Alyson Noëlová - Modrý měsíc (Nesmrtelní #2)

Na začátku druhého dílu bestsellerové knižní řady Nesmrtelní, jejíž překladová práva se prodala do 34 zemí, se zdá, že lásce mezi Ever a Damenem už nestojí nic v cestě. Hrdinka proniká to tajů své nové identity a do temného, svůdného světa nesmrtelných. Jenže pak Damen onemocní, začne chřadnout a ztrácet své neobyčejné schopnosti. Zoufalá Ever se na jeho záchranu vydá do Země léta a tam objeví způsob, jak vrátit čas. A najednou má na výběr ze dvou možností: Může zachránit umírajícího Damena, nebo otočit běh času, zabránit nehodě, která jí vzala celou rodinu, a žít jako dřív. Jenže cena je příliš vysoká…

Bravo, Argo se opět vyznamenalo!

Julie Kagawa - The Iron Daughter (Iron Fey #2)

Poloviční Letní vílí princezna a poloviční člověk Meghan nikdy nikam nezapadla. Opuštěná Zimním princem, o kterém si myslela, že ji miluje, je vězněm Zimní vílí královny. Jak se blíží válka mezi Létem a Zimou, Meghan ví, že to skutečné nebezpečí hrozí od Železných víl, které viděla jen ona a její chybějící princ. Ale nikdo jí nevěří.
Co hůř, Meghaniny vílí schopnosti byly odříznuty. Je uvízlá v zemi víl. Důvěřování komukoliv by bylo bláhové. Důvěřování zdánlivému zrádci by mohlo být smrtící.

Perfektní. Chytlavé. Okouzlující.
Ne, měla bych přestat a utřít si slinu.
Zjednodušeně: Léto, Zima a Železo.
Léto se nemusí se Zimou, což přiostří ještě Železo. Meghan sice krále železných víl zabila, ale na trůn se dostal jiný. Ash dává veřejně najevo, že to, co se stalo cestou za Mab, sloužilo pouze k tomu, aby ji tam Ash dostal. Nic víc. Rýpnout si musí i jeho bratr Rowan. Nečekaně se k zimnímu dvoru dostaví i sám Oberon, a to aby s ním Meghan zase odjela. Mab odmítne, a tak si jen Léto a Zima předají žezlo a je to. Žezlo zapříčiní začátek války, když je železnými vílami ukradeno a třetí princ Sage zabit. Z Meghan se na chvíli stane ledová socha, Ash ji dostane ven a je odhodlán Meghan dostat domů. Tedy, k letnímu dvoru. Do cesty se připlete Rowan a následně je vážně zraněn. A tak Meghan zase prchá.

Na pomoc se připojí i už zdravý Puck. Ony železné potvory zraní Ashe, který se po jakž takž uzdravení vydá zpátky, přičemž má Puck dovést Meghan k Oberonovi. Jenže Meghan se rozhodne pro výpravu na nalezení žezla, jehož vrácení by zastavilo hrozící válku na obzoru. V nečekané chvíli se objeví i Grimalkin a pomoc Meghan přislíbí i Ironhouse, který jim v jedničce zatopil. Jak zjistí s pomocí Leanansidhe, královny vyhoštěných, že se žezlo nachází v Sillicon Valey. Vydají se tam a překvapí je, že spatří Virus s žezlem ruce, která - stejně jako Rowan, který podrazil i svůj dvůr - touží po moci. No, a taky tam je Ash. A přeci jen ne tak úplně Ash...

Ash s broukem v hlavě (nemyšleno metaforicky). Železný potvory našly způsob, jak ho při implantaci nezabít a i když Ash Meghan poznává, nezmůže nic jiného, než že se je všechny pokusí povraždit. Podaří se jim prchnout a Meghan se musí rozhodnout, co s Ashem udělat. Nechce, aby zemřel, ale jakmile se o něco pokusí, Puck nebude váhat a zničí ho. Protože se Ash vydá i za rodinou Meghan, dojdou si za ním, Meghan se podaří Ashovi onoho brouka zneškodnit (i bez svých schopností, které Mab zapečetila) a Ashe musí dopravit k léčitelce. Puck, Meghan a Ash se poté vydají na školní ples, kde by se Ashovi mohlo udělat líp po tom všem železe. S Grimovou pomocí, který se opět nečekaně objeví, se dostanou i na místo, kam se Virus s žezlem přesunula.

Ironhouse položí svůj život, Virus padne díky Ashovi a na řadu tak přijde vrácení žezla do rukou Mab. Meghan to stihne jen tak tak, válka je v plném proudu a Mab si stále myslí, že za všechno může ona. Nakonec vládkyni nezůstane ani jeden syn: Sage je mrtvý, Rowana se vzdala poté, co se dozvěděla o jeho zradě a Ash je vykázán do lidského světa bez možnosti návratu, protože si dovolil milovat Meghan. A i když Puck tak pěkně prosil, stejně se vydá za Ashem.

