gonna read: March - May

Já vím, že ještě není prvního, ale protože příští týden bude minimálně stejně hektický jako byl tento, rozhodla jsem se, že svůj čtecí plán zveřejním dřív.

A rovnou na víc měsíců. Dole uvádím pouze ty knihy, na které se mi práší na polici, nebo ty, na jejichž vydání v originále čekám již moc dlouho.

Březen
  • Stephen King - Čaroděj a sklo (Temná věž #4)
  • Claudia Gray - Afterlife (Evernight #4)
  • Jenny Downham - You Against Me
  • Ondřej Jireš, A. Kudláč - Pod kočičími hlavami
  • Kimberly Derting - Desires of the Dead (The Body Finder #2)
Kromě toho jsem taky chtěla zkusit:
  • Beth Revis - Across the Universe
  • Lauren Oliver - Delirium
Duben
  • Cassandra Clare - City of Fallen Angels - v tomto případě mi je jedno, že v době, kdy kniha vyjde, mi bude zbývat pár dní do praktické maturitní zkoušky. Myslím, že v noci opět nepůjdu spát.
A pak, když mi vyjdou peníze, taky:
  • Richelle Mead - Poslední oběť (VA #6) - navíc doma ještě stále nemám pětku.
  • Suzanne Collins - Síla vzdoru (Hunger Games #3)
  • Andrea Cremer - Smečka (#1)
Květen
Momentálně mě nic nenapadá.

Samozřejmě, že seznam není úplný, ale zatěžovat vás názvy učebnic nebudu. Všechno, co přečtu navíc, bude výhoda.

Už jsem se taky rozhodla nad jednou věcí, která se mi neustále vtírala do hlavy celý týden. A to... že skončím s blogem. Neříkám, že nadobro, ale na druhou neříkám ani, že to tu někdy bude fungovat stejně jako doteď. Mou současnou prioritou je matura, od které se pak bude odvíjet hodně věcí; buď vysoká, nebo delší pobyt kdesi v zahraničí. Navíc poslední dobou trpím kvůli době ledové, která venku panuje, špatnou náladou a nechutí cokoli psát.
Každopádně minimálně až do konce května se tu nebude nic dít; blog nesmažu, takže všechny články tu zůstanou. Co dál se uvidí za pár měsíců. Na to, co čtu, se můžete dívat tady. A nebojte se, holky spolu-bloggerky se o vás postarají. ;)

Vanish cover

Pokračování Firelight (#1) od Sophie Jordan už zná svoji obálku a musím říct, že se vyvedla stejně jako ta první! Vanish v originále vychází na začátku září. Na tomto blogu také najdete oficiální anotaci.

Pro bloggery-nováčky

V poslední době narážím na stále nové a nové blogy, které zakládají vášniví čtenáři knih, a tím se tak naše komunita rozšiřuje. A tak mám návrh.


Chcete se podělit o svoje recenze/názory/novinky ze světa knih? Máte blog o knihách a chcete, aby vás znali i ostatní? Jestli ano, do komentářů můžete napsat adresu svého blogu a já ho tu pak uvěřejním. Nikoho nenutím, záleží pouze na vás. :)

Kristi Cook - Haven

Jeden měsíc do jejího prvního roku přestoupí Violet McKenna na školu Winterhaven v New Yorku, neuvěřitelně přitahována k internátní škole s velkými nadějemi. Atlantu nechá za sebou a těší se na nový začátek - nová škola, noví spolužáci, kteří nebudou znát její nejtajnější, nejtemnější tajemství, to, které se snaží schovávat celý svůj život: zvláštní předtuchy budoucnosti.
Ale Winterhaven má svá vlastní tajemství, ty, která jsou větší než to Violetino. Všichni - každý student, každý učitel - má psychickou schopnost, “nadání a talenty“, jak jim rádi říkají. Jakmile prvotní šok z objevu odezní, Violet si uvědomí, že škola je bezpečným útočištěm pro lidi jako je ona. Brzy má Violet nový okruh přátel, nový život a možná i přítele - Aidana Graye, možná toho nejchytřejšího a nejžhavějšího kluka na Winterhavenu.
Jenže o Aidanovi je tu toho víc, než se zdá - víc, o hodně víc. A když se dozví tu hroznou pravdu, už není cesty zpět od svého osudu. Jejich osudu. Společně musí Violet a Aidan čelit společnému nepříteli - jen kdyby to dřív dokázali bez zničení sebe navzájem.

Leah Clifford - A Touch Mortal

Eden nečekala Aze.

Ne jeho pochod na pláži směrem k ní. Ne jeho neuvěřitelné, poutavé hlášky. Ne to okamžité, nepopiratelné spojení. A ne jeho křídla.

Jo.

Nashle, a žili spolu šťastně až do smrti.

Nyní, lapena mezi životem a smrtí, prokleta, aby šířila chaos jen svým dotekem, by Eden mohla být klíčem ve věčné bitvě mezi nebem a peklem. Všechno proto že dala své srdce jednomu z Padlých, andělovi vykázanému z nebe.

Může ztratit všechno, co kdy měla. Může být zrazena těmi, které nejvíc miluje. Ale Eden ničí figurkou ve hře. Její srdce je její.

A to je jen začátek konce.

Když se pořádně podívate na cover, nepřipadá vám podivný?

Kelly Keaton - Darkness Becomes Her (Gods & Monsters #1)

Ari se nemůže zbavit pocitu, že je ztracená a opuštěná. S modrozelenýma očima a výstředními stříbrnými vlasy, které se nedají ani změnit, ani ostříhat, Ari vždycky vyčnívala. Poté, co vyrůstala v pěstounské péči, Ari touží po porozumění tomu, odkud přišla a kdo je.

Její hledání odpovědí odhalí jednu zprávu od její mrtvé matky: Utíkej. Ari cítí, že se někdo, nebo něco, dostává blíž, než byl mělo. Ale je nemožné ochránit se, když neví, od čeho utíká nebo proč je sledována.
Ví jen jednu věc: Musí se vrátit do svého rodiště New 2, prosperujícího přestavěného města New Orleans. Po příjezdu zjistí, že je New 2... jiné. Ari je zde zdánlivě normální. Ale každé stvoření, které potká, bez ohledu na to, jak strašlivé nebo děsivé je, se bojí jí.
Ari se nezastaví, dokud nezjistí proč. Ale některé pravdy jsou příliš strašidelné, příliš hrozné na to, aby byly odhaleny.

Bla bla bla

Život vážně není fér. Jsou tři hodiny a já stále sedím ve škole. Až do pěti!

Pokud čekáte na popis Hex Hall, asi vás zklamu, ale vše, co můžu ke knížce říct, se dá shrnout tak do dvou tří vět. Prostě jsem jaksi... nevěděla. Knížka se četla dobře a s tím, jak ji Rachel napsala, jsem neměla problém. Děj je zajímavý a konec... konec vás donutí netrpělivě vyhlížet další díl. Takže: až v prosinci vyjde překlad, běžte si ho koupit. Uděláte tím dobrou věc. :D
Jinak jsem včera dočetla i Nevermore, a ta samá situace: čas do vydání dalšího dílu prostě neuteče tak rychle, jak bych si přála. O téhle knížce budu psát. Kdy? Nevím, škola mě zaměstnává tak na 90%. Ale snad o víkendu. :)

Taky už vyhlížíte jaro jako já? :)

Supernaturally cover

Kiersten White dnes odkryla obálku pro svou druhou knihu s názvem Supernaturally, která je pokračováním Paranormalcy.Mně osobně se tahle obálka líbí víc než ta první.
Na to, co bude na zadní straně, se můžete podívat na blogu Kiersten.

CoFA chapter hunt

Venku už jsou všechny části:

  1. Mundie Moms
  2. Wondrous Reads
  3. Novel Novice
  4. Naughty Book Kitties
  5. The Story Siren
Navíc Cassandra v úterý ráno (pro nás tedy někdy odpoledne) zveřejní kompletní první kapitolu, a to i včetně 13-ti doposud nepublikovaných stránek.

Lauren Kate - Torment (Fallen #2)

Zezačátku varuju před spoilery; série už brzy začne vycházet i u nás, tak si nakažte překvapení :)

Kolik životů potřebujete žít předtím, než najdete někoho, pro koho stojí zemřít? V následku toho, co se stalo na škole Sword & Cross, byla Luce ukryta svým prokletým andělským přítelem Danielem v nové škole plné Nephilim, potomků padlých andělů a lidí. Daniel slíbil, že tam bude v bezpečí, chráněna před těmi, kteří by ji mohli zabít. Na škole Luce objeví, co znamejí Stíny, které ji pronásledovaly celý život – a jak s nimi manipulovat, aby viděla svoje ostatní životy. Přesto čím víc se Luce dozvídá o sobě, tím víc si uvědomuje, že minulost je její poslední klíč k odjištění její budoucnosti... a že jí Daniel neřekl všechno. Co když jeho verze minulosti není tak, jak se věci staly... co když měla Luce skutečně předurčeno být s někým jiným?


Problémy jsem měla už se čtením Fallen; knížka mě prakticky vůbec nenadchla a tak jsem doufala, že to druhý díl vyváží, protože ty většinou bývají lepší.
Jenže ono to bylo ještě horší.
To, co Lauren Kate rozepsala na 450 stránek, bych já sesmolila tak do 150-ti. V důsledku toho pak na mě kniha působila tak, že se v ní nic moc nedělo.


