Claudia Gray - Afterlife (Evernight #4)

Jsem tu, a zároveň nejsem. Afterlife ve mně zanechal pocity, které jsem chtěla sepsat, takže tu máte článek. Mimo jiné do dvou týdnů ještě čekejte jeden o Smečce.

A je konec. Před několika málo dny vyšla poslední část v sérii Evernight od spisovatelky Claudie Gray. Někdo měl tu sérii rád, jinému moc nesedla. Já osobně považuju první díl za ten nejslabší - doteď nejsem schopná překousnout tu Biancu. „A to, že jsem upír, už víte?“ Ne, to mi prostě nejde na rozum. Ovšem s dalšími díly série překvapivě gradovala. Otázkou je, jestli v tom pokračoval i Afterlife.

Příběh přímo navazuje na Přesýpací hodiny. Musí vymyslet, co dělat, a tak se naše známá banda vrací tam, kde to všechno začalo - na Akademii Evernight. To hlavně kvůli Lucasovi, aby se naučil potlačit svou krvežíznivost. Bianca se obává ukázat se svým rodičům, protože se bojí, že už by ji nebrali jako svou dceru, ale jako pouhý přízrak, které nesnáší. Podobný problém řeší i Lucas, jehož matka Kate dala jasně najevo, co si o něm myslí.
Jak se časem ukáže, ani na akademii není pro Biancu bezpečno: jednak proto, že je Charity schopná v Lucasových snech Biance fyzicky ublížit, ale také proto, že jsou po škole umístěny pasti na přízraky, které je mají pochytat. Evidentně za tím vším stojí paní ředitelka, a tak se dvojice vydá na průzkum, při kterém vyjde najevo, že by přeci jen byla schopna zbavit Lucase jeho touhy po krvi...

Knihu jsem ohodnotila třemi hvězdičkami, protože na můj vkus nechala Claudia otevřených moc věcí. Teď bacha na spoilery!
Bianca a Lucas dostali omezený čas spolu. (Záměrně nenapíšu, co to znamená.) Čím vším si prošli, aby byli spolu? A autorka jim dala jen určitý čas. Možná, že by Claudia po dokončení Balthazara mohla napsat něco jako: Bianca a Lucas po padesáti letech. Pro mě ideálnější by asi bylo, kdyby oba byli nesmrtelní, protože by pak ten happy-end nebyl časově omezen.
Dál. Co se stalo s Maxie a Vicem? Co Balthazar poté, co odmítnul Biančinu nabídku na smrtelný život? Ale hlavní otázka, která způsobila stržení výsledného skóre, je: a co se sakra stalo s Charity? S tou mrchou, díky níž byl Lucas po určitou dobu schopen vnímat jenom tlukot srdce a proudění krve v žilách? Žádná pomsta, nic? To se mi nelíbilo. Co já vím, třeba si jenom Claudia nechává otevřená dvířka, která přibouchne v Balthazarovi. Tak trochu v to doufám, protože jsem Charity vážně neměla moc ráda.
Vztah Lucase a Biancy možná trochu ve finále pokulhával, ale nic strašného to nebylo. Chvílemi jsem měla problémy si vůbec vzpomenout na role některých postav. Claudia sice děj z předchozích dílů neoživuje, ale po čase vás to trkne.

Nicméně v žádném případě nemám v úmyslu fanoušky Evernightu jakkoli odrazovat. Příběh vás v některých chvílích nečekaně překvapí a nechá vás tápat, co že se to stane dál. Knížka v českém překladu pod názvem Na druhé straně vychází 5. dubna.

1 komentářů:

Marmeli 19. března 2011 v 15:08  

Když už jsem přečetla ty předchozí díly, tak ten poslední si dočtu... a doufám, že to nebude takové strašné, jako předtím... teprve u třetí knihy jsem začala brát Claudii jako normální spisovatelku - i když mě upřímně překvapila tím, co z Bianky "vyrobila". Jak jsi sama napsala - každému to prostě asi nesedlo... Takže jsem po tvé recenzi upřímně zvědavá, co pro nás připravila v Afterlife.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search