Stejně jako v hudebním průmyslu se u kapel netrpělivě čeká na druhou desku. Když bude minimálně stejně tak dobrá jako ta první, něco v nich přeci jen bude.
Julie napsala pokračování knihy, které je lepší. O dost. Dokonce jsem chvíli uvažovala nad hodnocením 6/5. Což jsem zase zavrhla, protože na nic lepšího než Hunger Games jsem zatím nenarazila. Ale Julie míří taky vysoko.

Vražda, zlomená srdce, vyznání lásky, zrada, akce, to všechno v Iron Daughter najdete. Nebudete se nudit. Jako vůbec. Já nemuset chodit do školy, seděla bych nad knihou jeden den a během pár hodin bych ji zhltla. Meghan už není ta samá (dovolila bych si říct i slepá) slečna; svět víl považuje za vlastní stejně jako normální zemský život. No jistě, Ash stále hraje velkou roli. Přiznávám, jedna část knihy ze tří bez Ashe byla nepěkná. O to rychleji jsem se příběhem prokousávala, abych se k němu zase dostala... Pucka mi bylo líto, ale když o citech Meghan věděl a stejně to zkusil.. Ironhorse příjemně překvapil a typickou se pomalu stává i Grimova hláška, která přeci všechno objasňuje: „Protože jsem kočka.“
Geniální. Podobnou (a ne-li vyšší!) úroveň čekám i u The Iron Queen. Každopádně po druhém díle vůbec nemám obavy o tom, že by Julie nenapsala další skvost, který se bude vyjímat v mojí knihovně :)

A díky Veronice dokonce i vím, že Knižní klub chystá překlad této série! Nicméně ne dřív, než příští rok.. ale i tak je to skvělá zpráva :)

Rachel Cohn, David Levithan - Nick & Norah's Infinite Playlist

Takže jste kluk; hrajete koncert a objeví se vaše bejvalka, holka, která vás odkopla, vejde dovnitř s novým přítelem. Když hledáte únikovou cestu, zeptáte se dívky, která náhodou sedí vedle vás, jestli by nebyla vaší přítelkyní na pět minut. Jste dívka; máte sraz a vaše nejmíň oblíbená žena vkročí dovnitř. Cizinec sedící vedle vás se vás zeptá na to, jestli nechcete být jeho pětiminutová přítelkyně. Tak co uděláte? Políbíte se. Nickovo a Nořino okamžité spojení začíná rande připomínající jízdu na horské dráze, které je vezme skrz Manhattan a do nich samých.

Čtení na jeden večer. Rychlé, vtipné a zajímavé.
Nick se přes svoji ex Tris tak moc nepřenesl. Stejný problém má i Norah, která se několikrát vrátila k Talovi. Ale když se jednoho dne setkají v klubu, kam nakráčí Tris s někým jiným, a Norah mu kývne na jeho nabídku, noc může začít.
Celý příběh se odehrává jak z pohledu Norah, tak i Nicka. Navíc během jedné noci. A že toho stihnou opravdu hodně: seznámí se, proběhne nějaká ta pusa, hodně povídání, pobízení Nickova auta se jménem Jessie, aby konečně nastartovalo a i jejich společné dostaveníčko, ze kterého je vyruší páreček důchodců..
K tomu, aby se oni dva dali dohromady, přispěje i Tris, která jim oběma promluví do duše. A ono to zabere.

Kniha je plná nadávek. Ne že by to bylo nějak otravné, ono to k tomu patří. Navíc hlavním tématem konverzace je hudba. Ať už se jedná o Nickovu kapelu, která si často mění jméno nebo i skutečné autory, jejichž songy mi naprosto nic neříkají... No, asi se budu muset začít vzdělávat i v hudbě starších ročníků :)

Jinak knížka byla již i zfilmována. Kdyby měl někdo zájem, hledejte film pod českým názvem Rande na jednu noc :)

Datum premiéry Hunger Games a Alex Pettyfer

Na této stránce si můžete přečíst kraťoučký článek, ve kterém se dozvíte, že filmové zpracování prvního dílu stejnojmenné série Hunger Games je stanoveno na 23. března 2012. Režisér Gary Ross chce s produkcí začít na jaře.

Ještě chvilku zůstanu u filmových zpracování. Tady máte video, na kterém Alex Pettyfer aka náš ideální Jace Wayland mluví o tom, že považuje ty knížky za výborné a taky o tom, že si musí promyslet, co bude dělat dál.