Luce jsem zpočátku považovala za naivní husičku. Evidentně nevěděla, co vlastně chce a převážná část jejích dialogů s Danielem vypadala tak, že na sebe štěkali jako dva psi. Třeba kvůli tomu, že si Luce odbarvila vlasy na blond. No, jen si tu slečnu na obálce představte blond. Člověk by si řekl, že když ta láska mezi nimi trvá už hezkých pár století, tak že je jen tak něco nerozhodí. Jenže Luce si postavila hlavu a dožadovala se odpovědí:

  1. Proč s ní Daniel nejde na školu.
  2. Proč jí nechce nic říct o jejích minulých životech.
  3. Proč nemluví o tom, co se zrovna děje.
  4. Proč jí neřekl o příměří, které spolu obě strany (Daniel x Cam) uzavřeli. Nepochopila jsem, proč to pro ni bylo tak důležité a proč ji to tak šokovalo..
Trošku z děje: Luce se spřátelí se Shelby, která je nejdřív jako ne moc nadšená z nové spolubydlící.. ale zlepší se to. Ona totiž Shelby a Daniel jednou... Vztah učitelů Frankie a Stevena (stejně jako Dan a Cam - anděl x démon) Luce nedokáže pochopit. I přesto, že si Cam s Danielem řekli, že Luce nechají po dobu příměří na pokoji - tedy celých 18 dní -, ani jeden to nevydrží. Daniel si chodí pro políbení a pravidelnou dávku hádek s Luce, Cam jí zase zachraňuje zadek před těmi, kteří po ní jdou. To je další věc: pánové se urputně snaží udržet Luce v bezpečí, ale ona to nebere moc na vědomí (nějaký komplex sebevraha možná?) a chodí si do lesíka, aby našla nějaké ty stíny (Oznamovatelé jim říkají), aby se konečně dozvěděla něco o sobě a svých minulých životech. Díky nim se Luce spolu se Shelby a Milesem dostane i do Vegas, kde najde svou sestru Veru. Tedy sestru z minulého života. Na pomoc dorazí Arriane a dostane je zpátky na školu, kde trojice dostane kázání a Luce tak může zapomenout na Díkuvzdání strávené s rodiči.
„A co Daniel?“
Myslela: Ví už o tomhle výletu? a Jak je to skutečně mezi ním a Camem? a Je na mě pořád naštvaný kvůli té puse? a Je špatné, že Miles jde taky? a též Jaké jsou šance, že se Daniel zítra ukáže v domě mých rodičů, i když říká, že mě nemůže vídat?
Ale ono to vyjde, samozřejmě. Ještě předtím však dojde k puse mezi Luce a Milesem, kterou Daniel uvidí. A má to. Je pak proto dost překvapená, když se u ní doma sejde celá parta včetně Gabbe, Arriane, Cama, Shelby.. a taky Daniela a Milese, jejichž konverzace tak trochu připomínala... frašku? Ale bylo to vtipné, jeden ze světlých okamžiků knihy. No a protože se blížil konec knihy, Lauren se zase pokusila o strhující finále - Vyvrženci zaútočili na skupinku, zatímco mamka s taťkou venčili pejska. Jak se ukáže, nechtěli Luce zabít, jen ji využít jako jakousi vstupenku do nebe. Miles pak díky svému daru Luce rozdvojí a když si jeden Vyvrženec (náhodou bývalý přítel Shelby) myslí, že už ji má, Cam ji zabije/zničí, přičemž Daniel propadne panice, že už ji nikdy neuvidí. Ale ta pravá Luce se vynoří zpoza rohu a pomocí stínu vnikne do své minulosti. Zoufalý a odhodlaný Daniel se vrhne za ní.

Otázky. Jenom otázky a minimum odpovědí. Druhý díl jsem brala jako vycpávku před třetím, protože co se od stínů dozvíme? Nic podstatného, to všechno (doufejme) vypukne až v díle následujícím. Z postav mi žádná nepřirostla k srdci, možná jen Arriane, protože je badass? Lauren Kate každopádně dosáhla toho, že si další díl kupovat nebudu; jestli ho budu číst, tak jen jako e-book.

Obálka Everlasting

Pokud nevíte, čehože je následující obálka, tak se jedná o poslední díl v sérii Nesmrtelní od Alyson Noël.
A i přesto, že má autorka naproto dokonalé covery svých knih, jejich obsah už tak úžasný není...

Becca Fitzparticková - Crescendo (Zavržený #2)

To nejlepší na konec!

Nořin život má stále daleko k dokonalosti, ale aspoň získala strážného anděla. Patch je tajemný, nádherný, magneticky přitažlivý, ale navzdory tomu, jakou roli má hrát v Nořině životě, se chová všelijak, jen ne andělsky. Je ještě vyhýbavější než dřív a k tomu se zdá, že tráví stále víc a víc času s Nořinou úhlavní sokyní Marcií Millarovou.
Nebýt Patchova nepochopitelného jednání, Nora by Scotta Parnella, starého rodinného přítele, který se přestěhoval zpátky do města, sotva vzala na vědomí. Jenže Noru ke Scottovi začne cosi přitahovat – navzdory pocitům, které ji varují, že Scott před ní zřejmě skrývá nějaké tajemství.
Noru navíc celou dobu pronásledují obrazy jejího zavražděného otce. Začne se zajímat, zda její původ nemá něco společného s jeho smrtí, a následkem toho jí hrozí stále větší a větší nebezpečí. Nora se zoufale snaží zjistit, co se vlastně v minulosti stalo, ale možná že některé události je lepší nechat spát, protože pravda může zničit vše – a všechny, kterým Nora věří a které má ráda.


Mimo: další část kapitoly z CoFA tu.

Kimberly Derting - Desires of the Dead (The Body Finder #2)

Pohřešovaní mrtví volají Violet. Chtějí být nalezeni.

Violet cítí odezvy těch, kteří byli zavražděni – a odpovídající otisk, který lpí na jejich vrazích. Jen její nejbližší vědí, čeho je schopná, ale když objeví tělo mladého chlapce, také přitáhne pozornost FBI, ohrožující její způsob života.

Jak se Violet snaží udržet svou morbidní schopnost v tajnosti, nevědomky se stane objektem nebezpečné posedlosti. Normálně by se obrátila na svého nejlepšího přítele Jaye, kromě toho, že jsou teď oficiálně pár a pravidla jejich vztahu se změnila. Jay tráví stále víc a víc času s jeho novým kámošem Mikem, Violet má najednou příliš mnoho času a přemýšlí, kde se věci zvrtly. Ale když ten prostor zaplní vrtáním se v Mikeově tragické rodinné historii, narazí na temnou pravdu, která by mohla všechny ohrozit.

Protože se na pokračování moc těším, předobjednala jsem si ho už před nějakou dobou. Bohužel až dneska jsem přišla na to, že paperback vychází až 17. března...

Maggie Stiefvaterová - Váhání (Vlci z Mercy Falls #2)

Vlkodlaci z Mercy Falls se vracejí. Teď, když se Grace a Sam našli, musí bojovat, aby mohli zůstat spolu. Pro Sama to znamená zúčtovat s minulostí, pro Grace vyhlížet budoucnost, která je čím dál nejistější. Do jejich příběhu však nečekaně zasáhne nový vlk jménem Cole, který bojuje se svými vnitřními démony a už navždy chce zůstat ve vlčí kůži. Sam si naopak stále nemůže zvyknout na svou lidskou podobu. Tolik se bojí, aby nepřišel o své nové štěstí s Grace. Jenomže netuší, že v Grace, uvnitř jejího těla, roste hrozba, která je může o jejich štěstí připravit... Bude láska dost silná na to, aby se poprala s osudem? Můžeme se vyhnout tomu, kým jsme?

Courtney Allison Moulton - Angelfire (Angelfire #1)

Když sedmnáctiletá Ellie začne vídat sekáče – ohromné příšery, které pohlcují lidi a jejich duše posílají do Pekla – ocitne se v přední linii nadpřirozené války mezi archanděly a padlými anděly a čelí možnosti, že její duše bude zničena.
Záhadný chlapec jménem Will prozradí, že je reinkarnací starobylé válečnice, jediné, která je schopna ovládnout meč andělského ohně, aby bojovala proti sekáčům a že on je nesmrtelný, jež přísahal, že ji v bitvě ochrání. Nyní, když byly Ellieny schopnosti probuzeny, přišel mocný sekáč Bastian, aby ji vyzval. Zaměstnal krutého nájemného vraha, aby ji odstranil – vraha, který ji již jednou zabil.
Zatímco vyvažuje svůj zanikající společenský život a povinnosti jako lovce sekáčů, ona a Will zjistí, že Bastian pátrá po skrytém stvoření, o kterém se věří, že je skutečným sekáčem duší. Bastian plánuje využít tuto zbraň k podnícení Konce dnů a ke zničení Ellieny duše, což by ukončilo její znovuzrozující se cyklus navždy. Musí čelit armádě Bastianových nejstrašlivějších sekáčů, předejít tomu, aby sekáč duší pohltil její duši a odhalit tajemství jejích minulých životů – včetně pravd, které mohou být příliš děsivé k pamatování.