Nicneříkající, ale na dobře se na něj kouká.. :)

Jeff Sampson - Vesper (Deviants #1)

Emily Webb je geek (pozn. v kontextu jako nudná osoba, ztracená existence). A je tak šťastná. Znamená to skrývání se pod mikiny s kapucí a choulení se a dívání se na staré hororové filmy; nikdy nebyla tím typem dívky, které se plíží ven na půlnoční party. A rozhodně není ten typ dívky, která začíná rvačky nebo flirtuje s příteli ostatních dívek. Dokud jedné noci Emily neudělá přesně to... tu samou noc, kdy je jedna z jejích spolužaček – která se taky jmenuje Emily – nalezena záhadně zavražděná.
Věcí je, že Emily neví, proč dělá cokoli z toho. Ve dne je tou samou nudnou Emily, ale v noci se mění na vášnivého hledače. S každým soumrakem se Emily stává divočejší, až to není jen její osobnost, co se mění. Její tělo dokáže dělat věci, které předtím nedokázalo: Emily je nyní silná, rychlá a naprosto nebojácná. A brzy si Emily uvědomí, že nevylézá jen ze své ulity... jde o něco mnohem většího. Je okouzlená duší té jiné, zavražděné Emily? Nebo se stává Emily Webb něčím úplně jiným – něčím ne lidským?
Jak Emily pátrá po odpovědích, zjistí, že není jediná, které se tohle děje – někdo z jejích spolužáků se mění také. Kdo mění tyto mladistvé do zrůd – a kolik lidí zabijí, aby dostali to, co chtějí?

Docela dlouhá anotace! Jen prosím, žádné nadpřirozené kreatury.. :D

Alyson Noël - Night Star (The Immortals #5)

Zezačátku opět varuju před spoilery!

Haven stále obviňuje Ever ze smrti jejího přítele Romana nehledě na to, jak moc se Ever snaží přesvědčit ji, že to byla nehoda. Teď je odhlodlaná stáhnout Ever dolů... a zničit Damena a Judea, když už je u toho. Jejím prvním krokem je rozdělit Ever a Damena – a má k tomu munici.
Skryté v jedné z minulých životů Ever je strašné tajemství o Damenovi – tajemství, které odhaluje nová fakta o jejím vztahu s Judem, ale je tak temné a hrozné, že může stačit k tomu, aby ji a Damena rozdělilo jednou provždy. Jak Ever čelí svému největšímu strachu o chlapce, se kterým chce strávit věčnost, je vržena do smrtícího střetu s Haven, který by je mohl zničit všechny.
Bude to stát všechno, co má – a objevit schopnosti, o kterých nevěděla, že má – aby čelila svému nejstrašnějšímu nepříteli. Ale aby vyhrála, musí se nejdřív sama sebe zeptat: stojí její vlastní přežití za uvěznění Haven do věčné temnoty Země stínů? A bude zjištění pravdy o Damově minulosti klíčem k jejich budoucnosti?

Jak si stojíme?
Ever: i když v tomhle díle už to nebylo tak markantní, pořád jde o tu stejnou otravnou holku, která stále neví, co chce. A i přesto, že je přeci jasné, že musí skončit s Damenem a že ti dva před sebou mají celou věčnost času, musí se ptát a pídit po odpovědi, jestli neměla skončit s někým jiným. V tomto případě s Judem, kterému vztah s ní v minulosti nikdy nevyšel. Ever teda nakonec přišla na to, že Damen je její spřízněnou duší, ale nejsem si jistá, co Alyson Noël vymyslí do posledního dílu. Zase nějaké překvapení? Kdo koho zabije tentokrát?

Damen: ale ale, že on má tajemství? Z anotace to působí tak, že to bude asi něco hodně velkého, ale chyba lávky. Kdekoli se nachomýtl Jude, aby se o něco pokusil, zjevil se zčistajasna Damen, aby si Ever přebral pro sebe, a to i za cenu toho, že ji odtrhl od rodiny. Pořád jde ale o toho zamilovanýho blbce, který – i když v tu dobu byli zase na chvíli od sebe – ji pozoruje, strachuje se o ni a doufá, že se k němu Ever zase vrátí. Vtipné představit si, jaké by to bylo, kdyby přeci jen Ever v pořádí už pátém díle přešla na stranu Judea...
Navíc, Damen je neuvěřitelně optimistický. Kam na to chodí? Snad neměl jedinou chvilku, kdy by ho nepřepadla deprese (kromě druhého dílu, ale to nebyla tak docela jeho vina) a stále věří, že se všechno vyřeší a že všechno dopadne dobře a že s Ever stráví věčnost.. Asi moc koukal na pohádky, jinak nevim.