1. kapitola Města padlých andělů, #1

Pro ty z vás, kteří už se nemůžou dočkat toho, až si přečtou Město padlých andělů ať už v angličtině nebo češtině, mám malou náplast na to čekání.
Ode dneška do pátku bude probíhat na pěti stránkách odhalování první kapitoly, přičemž v pátek už bude celá. Pokud jako já čekáte na celou knihu, následující odkaz ignorujte. Ostatní odkážu na stránku Mundie Moms, kde se dočtete víc.

Aby toho dneska nebylo málo, tady máte odkaz na video, ve kterém Maggie Stiefvater čte prolog z Forever, závěrečné knihy v sérii Shiver. A vypadá to moc zajímavě...

Akce Egmontu související s Crescendem

Nakladatelství Egmont si pro čtenáře připravilo jednu dobrou akci: prvních 50 lidí, kteří si objednají Crescendo a v e-shopu zadají kód crescendo, dostanou 40-ti % slevu. Pokud nákup knihy zvažujete, pospěšte si :)

Česká obálka Smečky

K dispozici je již obálka českého překladu Smečky (v originále Nightshade) od Andrey Cremer.Zajímalo by mě, jestli někdo z vás knihu v originále již nečetl. Zvažuju totiž, že si překlad pořídím. Kniha má sice na Goodreads vysoké hodnocení, ovšem osobní názor je osobní názor..
Připomínám, že knihu vydává v dubnu Knižní klub.

Bloodlines cover!

Wow! Docela překvapení, ani jsem nevěděla, že ho Richelle hodlá ukázat!
Ale jinak velká spokojenost! Sydney vypadá dobře.
Krátký článek spolu s videem najdete tady.

Alyxandra Harvey - Out for Blood (The Drake Chronicles #3)

Hunter Wildová je nejmladší v dlouhé řadě elitních lovců upírů, dědictví, které je jednak požehnáním, tak i prokletím na tajné akademii Helios-Ra, kde vyniká téměř ve všem. Díky svému přátelství s Kieranem Blackem Hunter obdrží speciální pozvání k účasti korunovace Heleny Drakeové a poprvé vidí rozdíl mezi upíry, kteří musí být loveni a upíry, kteří se mohou stát přáteli – nebo i víc. Když se studenti akademie stávají oběťmi záhadné nemoci, Hunter tuší, že se jedná o útok zevnitř. Bude potřebovat někoho, komu může věřit, aby zachránila budoucnost Helios-Ra... tu pomoc, která přichází ve formě Quinna Drakea, mimořádně nádherného upíra. Kdo řekl, že poslední ročník bude jednoduchý?

Ještě ani nezačala škola a už má Hunter problémy. Její dědeček by asi vyletěl z kůže kdyby zjistil, že má nalakované nehty na nohou a její culík by jí s radostí ustřihl, protože je to prý první věc, kterou se upíři pokusí chytit. Navíc mu není po chuti ani spojenectví s rodinou Drakeů. Ve škole se po ní vozí nejen jeden z učitelů, ale i ředitelka. Navíc dojde k záhadným onemocněním několika studentů, přičemž jednoho svého kamaráda chtě nechtě musela zabít, aby on nezabil ji. Její spolubydlící Chloe začne brát jakési vitamíny, čemuž zpočátku Hunter nevěnuje moc pozornosti. Když školu napadnou Hel-Blar, musí zakročit a stane se svědky, jak se jeden z upírů doslova rozpadne na prach přímo před jejíma očima, což nechápe. A protože se jí zdá, že ne všechno je v pořádku, rozhodne se, že tomu přijde na kloub.

Quinn Drake to taky nemá zrovna růžové. Nejen že má starosti o svou jedinou sestru Solange, potýkající se svou krvežíznivostí, a která při jedné příležitosti málem snědla svou nejlepší kámošku Lucy, jejíž dveře v noci u Drakeů hlídají psi, ale jeho mozek do značné míry začne zaměstnávat i Hunter. Není jako ostatní slečny, které se za ním táhnou.. a navíc, ona upíry loví. Jednou se ale jeho problémem stane i on sám: Hunter se náhodou kousne do jazyka a Quinn má plné ruce práce s tím, aby si ji nedal k večeři. Hunter ho požádá o pomoc a Quinn prostě není schopen odmítnout.

Hunter si začne všímat, že se Chloeino chování začíná měnit, což dokonce vyústí i v ránu pěstí. Když se Chloe dozví, že ji matka zásobovala steroidy, aby nabrala sílu, zpočátku tomu nechce věřit. Studenti kvůli údajné chřipce padají jako mouchy a Hunter přijde na to, že po škole kolují dva druhy prášků. S pomocí Chloe si spojí dohromady to, že studenti, kteří onemocněli, byli nějakým způsobem slabí. Zjištění dovede Hunter až do pasti jedné z profesorek, která se tvářila jako ta hodná a byla i ochotná nabídnout pomoc. Profesorka jí píchne do krve látku, která je smrtelná pro upíry, a doufá tak v to, že zemře jak Hunter, tak i Quinn... který se zachová jako hrdina, jed vysaje (a vyplivne) a Hunter se z toho dostane.

Moc se mi líbí styl, jakým Alyxandra píše. Její dialogy jsou vtipné a ani postavy mi nepřipadají nijak zvlášť otravné. No, kromě bad guys, samozřejmě. I přesto, že v knihách dává poměrně velký prostor tomu zaláskování se (a že to je většinou upír+lovec), cizí jí není ani akce. A psát z pohledu holky i kluka? Žádný problém! V pořadí už třetím díle má docela důležitou roli i Kieran, který byl hlavní postavou v prvním díle. To je další věc: i když knihy na sebe moc nenavazují (neříkám že vůbec, protože některé věci byste po přečtení třetího dílu asi nepobrali), Alyxandra všechny zčásti propojuje do sebe. A tak i když se pročítáme začátkem školního roku u Hunter, zároveň máme šanci sledovat i postavy z ostatních dílů, které už nejsou těmi hlavními. Prostě taková pohodová neotřelá upířina.
Už se těším na další díl a velmi vážně zvažuju, že si pořídím originály. ^^

Alex Flinn - Cloaked

Nejsem váš průměrný hrdina. Vlastně jsem nebyl váš průměrný nic. Jen chudý kluk, který po škole pracoval v opravně bot v South Beach, aby pomohl svojí matce vyžít. Ale trocha magie to všechno změnila.
Všechno to začalo kletbou. A jednou dobře vypadající princeznou, která mě požádala, abych vedl záchranou misi.
Nebyla tam žádná dobrá víla nebo něco takového. A i když jsem se cestou zamiloval, to, co se stalo potom, se nepodobalo žádné pohádce, o jaké jsem kdy slyšel. Než jsem se nadál, špehoval jsem s hejnem očarovaných labutí, mluvil (jo, mluvil!) s liškou jménem Todd a byl téměř zašlápnut obry v Everglades.
Nevěříte mi? Taky jsem tomu nevěřil. Ale uvidíte. Protože jsem věděl, že je to pravda ve chvíli, kdy jsem se zamaskoval.

Knihou si můžete zalistovat zde.

České překlady - 2. pololetí 2011

Ještě předtím než napíšu, co se chystá od prázdnin dál, se znovu podívejte pro informaci na první pololetí, protože jsem ho s přicházejícími odpověďmi aktualizovala.


Červenec
Rachel Caine - Prokletý dům (Upíři z Morganville #1)
M. Stohl, K. Garcia - Krásná temnota (Kronika prokletých zaklínačů #2)

Srpen
Lauren Kate - Pád (Pád #1)
Alexandra Adornetto - Zář (Zář #1)

Září
Andrea Creme -Wolfsbane (Smečka #2)

Říjen
Rachel Caine - Ples mrtvých dívek (Upíři z Morganville #2)
Lauren Kate - Muka (Pád #2)
Andrea Cremer - v originále Wolfsbane (Smečka #2)
Lisa Mcmann -
v originále Wake (Wake #1)
Catherine Fisher - Sapplique (Inkarceron #2)

Listopad

Prosinec
Rachel Hawkins - Hex Hall (Hex Hall #1)
Alexandra Adornetto - Zásvětí (Zář #2)
Scott Westerfeld - v originále Behemoth (Leviathan #2)

Neupřesněná doba vydání
L. K. Hamilton - Anita Blake #8
Scott Westerfeld - v originále Extras (Oškliví #4)
Patricia Briggs - Stříbrná relikvie (Mercedes Thompson #5)

I Am Number Four
se v českém překladu nechystá, stejně tak i Nick and Norah's Infinite Playlist od Rachel Cohn. Jinak článek si hlídejte, ještě stále jsem nedostala všechny odpovědi :)

Lisa McMann - Cryer's Cross

Komunita města Cryer’s Cross v Montaně (počet obyvatel: 212) je vyděšená, když středoškolačka Tiffany zmizí beze stopy. Už tak nevyrovnaná kvůli své psychické poruše je šestnáctiletá Kendall rozrušená, když vidí, že je Tiffanin stůl ve škole s jedinou místností je prázdný, ale život zase pokračuje... dokud Kendallin přítel Nico také nezmizí, a také beze stopy. Město zachvátí panika. Sama se svou stále přetrvávající poruchou si Kendall všimne něčeho, co Nica a Tiffany spojuje: oba seděli u stejného stolu. Ví, že je to šílené, ale Kendall se cítí být přitahována k tomu stolu, sní o Nicovi a uvažuje, jestli také zmizí... a jestli by to bylo špatné. Poté začne dostávat nápisy na lavici od někoho, kdo by mohl být pouze Nico. Mohl by někde být naživu? Kde je? A jak mu může Kendall pomoct? Jedinou osobou, která jí věří, je Jacian, nový kluk, který ji rozčiluje... a přitahuje. Jak se Kendall a Jacian sbližují, Kendall vrtá stále hlouběji v Nicovém záhadném zmizení, jen aby narazila na poněkud ošklivou – a smrtící – místní historii. Kendall zjistí, jak daleko jsou schopni obyvatelé města zajít, aby nechali svoje tajemství pohřbená.

Jako bonbónek přidávám psycho trailer, který se mi moc líbí a k přečtení knihy láká:


Rozhodně si nenechám ujít!

Karen Mahoney - The Iron Witch (The Iron Witch #1)

Podivínka. Tak říkají její spolužáci sedmnáctileté Donně Underwood. Když jí bylo sedm, strašlivý útok víl stál život jejího otce a dohnal k šílenství její matku. Donnina téměř smrtelná zranění z útoku byla uzdravena magií – železným tetováním, které pokrývá její ruce. Jako dítě alchymistů se Donna cítí prokletá magickým dědictvím, které zničilo její rodiče a všechny šance, které měla na normální život. Jedinou věcí, která jí pomáhá udržet si zdravý rozum, je její nejlepší přítel Navin Sharma.
Když ti nejtemnější vyvrženci z říše víl – zlí lesní skřítci – unesou Navina, Donna konečně musí přijmout svou roli ve staletí trvající válce mezi lidmi a vílami. Podporovaná Xanem, nádherným polo-vílím odpadlíkem se svými vlastními tajemstvími, Donna spěchá, aby zachránila svého přítele – dokonce i když to znamená zrazení všeho, za co její rodiče a alchymisté bojovali na život a na smrt, aby to ochránili.

Jen pár informací..

  • Cynthia Hand dneska oznámila, že její pokračování knihy Unearthly se bude jmenovat Hallowed. Vyjít by mělo příští rok.
  • Alyson Noël vypustila do světa první kapitolu z knihy s názvem Shimmer (Radiance #2), která by měla vyjít už 15. března. No, už se nemůžu dočkat. Úryvek si můžete přečíst tu.
  • Cassandra Clare vypustí do světa první kapitolu z City of Fallen Angels, které vychází zkraje dubna. Dnes prozradí, kdy a kde bude k dispozici. Od příštího týdne se každý den na jednom z následujích blogů objeví ta samá kapitola s redigovanými klíči. Na konci týdne pak budeme moci složit celou kapitolu dohromady. Nic víc ze CoFA do dubna nedostaneme. Game on.
  1. Pondělí - Mundie Moms
  2. Úterý - Wondrous Reads
  3. Středa - Novel Novice
  4. Čtvrtek - Naughty Book Kitties
  5. Pátek - Story Siren
  • Alex Pettyfer se stává na můj vkus až moc slavným. I Am Number Four bude mít sice premiéru příští týden, ale už teď se na povrch derou jiné zvěsti. Zatímco se urputně řeší, kdo že to tedy ztvární Jace z Nástrojů smrti, ale objevila se zpráva, že si Alex pokecal i s režisérem Hunger Games Garym Rosem o možnosti, že by mohl hrát Peetu. „Setkal jsem se s Lionsgate. Myslím si, že je Gary Rose skvělý režisér. Knížky jsem četl. Jsem velký fanda. Doufám, že zvládnou ten film.“ Připadá mi to dost podobné tomu, co říkal o Nástrojích smrti. Nu což, uvidíme. Na celý článek se můžete podívat tady.

Julie Kagawa - The Iron Queen (Iron Fey #3)

Jmenuji se Meghan Chase.

Myslela jsem si, že je konec. Že můj čas s vílami, nemožnými volbami, které jsem musela učinit, obětování těch, které jsem milovala, bylo za mnou. Ale bouře se blíží, armáda železných víl, která mě zatáhne zpátky, kopajíc a křičíc. Odvede pryč od vykázaného prince, který přísahal, že bude stát po mém boku. Zatáhne do jádra konfliktu tak silného, že si nejsem jistá, zda někdo přežije.

Tentokrát už nebude cesty zpět.

V celé knize je hlavním tématem válka. Leanansidhe poskytne přístřeší Meghan s Ashem, ke kterým se přidá též vykázaný Puck a občas se zjevující Grim. A protože chce Meghan zpátky svoji vzpomínku na svého otce, který ji vychovával a který je teď u Leanansidhe, vydá se za věštkyní a za protislužbu ji získá zpátky. Svůj čas tráví Meghan tím, že ji Ash učí ohánět se mečem, Puck jí pomáhá s kouzly a ona sama se věnuje svému otci, který si toho moc nepamatuje. Od Oberona i Mab je jim nabídnuto, že se budou moci vrátit zpátky, pokud se Meghan vydá na misi, při níž bude muset zabít falešného krále. A i přesto, že se zdráhá vzít Ashe i Pucka sebou, protože ví, že jim železo nedělá moc dobře, stejně se naše známá trojice vydá na cestu. A Ash se stane Meghaniným rytířem.

Vydají se do sídla bývalého železného krále Machiny, kterého Meghan zabila, protože od hodináře dostane tip, že všechno skončí na začátku. A protože to Machina začal..
Znovu se setkají i s Rowanem, který si stále pošetile myslí, že si může navyknout na železo. Meghan nabídne sňatek s železným králem, přičemž by tak získal schopnosti, které má od Machiny nyní Meghan. Ta odmítne se slibem, že už jsou na cestě k tomu, aby ho zabila. Do cesty se jim připlete i Glitch, který se jí zprvu pokusil unést. Teď je nucena jít s ním, protože ji nechce pustit na sebevražednou misi. Jak Meghan později zjistí, její šance na to, aby se dostala tak blízko ke králi a mohla ho zabít, jsou malé.

Stejně se jí to podaří. Na pomoc létu a zimě přijdou i skřítci, kteří stejně jako oni byli proti falešnému železnému králi. Ferrum odjakživa bažil po moci, která mu prý patřila, a tak se mu jí dostane. A Meghan prokáže, jak silnou osobností se stala. Obětuje se, aby zastavila železného krále, aby zachránila skomírající říši víl. Na poslední chvíli ještě zbaví Ashe rytířského slibu a s pomocí jeho pravého jména ho pošle pryč. Ve snu se opět setká s Machinou, pogratuluje jí a Meghan povstane jako nová železná královna, jako srdce železného království. A zatímco se Meghan loučí se svou matkou a Ethanem, Ash zatím postává nedaleko s Puckem a spřádá plán...

Nejsem příznivcem ničení knih (obzvlášť když je to paperback..), ale občas dostane člověk chuť ji hodit do kouta a nějakou dobu ji tam nechat. Ovládla jsem se. Jen jsem se znovu potřebovala sebrat, protože posledních zhruba 40 stránek bylo vážně heartbreaking.
Co to Julie provedla, proboha? Jak mám čekat až do listopadu na vydání Železného rytíře?
Nemůžu se rozhodnout, jestli byl lepší díl druhý nebo třetí. Ve druhém se toho možná víc dělo, ale ve třetím šlo o onu epičnost války a hrozící zničení všeho, na čem Meghan záleží. Postavy se v The Iron Queen posunuly zase o kus dál: Puck ukázal, že některé věci dokáže brát i vážně, Ashovo srdce možná nebude zas tak ledové - oh, až si tohle přečtete, budete ho milovat! - a Meghanina dechberoucí oběť na závěr... Navíc, v tomhle díle vás Julie donutí se smát i brečet. Jednoduše dokonalé.

Jako perličku přidávám onu slavnou Grimalkinovu větu:
The Iron King (#1)

„Myslel jsem, že zemřela,“ řekl Puck. „Pokud je to ta samá věštkyně, kterou myslím, zmizela před nějakým časem.“
Grimalkin zívnul a olíznul si vousy. „Ne mrtvá,“ odpověděl. „Těžko mrtvá. Ale změnila si jméno a vzhled tolikrát, že si ji i ty nejstarší víly sotva pamatují. Ráda zůstává nenápadná, víte.“
Puck se zamračil a svraštil svoje obočí dohromady. „Tak jak to, že si ji ty pamatuješ?“ zeptal se a zněl rozhorčeně.
„Jsem kočka,“ zavrněl Grimalkin.
The Iron Daughter (#2)
Zvedla jsem ruku. „Jakto, že znáš tohle místo, Grime?“
Grimalkin zamrkal. „Jsem kočka,“ řekl a zmizel dolů do jednoho z tunelů.
The Iron Queen (#3)
„Snaž se vyhnout problémům, člověče. Budu strašně naštvaný, jestli se ti podaří nechat se zabít.“
„Grime, počkej. „Jsi si jistý, že budeš v pořádku?“
Grimalkin se usmál. „Jsem kočka.“
A s tím byl pryč.

Panenky z Evernightu a prolog Crescenda

První velice záživnou informací je to, že na blogu Claudie Gray se můžete podívat na panenky Biancy, Lucase nebo Raquel z Akademie Evernight. Na jejich uniformy se můžete podívat tady.
Nevím jak vy, ale já na panenky nikdy moc nebyla.

Tou druhou informací je to, že si na facebookové stránce nakladatelství Egmont v záložce PDF můžete přečíst prolog ke Crescendu, kde hlavní roli hraje Nořin otec a jedna záhadná osoba... Mimoto Egmont slibuje jakousi skvělou akci související s vydáním knihy, tak uvidíme :)

What I'm gonna read - February

Člověk se jeden den nepřihlásí na mail a pak, když má zase chvilku času, se přihlásí a zjistí, že mu přišlo 29 mailů. Obálka Modrého měsíce vás zvedla ze židlí, co? :D Mě by taky zvedla, jenže tady už se nedá dělat nic jinýho než se z plných plic smát..

Co se týče února a toho, co plánuju přečíst.. Původně jsem měla v plánu dát si celou sérii Soul Screamers od Rachel Vincent, ale protože únor je krátkej, já stále mám nějaké knížky z knihovny a navíc mám tři nové vlastní, odložím to.
Ono vůbec teď bude dost málo volného času, a tak nečekejte nějaké pravidelné aktualizace nebo mraky článků přes týden.

Každopádně stoprocentně přečtu:

  • Kelly Creagh - Nevermore - jestli to je tak dobré, jak se říká, tak proč to pořád odsouvám?
  • Julie Kagawa - The Iron Queen
  • Jenny Downham - You Against Me
  • Pittacus Lore - I Am Number Four
  • Lauren Kate - Torment
Je možné, že jsem na něco zapomněla. Navíc, za 14 dní mám prázdniny tak uvidíme...

Jinak chystám další článek o tom, co vyjde, tentokrát ve druhém pololetí letošního roku.
PS: Kromě Deliria a The Demon Trapper's Daughter vychází dneska ještě The Iron Queen. Do konce týdne tu budete mít článek :)

Jana Oliver - The Demon Trapper's Daughter (The Demon Trappers #1)

Riley Blackthorne potřebuje jen šanci, aby se prokázala – a to je přesně to, s čím démoni počítají...

Sedmnáctiletá Riley, jediná dcera legendárního lovce démonů Paula Blackthorna, vždycky snila o tom, že bude pokračovat v otcových šlépějích. Dobrou zprávou je, s lidskou společností vážně narušenou ekonomickým otřesem a Luciferem zvyšujícím počet démonů ve všech velkých městech, potřebuje atlantský spolek lovců démonů veškerou pomoc, kterou mohou získat – dokonce i od dívky. Když si nedělá domácí úkoly nebo se nesnaží zvládnout své rostoucí poblouznění do jiného čaroděje Simona, je Riley venku a zachraňuje občany v nesnázích před sprostými malými ďáblíky – pouze první třídy, samozřejmě, za přísných pravidel spolku. Život je tak normální jak může být pro průměrnou mladou lovkyni démonů.

Ale potom démon z páté třídy zničí Rileyin rutinní úkol v knihovně, ohrožuje její život a její vybrané živobytí. A jako by to nebylo už tak dost špatné, náhlá tragédie udeří spolek lovců a vrhne Riley na mnohem nebezpečnější cestu, než si kdy mohla představit. Jak její celý svět okolo ní padá, komu může Riley věřit se svým srdcem – a svým životem?

Lauren Oliver - Delirium (Delirium #1)


Předtím, než vědci našli lék, si lidé mysleli, že láska byla dobrá věc. Lidé nerozuměli, že když jednou láska – delirium – rozkvete ve vaší krvi, už není úniku. Věci jsou nyní jiné. Vědci jsou schopni vymýtit lásku a vlády žádají, aby všichni občané dostali lék při dosažení osmnácti let. Lena Holoway se vždycky těšila na den, kdy bude vyléčena. Život bez lásky je životem bez bolesti: bezpečný, pod kontrolou, předvídatelný a šťastný.

Ale devadesát pět dní před svou léčbou Lena udělá nemyslitelné: zamiluje se.

Alyson Noëlová - Modrý měsíc (Nesmrtelní #2)

Na začátku druhého dílu bestsellerové knižní řady Nesmrtelní, jejíž překladová práva se prodala do 34 zemí, se zdá, že lásce mezi Ever a Damenem už nestojí nic v cestě. Hrdinka proniká to tajů své nové identity a do temného, svůdného světa nesmrtelných. Jenže pak Damen onemocní, začne chřadnout a ztrácet své neobyčejné schopnosti. Zoufalá Ever se na jeho záchranu vydá do Země léta a tam objeví způsob, jak vrátit čas. A najednou má na výběr ze dvou možností: Může zachránit umírajícího Damena, nebo otočit běh času, zabránit nehodě, která jí vzala celou rodinu, a žít jako dřív. Jenže cena je příliš vysoká…

Bravo, Argo se opět vyznamenalo!

Julie Kagawa - The Iron Daughter (Iron Fey #2)

Poloviční Letní vílí princezna a poloviční člověk Meghan nikdy nikam nezapadla. Opuštěná Zimním princem, o kterém si myslela, že ji miluje, je vězněm Zimní vílí královny. Jak se blíží válka mezi Létem a Zimou, Meghan ví, že to skutečné nebezpečí hrozí od Železných víl, které viděla jen ona a její chybějící princ. Ale nikdo jí nevěří.
Co hůř, Meghaniny vílí schopnosti byly odříznuty. Je uvízlá v zemi víl. Důvěřování komukoliv by bylo bláhové. Důvěřování zdánlivému zrádci by mohlo být smrtící.

Perfektní. Chytlavé. Okouzlující.
Ne, měla bych přestat a utřít si slinu.
Zjednodušeně: Léto, Zima a Železo.
Léto se nemusí se Zimou, což přiostří ještě Železo. Meghan sice krále železných víl zabila, ale na trůn se dostal jiný. Ash dává veřejně najevo, že to, co se stalo cestou za Mab, sloužilo pouze k tomu, aby ji tam Ash dostal. Nic víc. Rýpnout si musí i jeho bratr Rowan. Nečekaně se k zimnímu dvoru dostaví i sám Oberon, a to aby s ním Meghan zase odjela. Mab odmítne, a tak si jen Léto a Zima předají žezlo a je to. Žezlo zapříčiní začátek války, když je železnými vílami ukradeno a třetí princ Sage zabit. Z Meghan se na chvíli stane ledová socha, Ash ji dostane ven a je odhodlán Meghan dostat domů. Tedy, k letnímu dvoru. Do cesty se připlete Rowan a následně je vážně zraněn. A tak Meghan zase prchá.

Na pomoc se připojí i už zdravý Puck. Ony železné potvory zraní Ashe, který se po jakž takž uzdravení vydá zpátky, přičemž má Puck dovést Meghan k Oberonovi. Jenže Meghan se rozhodne pro výpravu na nalezení žezla, jehož vrácení by zastavilo hrozící válku na obzoru. V nečekané chvíli se objeví i Grimalkin a pomoc Meghan přislíbí i Ironhouse, který jim v jedničce zatopil. Jak zjistí s pomocí Leanansidhe, královny vyhoštěných, že se žezlo nachází v Sillicon Valey. Vydají se tam a překvapí je, že spatří Virus s žezlem ruce, která - stejně jako Rowan, který podrazil i svůj dvůr - touží po moci. No, a taky tam je Ash. A přeci jen ne tak úplně Ash...

Ash s broukem v hlavě (nemyšleno metaforicky). Železný potvory našly způsob, jak ho při implantaci nezabít a i když Ash Meghan poznává, nezmůže nic jiného, než že se je všechny pokusí povraždit. Podaří se jim prchnout a Meghan se musí rozhodnout, co s Ashem udělat. Nechce, aby zemřel, ale jakmile se o něco pokusí, Puck nebude váhat a zničí ho. Protože se Ash vydá i za rodinou Meghan, dojdou si za ním, Meghan se podaří Ashovi onoho brouka zneškodnit (i bez svých schopností, které Mab zapečetila) a Ashe musí dopravit k léčitelce. Puck, Meghan a Ash se poté vydají na školní ples, kde by se Ashovi mohlo udělat líp po tom všem železe. S Grimovou pomocí, který se opět nečekaně objeví, se dostanou i na místo, kam se Virus s žezlem přesunula.

Ironhouse položí svůj život, Virus padne díky Ashovi a na řadu tak přijde vrácení žezla do rukou Mab. Meghan to stihne jen tak tak, válka je v plném proudu a Mab si stále myslí, že za všechno může ona. Nakonec vládkyni nezůstane ani jeden syn: Sage je mrtvý, Rowana se vzdala poté, co se dozvěděla o jeho zradě a Ash je vykázán do lidského světa bez možnosti návratu, protože si dovolil milovat Meghan. A i když Puck tak pěkně prosil, stejně se vydá za Ashem.

Stejně jako v hudebním průmyslu se u kapel netrpělivě čeká na druhou desku. Když bude minimálně stejně tak dobrá jako ta první, něco v nich přeci jen bude.
Julie napsala pokračování knihy, které je lepší. O dost. Dokonce jsem chvíli uvažovala nad hodnocením 6/5. Což jsem zase zavrhla, protože na nic lepšího než Hunger Games jsem zatím nenarazila. Ale Julie míří taky vysoko.

Vražda, zlomená srdce, vyznání lásky, zrada, akce, to všechno v Iron Daughter najdete. Nebudete se nudit. Jako vůbec. Já nemuset chodit do školy, seděla bych nad knihou jeden den a během pár hodin bych ji zhltla. Meghan už není ta samá (dovolila bych si říct i slepá) slečna; svět víl považuje za vlastní stejně jako normální zemský život. No jistě, Ash stále hraje velkou roli. Přiznávám, jedna část knihy ze tří bez Ashe byla nepěkná. O to rychleji jsem se příběhem prokousávala, abych se k němu zase dostala... Pucka mi bylo líto, ale když o citech Meghan věděl a stejně to zkusil.. Ironhorse příjemně překvapil a typickou se pomalu stává i Grimova hláška, která přeci všechno objasňuje: „Protože jsem kočka.“
Geniální. Podobnou (a ne-li vyšší!) úroveň čekám i u The Iron Queen. Každopádně po druhém díle vůbec nemám obavy o tom, že by Julie nenapsala další skvost, který se bude vyjímat v mojí knihovně :)

A díky Veronice dokonce i vím, že Knižní klub chystá překlad této série! Nicméně ne dřív, než příští rok.. ale i tak je to skvělá zpráva :)

Rachel Cohn, David Levithan - Nick & Norah's Infinite Playlist

Takže jste kluk; hrajete koncert a objeví se vaše bejvalka, holka, která vás odkopla, vejde dovnitř s novým přítelem. Když hledáte únikovou cestu, zeptáte se dívky, která náhodou sedí vedle vás, jestli by nebyla vaší přítelkyní na pět minut. Jste dívka; máte sraz a vaše nejmíň oblíbená žena vkročí dovnitř. Cizinec sedící vedle vás se vás zeptá na to, jestli nechcete být jeho pětiminutová přítelkyně. Tak co uděláte? Políbíte se. Nickovo a Nořino okamžité spojení začíná rande připomínající jízdu na horské dráze, které je vezme skrz Manhattan a do nich samých.

Čtení na jeden večer. Rychlé, vtipné a zajímavé.
Nick se přes svoji ex Tris tak moc nepřenesl. Stejný problém má i Norah, která se několikrát vrátila k Talovi. Ale když se jednoho dne setkají v klubu, kam nakráčí Tris s někým jiným, a Norah mu kývne na jeho nabídku, noc může začít.
Celý příběh se odehrává jak z pohledu Norah, tak i Nicka. Navíc během jedné noci. A že toho stihnou opravdu hodně: seznámí se, proběhne nějaká ta pusa, hodně povídání, pobízení Nickova auta se jménem Jessie, aby konečně nastartovalo a i jejich společné dostaveníčko, ze kterého je vyruší páreček důchodců..
K tomu, aby se oni dva dali dohromady, přispěje i Tris, která jim oběma promluví do duše. A ono to zabere.

Kniha je plná nadávek. Ne že by to bylo nějak otravné, ono to k tomu patří. Navíc hlavním tématem konverzace je hudba. Ať už se jedná o Nickovu kapelu, která si často mění jméno nebo i skutečné autory, jejichž songy mi naprosto nic neříkají... No, asi se budu muset začít vzdělávat i v hudbě starších ročníků :)

Jinak knížka byla již i zfilmována. Kdyby měl někdo zájem, hledejte film pod českým názvem Rande na jednu noc :)

Datum premiéry Hunger Games a Alex Pettyfer

Na této stránce si můžete přečíst kraťoučký článek, ve kterém se dozvíte, že filmové zpracování prvního dílu stejnojmenné série Hunger Games je stanoveno na 23. března 2012. Režisér Gary Ross chce s produkcí začít na jaře.

Ještě chvilku zůstanu u filmových zpracování. Tady máte video, na kterém Alex Pettyfer aka náš ideální Jace Wayland mluví o tom, že považuje ty knížky za výborné a taky o tom, že si musí promyslet, co bude dělat dál.


Nicneříkající, ale na dobře se na něj kouká.. :)

Jeff Sampson - Vesper (Deviants #1)

Emily Webb je geek (pozn. v kontextu jako nudná osoba, ztracená existence). A je tak šťastná. Znamená to skrývání se pod mikiny s kapucí a choulení se a dívání se na staré hororové filmy; nikdy nebyla tím typem dívky, které se plíží ven na půlnoční party. A rozhodně není ten typ dívky, která začíná rvačky nebo flirtuje s příteli ostatních dívek. Dokud jedné noci Emily neudělá přesně to... tu samou noc, kdy je jedna z jejích spolužaček – která se taky jmenuje Emily – nalezena záhadně zavražděná.
Věcí je, že Emily neví, proč dělá cokoli z toho. Ve dne je tou samou nudnou Emily, ale v noci se mění na vášnivého hledače. S každým soumrakem se Emily stává divočejší, až to není jen její osobnost, co se mění. Její tělo dokáže dělat věci, které předtím nedokázalo: Emily je nyní silná, rychlá a naprosto nebojácná. A brzy si Emily uvědomí, že nevylézá jen ze své ulity... jde o něco mnohem většího. Je okouzlená duší té jiné, zavražděné Emily? Nebo se stává Emily Webb něčím úplně jiným – něčím ne lidským?
Jak Emily pátrá po odpovědích, zjistí, že není jediná, které se tohle děje – někdo z jejích spolužáků se mění také. Kdo mění tyto mladistvé do zrůd – a kolik lidí zabijí, aby dostali to, co chtějí?

Docela dlouhá anotace! Jen prosím, žádné nadpřirozené kreatury.. :D

Alyson Noël - Night Star (The Immortals #5)

Zezačátku opět varuju před spoilery!

Haven stále obviňuje Ever ze smrti jejího přítele Romana nehledě na to, jak moc se Ever snaží přesvědčit ji, že to byla nehoda. Teď je odhlodlaná stáhnout Ever dolů... a zničit Damena a Judea, když už je u toho. Jejím prvním krokem je rozdělit Ever a Damena – a má k tomu munici.
Skryté v jedné z minulých životů Ever je strašné tajemství o Damenovi – tajemství, které odhaluje nová fakta o jejím vztahu s Judem, ale je tak temné a hrozné, že může stačit k tomu, aby ji a Damena rozdělilo jednou provždy. Jak Ever čelí svému největšímu strachu o chlapce, se kterým chce strávit věčnost, je vržena do smrtícího střetu s Haven, který by je mohl zničit všechny.
Bude to stát všechno, co má – a objevit schopnosti, o kterých nevěděla, že má – aby čelila svému nejstrašnějšímu nepříteli. Ale aby vyhrála, musí se nejdřív sama sebe zeptat: stojí její vlastní přežití za uvěznění Haven do věčné temnoty Země stínů? A bude zjištění pravdy o Damově minulosti klíčem k jejich budoucnosti?

Jak si stojíme?
Ever: i když v tomhle díle už to nebylo tak markantní, pořád jde o tu stejnou otravnou holku, která stále neví, co chce. A i přesto, že je přeci jasné, že musí skončit s Damenem a že ti dva před sebou mají celou věčnost času, musí se ptát a pídit po odpovědi, jestli neměla skončit s někým jiným. V tomto případě s Judem, kterému vztah s ní v minulosti nikdy nevyšel. Ever teda nakonec přišla na to, že Damen je její spřízněnou duší, ale nejsem si jistá, co Alyson Noël vymyslí do posledního dílu. Zase nějaké překvapení? Kdo koho zabije tentokrát?

Damen: ale ale, že on má tajemství? Z anotace to působí tak, že to bude asi něco hodně velkého, ale chyba lávky. Kdekoli se nachomýtl Jude, aby se o něco pokusil, zjevil se zčistajasna Damen, aby si Ever přebral pro sebe, a to i za cenu toho, že ji odtrhl od rodiny. Pořád jde ale o toho zamilovanýho blbce, který – i když v tu dobu byli zase na chvíli od sebe – ji pozoruje, strachuje se o ni a doufá, že se k němu Ever zase vrátí. Vtipné představit si, jaké by to bylo, kdyby přeci jen Ever v pořádí už pátém díle přešla na stranu Judea...
Navíc, Damen je neuvěřitelně optimistický. Kam na to chodí? Snad neměl jedinou chvilku, kdy by ho nepřepadla deprese (kromě druhého dílu, ale to nebyla tak docela jeho vina) a stále věří, že se všechno vyřeší a že všechno dopadne dobře a že s Ever stráví věčnost.. Asi moc koukal na pohádky, jinak nevim.

Haven: tři hvězdičky díky ní. Na to, jaká byla zpočátku Eveřina nejlepší kámoška a dělaly takové ty holčičí věci, teď ji začne obviňovat nejen z toho, že zabila Romana (který žil jen pro Drinu a kterého zabil Jude), ale i z toho, že díky ní je taková, jaká je. A tak se chce pomstít. Co pomstít, ona ji chce rovnou zabít. Navíc se z ní stane závislačka na onom elixíru a její schopnosti se jí začnou vymykat kontrole. Své místečko u stolu oblíbených si užívá jen do určité doby. Ever se jí skutečně podaří zlikvidovat – nebo si to aspoň myslela. Jenže ta se povznesla a její neslabší místo už jí netrápí. Vrátí se, Haven vyvalí oči a nestačí se divit. Načež skončí mrtvá ona rukou Ever.
Haven to celé krásně okořenila a díky ní se v celé knize vůbec něco pořádného dělo. Thumbs up!

Miles: vrátí se po výletu do Itálie, Damen mu práskne všechno, co by měl vědět a mezi stranami Ever-Haven si nevybírá.

Jude: kdo je tahle osoba, proboha? Jude má neuvěřitelnou schopnost se nachomýtnout vždy na to nesprávném místě v nesprávný čas. Nejdřív se mu podaří zabít Romana ještě před tím, než Ever předá onen protilék, který by jí a Damenovi umožnil se skutečně dotknout (čti: mít sex), a nyní se mu to podaří zase. Tedy, ne nikoho zabít, ale roli v Havenině smrti hrál taky. Se zlomeným srdcem se rozhodl se obětovat pro Ever, aby dostala to, co chce... což nakonec skončí v ohni.

V těch všech čakrách, elixírech, magiích a energiích už začínám mít binec. Vůbec si nejsem jistá, jestli ten poslední díl chci číst nebo ne. Abyste věděli, od druhého dílu jde o ty samé věci: něco, co využije Ever k pochybám, jestli má být s tím Damenem nebo ne, o omílání jejích minulých životů, o kterých – jak zjistila – nevěděla úplně všechno a taky to, že nemůže být tak úplně s Damenem. Vážně se bojím toho, co Alyson Noël vymyslí. Bůh při nás!

L. J. Smith - Upíří deníky - Soumrak

Temnota se šíří městem. Damon, který býval vždy lovcem, se sám stává kořistí - obětí zlomyslného stvoření, které dokáže ovládnout jeho vůli a které netouží pouze po Elenině krvi, ale přímo po její smrti. Starý les zabydlují podivní krvelační hmyzí tvorové a stromy ožívají vlastními zlovolnými úmysly.

Připomínám, že se jedná o druhou část prvního dílu další trilogie od L. Smithové.
Vážně nechápu rozhodnutí rozdělit knížku (která sice má v originále 500 stran, ale stejně) na dva díly. Ale když se pořád snaží vytřískat ze všeho co nejvíc peněz, tak prosím...

Kiersten White - Paranormalcy (Paranormalcy #1)

Divné, ačkoli pracuje pro Mezinárodní paranomální kontrolní agenturu, Evie si vždycky myslela, že je normální. Jistě, její nejlepší kamarádka je mořská panna, její bývalý přítel je víla (pozn. má víla i mužský rod? :D), zamilovává se do měňavce a ona je jediná osoba, která dokáže prokouknout kouzlo nadpřirozena, ale stejně. Normální.
Jenže teď nadpřirození umírají a Eviiny sny se plní strašidelnými hlasy a záhadnými proroctvími. Brzy si uvědomí, že tu může být spojení mezi jejími schopnostmi a spoustou náhlých úmrtí. Nejen to, ale může být i ve středu temného vílího proroctví slibujícího zničení všech nadpřirozených bytostí.

Evie nemá moc normální život. Ať už se jedná o její kámošku Lish, se kterou si povídá přes sklo, bývalého vílího přítele Retha, který o ni evidentně pořád má zájem nebo o to, že bych chtěla jako normální chodit do školy, což jí šéfová Raquel nechce dovolit. Háček je v tom, že ona není normální.
Do agentury se jednoho dne vloupá vodní chlapec Lend, díky jehož schopnostem si ho tam nechají. Což poskytne Evie kámošit s někým aspoň trochu normálním (ne že by Lish jen tak mohla vylézt ven z akvária..). No samozřejmě, ona se líbí jemu, on jí a Reth jenom prohlašuje, že je Evie jeho.
A pak je tu i ta záležitost s jakýmsi stvořením, které nadpřirozené postupně likviduje. Zabije i Lish a pár dalších osob v agentuře. Vivian, osoba s velice podobnými schopnostmi jako má Evie, která o nich moc neví, je všechny zabíjí tak, že vysává jejich duše, což ji dělá mocnou. Snaží se Evie ukecat do toho, aby byly jako dvě sestřičky a ničily společně. Jenže Evie nakonec její trik použije proti ní a zbaví se jí.

Tady bych to celé ukončila. Happily ever after. Ať Evie s Lendem mají klidně sto paranormálních dětí.. A to budou ještě dva díly!
Celé to bylo zvláštní.. Evie se slabostí pro růžovou působící jako jakási policie. Srší vtipnými poznámkami, ale stejně je tak trochu.. otravná. Lend byl v pohodě, prostě ten typ, který pro svou milou udělá všechno, co bude moct. Reth, proboha! Dlouho mě už nikdo takhle nevytáčel! Kdybych mohla lusknout prsty a úplně ho vygumovat z celé knížky, neváhala bych ani vteřinu.
Prostě takový průměr. Nic extra, ale ani nic vyloženě hrozného.

Vydání českých překladů v nejbližších měsících

V prvním pololetí roku 2011 se máme na co těšit:
Leden
Alyson Noëlová - Modrý měsíc (Nesmrtelní #2)
J. L. Smith - Soumrak (Upíří deníky: Návrat #2)

Únor
Becca Fitzpatrick - Crescendo (Zavržený #2)
Maggie Stiefvater - Váhání (Mrazení #2)

Březen
Charlaine Harris - Všichni mrtví (Pravá krev #7)
Rick Riordan - Bitva o labyrint (Percy Jackson #4)
P. C. Castová, K. Castová - Pokoušená (Škola noci #6)
Scott Westerfeld - Leviatan (Leviathan #1)

Duben
Richelle Mead - Poslední oběť (Vampýrská akademie #6)
Suzanne Collins - Síla vzdoru (Hunger Games #3)
J. R. Ward - Nalezený milenec (Bratrstvo černé dýky #4)
M. Stohlová, Kami Garciová - Nádherné bytosti (Kroniky prokletých zaklínačů #1)
Andrea Cremer - Smečka (Smečka #1)

Claudia Gray - Na druhé straně (Akademie Evernight #4) - dostalo se mi odpovědi „pravděpodobně v dubnu“, takže to berte s rezervou
Catherine Fisher - Inkarceron (Inkarceron #1 )

Květen
J. R. Ward - Nespoutaný milenec (Bratrstvo černé dýky #5)

Červen
P. C. Castová, K. Castová - Vyhořelá (Škola noci #7)
Charlaine Harris - Hůř než mrtví (Pravá krev #8)
J. R. Ward - Vyvolený milenec (Bratrstvo černé dýky #6)
Richelle Mead - Trápení (Sukuba #1)
Richell Mead - VA komplet (# 1-6)
Scott Westerfeld - v originále Specials (Krásní #3) - berte taktéž s rezervou
Melissa de la Cruz - Krvavý karneval (Modrá krev #2)

Zdroje: Domino, Baronet, Fragment, Egmont, Argo.

Tak co, těšíte se? :)

Cat Clarke - Entangled

V hlavě mi dokola víří ty samé otázky: Co ode mě chce? Jak jsem tohle mohla dopustit? ZEMŘU?

Sedmnáctiletá Grace se probudí v bílé místnosti se stolem, tužkami a papíry – bez tušení, jak se tam dostala. Jak Grace sepisuje svůj zamotaný život na stránky, je nucena si pamatovat všechno, co se snažila zapomenout. Je tu beznadějné zamilování se do nádherného Nata a odhalování jejího vztahu se svou nejlepší kamarádkou Sal. Ale něco chybí. Tak moc, jak se snaží si vzpomenout, je něco, co prostě nevidí?
Grace musí čelit té nejdůležitější otázce. Proč tu je?

Protože Grace neví proč je tam, kde je ani jak se tam dostala a po ruce má pouze psací potřeby a papíry, začne sepisovat svůj komplikovaný příběh. Ten se odvíjí retrospektivně: Grace začíná tím, jak potkala svého únosce Ethana, se kterým šla vlastně dobrovolně poté, co se rozhodla spáchat sebevraždu.
Nejlepší kamarádku našla v přistěhovalkyni Sal. Ovšem ani jejich přátelství není bez much a když jednoho dne Sal přijde s tím, že je nejspíš těhotná. Grace z ní nedostane ani s kým, ani kdy, Sal jí odvětí s tím, že je to její chyba. Grace se neudrží a jednu jí vrazí. V oné době, kdy spolu nemluví a kdy si Grace myslí, že je s nimi konec, se seznámí s Natem, ze kterého se stane víc než jen ten, který dal Grace peníze na bus.
Její matka, která je buď pryč, nebo se o Grace prostě nestará, ani netuší o jejích dostaveníčcích s Natem. Své „záliby“ v řezání se se Grace snaží se odnaučit, ovšem hádka se Sal všechno zase spouští. A i přesto, že si myslí, že by se měla Natovi hnusit a ten by ji neměl chtít, on to moc nerozebírá.
Ethan jí na otázky odpovídá dalšími otázkami. Grace začne být za nějakou dobu už znechucená sepisováním svého života. Napadá ji i myšlenka na útěk; jednou jí Ethan nechá příležitost vyplížit se ven, ale ona to neudělá. Ethan jí také pomůže uvědomit si, že svého otce, který spáchal sebevraždu, ve skutečnosti nenávidí a že to tak zcela nebude matčina vina. Protože on to chtěl udělat. Ethan ji pronásleduje i ve snech; vždycky se z nějaké jiné osoby vyklube on.
Poslední část Gracina příběhu graduje: seznámí Sal (která si došla na potrat a usmířila se s Grace) s Natem a už v té chvíli si pomyslíte, že tu něco nehraje. Třeba proto, že se nechovají tak, jak by se chovali dva naprosto neznámí lidé. Natův bratr Devon se snaží Grace něco říct, ale ta si jen myslí, že o ni má zájem a chce zničit její vztah s Natem. Jednoho dne jí přijde sms s tím, že s ní chce Nat mluvit. Grace k němu domů zajde a najde.. Nata se Sal.
Gracein příběh končí tím, že se naposled připravuje. Pokecá s matkou, domluví se se Sal a zničí Natův dopis. A pak už jen víme, že je Grace v kómatu a k ní mluví postupně omlouvající se Sal, vysvětlující Nat a vzpomínající matka, pro kterou její otec skutečně znamenal hodně..

Výbornej debut! Na otázku kdo je ten Ethan jsem odpověd nedostala. Proč mě to vlastně tak zajímá? Vždyť mě štval.. ať už tím, že chodil přesně načas ve chvíli, kdy to Grace potřebovala nebo že neodpovídal na otázky... On vlastně i zemřel a Graciny jizvy měl na sobě on. Weird. Grace na mě působila jako obyčejná teenagerka, která má všechno ještě před sebou. Rebelka, která dělá to, co chce dělat. Její příběh se prakticky odvíjí od dvou mezníků: od Sal, která se stane (s mezerou) její nejlepší kámoškou, jejíž podraz na konci má hořkou příchuť a od Nata, který se v oné pauze s Grace seznámil díky tomu, že neměla peníze na autobus. Situace pak vyústila ve vztah, kterému Grace věřila a který brala jako jednu z mála pozitivních věcí v jejím životě...
Střídání minulosti a přítomnosti by mohlo být matoucí, ale není. Uvědomíte si, kdy Grace prostě sepisovala všechno na papír a kdy (v přítomnosti) přemýšlela nad tím vším.
Konec si asi můžeme vyložit po svém; autorka ani nenaznačila, proč (a jak) se Grace vyskytla ve svém stavu..
Btw. 1* za cover!

Melisa de la Cruz - Modrá krev (Modrá krev #1)

Nedávno jsem tu o první díle psala a voila, nakladatelství BB art se rozhodlo tuto sérii českým čtenářům představit.

Mladí, krásní, bohatí… nesmrtelní

Schuyler Van Alenové je patnáct. Přestože pochází ze slavné a kdysi bohaté rodiny, většina jejích vrstevníků jí opovrhuje a doma s ní žije jen přísná babička; otce Schuyler nikdy neviděla a matka leží už dlouhá léta v kómatu. Ke všemu se teď u ní a několika dalších spolužáků z prestižní newyorské střední školy začínají objevovat podivné příznaky – modrající žíly na rukou, náhlé vize z minulosti a chuť na syrové maso. Když je za záhadných okolností zavražděna šestnáctiletá Aggie, Schuyler a ostatní se dozvídají děsivou pravdu – nejsou tak úplně lidé…
Kolik tajemství skrývají nejbohatší rodiny New Yorku? Možná jen jedno – ale zato je staré jako lidstvo samo a doslova krvavé. V kulisách metropole se rozvíjí příběh plný lásky, nenávisti a napětí.
Napadlo vás někdy, co všechno se děje za zavřenými dveřmi nejluxusnějších domácností v New Yorku? Newyorská smetánka je bohatá, slavná… a nesmrtelná.
Mají styl, moc, peníze – a sužuje je podivná žízeň. Osud rozehrává v kulisách New Yorku příběh, v němž účinkují láska, nenávist, naděje, smrt i fascinující tajemství, které navždy změní život všech, kterých se dotkne.

Ochutnejte Modrou krev a budete si chtít přidat!

Opožděné výročí

Včera tomu byl přesně jeden rok od doby, kdy jsem založila tenhle blog. Jak to, že ten čas tak strašně rychle utíká?

Kimberly Derting - The Body Finder (The Body Finder #1)

Violet Ambrose se potýká se dvěma hlavními problémy: Jayem Heatonem a svou morbidní tajnou schopností. Zatímco je šestnáctiletá Violet zmatená svými city ke svému nejlepšímu příteli od dětství, více ji rozrušuje její schopnost vycítit mrtvá těla – nebo alespoň těla těch, kteří byli zavražděni. Už od mala cítí odezvy, které mrtví na světě zanechávají... a otisky, které se vážou k jejich vrahům.
Violet nikdy nepokládala svůj zvláštní talent za dar; většinou ji to zavedlo k nalezení mrtvých ptáků, které jí nechala kočka. Ale nyní sériový vrah terorizuje její malé město a odezvy místních dívek, ke kterým se přihlásil, ji pronásledují téměř denně a Violet si uvědomuje, že je možná jedinou osobou, která ho může zastavit.
Navzdory prudké starostlivosti o ni Jay neochotně souhlasí s tím, že Violet pomůže najít vraha – a Violet je nervózní z naděje, že Jayovy úmysly jsou mnohem víc než přátelské. Ale i přesto, že se stále víc zamilovává, dostává se Violet blíž a blíž k odhalení vraha... a tomu, že se sama stane jeho obětí.

Po prázdninách začne Jaye vnímat jinak nejenom Violet, ale i další slečny ze školy, které se za ním začnou táhnout, což Violet zrovna nesedí, protože předpokládá, že ji Jay bere jen jako svou kámošku. A postupem času začne doufat ve víc, zároveň to ale popírá a chce, aby vše zůstalo při starém.
Když s Jayem narazí na mrtvolu dívky, která ji doslova přitáhne, vytuší, že se něco děje. V dalších dnech zmizí další dívky a Violet si usmyslí, že by toho vraha mohla vypátrat. Jenže to Jay odmítá, a tak využije Gradyho, který by chtěl být víc než Violetin kamarád. Na druhou stranu i Grady se pokusí Violet využít, přičemž včas zasáhne Jay.
A vztah je na světě. Konečně, říkali si všichni v jejím okolí, Violet to ale jaksi nebrala na vědomí.
Při pátrání po další zmizelé dívce se Violet podaří narazit na vraha, kterého podle otisků pozná. Zavolá strýčkovi šerifovi, muže zadrží a Violet si myslí, že už bude všechno v pohodě.
Omyl, vrah totiž nebyl jeden. Ještě je tu komplic, který je rozhodnutý vyřadit Violet ze hry. Což se mu málem skutečně podaří, kdyby nebylo Jaye, který se jí vydal na pomoc. A tak začne před Violetiným domem hlídkovat strážník a ona sama si krátí čas děláním úkolů s Jayem. Myslela si, že se na blížící se ples nedostane, ale Jay se umluví a můžou vyrazit.
A komplic ji mezitím sleduje a čeká na chvilku, kdy bude sama..
... což nastane, když se Violet zdrží na záchodech. Navštíví ji strážník a hned jí nedojde, o koho se jedná. Violet se snaží získat čas, jenže pak je nucena odejít s ním. Potkají Jaye, ten pozná, o co jde a vrah vytáhne zbraň. Všechno dobře dopadne; Jaye kulka jen lízne a vraha zabije Violetin strýček, který se vyskytl v pravou chvíli na pravém místě.

Kniha jedním slovem: Jaaaaay!
Jako vážně, kdo by tohohle kluka nemiloval? Nejen, že je Violetin nejlepší kámoš už hooodně dlouho a zná její tajemství, ale on by pro ni udělal první poslední.
Už dlouho jsem nebyla takhle začtená; důkazem můžou být následující situace:
- Učitel matiky přišel k mé lavici a podíval se na cover. „Je to zajímavější než já?“ zeptal se. Kdyby tak věděl! „Není to ani česky,“ řekla jsem jen. On jen protočil oči a odešel.
- Spolužačka na mě ve třídě volala a mně nějakou dobu trvalo, než jsem na to přišla.
- Málem jsem minula zastávku při odpolední cestě autobusem domů.
Nejsem moc na detektivky a už vůbec ne na červenou knihovnu, ale The Body Finder je jejich skvělá kombinace. Jak Violet, tak Jay to oba cítili stejně a jenom se tahali za nos. Že jim to ale trvalo, než se dali dohromady!
Ani nevíte, jak mě naštvalo, že mi nešlo předobjednat si druhý díl, protože jsem na účtu neměla dost peněz...

Datum vydání Poslední oběti

Na stránkách nakladatelství Domina se již můžete pokochat českým obalem Poslední oběti v řádné kvalitě.

Datum vydání je stanoveno na 11. dubna.

EDIT: Datum vydání zná i pokračování série Nesmrtelní s názvem Modrý měsíc. Vyjít by měl 31.1. a obálka zatím není známa..
A další edit, tentokrát se dozvíte, že první díl v sérii Bloodlines od Richelle Mead vyjde v originále 23.8. 2011.

Tak ještě jednou veselý Vánoce!

Tak teď se můžu chlubit taky. :D

Dneska dorazily tři z pěti a já měla obavu o naši schránku, protože dostat ven You Against Me zabalené v papíru byl docela náročnej úkol.. Ale zvládla jsem to. :D

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search