Haven: tři hvězdičky díky ní. Na to, jaká byla zpočátku Eveřina nejlepší kámoška a dělaly takové ty holčičí věci, teď ji začne obviňovat nejen z toho, že zabila Romana (který žil jen pro Drinu a kterého zabil Jude), ale i z toho, že díky ní je taková, jaká je. A tak se chce pomstít. Co pomstít, ona ji chce rovnou zabít. Navíc se z ní stane závislačka na onom elixíru a její schopnosti se jí začnou vymykat kontrole. Své místečko u stolu oblíbených si užívá jen do určité doby. Ever se jí skutečně podaří zlikvidovat – nebo si to aspoň myslela. Jenže ta se povznesla a její neslabší místo už jí netrápí. Vrátí se, Haven vyvalí oči a nestačí se divit. Načež skončí mrtvá ona rukou Ever.
Haven to celé krásně okořenila a díky ní se v celé knize vůbec něco pořádného dělo. Thumbs up!

Miles: vrátí se po výletu do Itálie, Damen mu práskne všechno, co by měl vědět a mezi stranami Ever-Haven si nevybírá.

Jude: kdo je tahle osoba, proboha? Jude má neuvěřitelnou schopnost se nachomýtnout vždy na to nesprávném místě v nesprávný čas. Nejdřív se mu podaří zabít Romana ještě před tím, než Ever předá onen protilék, který by jí a Damenovi umožnil se skutečně dotknout (čti: mít sex), a nyní se mu to podaří zase. Tedy, ne nikoho zabít, ale roli v Havenině smrti hrál taky. Se zlomeným srdcem se rozhodl se obětovat pro Ever, aby dostala to, co chce... což nakonec skončí v ohni.

V těch všech čakrách, elixírech, magiích a energiích už začínám mít binec. Vůbec si nejsem jistá, jestli ten poslední díl chci číst nebo ne. Abyste věděli, od druhého dílu jde o ty samé věci: něco, co využije Ever k pochybám, jestli má být s tím Damenem nebo ne, o omílání jejích minulých životů, o kterých – jak zjistila – nevěděla úplně všechno a taky to, že nemůže být tak úplně s Damenem. Vážně se bojím toho, co Alyson Noël vymyslí. Bůh při nás!

L. J. Smith - Upíří deníky - Soumrak

Temnota se šíří městem. Damon, který býval vždy lovcem, se sám stává kořistí - obětí zlomyslného stvoření, které dokáže ovládnout jeho vůli a které netouží pouze po Elenině krvi, ale přímo po její smrti. Starý les zabydlují podivní krvelační hmyzí tvorové a stromy ožívají vlastními zlovolnými úmysly.

Připomínám, že se jedná o druhou část prvního dílu další trilogie od L. Smithové.
Vážně nechápu rozhodnutí rozdělit knížku (která sice má v originále 500 stran, ale stejně) na dva díly. Ale když se pořád snaží vytřískat ze všeho co nejvíc peněz, tak prosím...

Kiersten White - Paranormalcy (Paranormalcy #1)

Divné, ačkoli pracuje pro Mezinárodní paranomální kontrolní agenturu, Evie si vždycky myslela, že je normální. Jistě, její nejlepší kamarádka je mořská panna, její bývalý přítel je víla (pozn. má víla i mužský rod? :D), zamilovává se do měňavce a ona je jediná osoba, která dokáže prokouknout kouzlo nadpřirozena, ale stejně. Normální.
Jenže teď nadpřirození umírají a Eviiny sny se plní strašidelnými hlasy a záhadnými proroctvími. Brzy si uvědomí, že tu může být spojení mezi jejími schopnostmi a spoustou náhlých úmrtí. Nejen to, ale může být i ve středu temného vílího proroctví slibujícího zničení všech nadpřirozených bytostí.

Evie nemá moc normální život. Ať už se jedná o její kámošku Lish, se kterou si povídá přes sklo, bývalého vílího přítele Retha, který o ni evidentně pořád má zájem nebo o to, že bych chtěla jako normální chodit do školy, což jí šéfová Raquel nechce dovolit. Háček je v tom, že ona není normální.
Do agentury se jednoho dne vloupá vodní chlapec Lend, díky jehož schopnostem si ho tam nechají. Což poskytne Evie kámošit s někým aspoň trochu normálním (ne že by Lish jen tak mohla vylézt ven z akvária..). No samozřejmě, ona se líbí jemu, on jí a Reth jenom prohlašuje, že je Evie jeho.
A pak je tu i ta záležitost s jakýmsi stvořením, které nadpřirozené postupně likviduje. Zabije i Lish a pár dalších osob v agentuře. Vivian, osoba s velice podobnými schopnostmi jako má Evie, která o nich moc neví, je všechny zabíjí tak, že vysává jejich duše, což ji dělá mocnou. Snaží se Evie ukecat do toho, aby byly jako dvě sestřičky a ničily společně. Jenže Evie nakonec její trik použije proti ní a zbaví se jí.

Tady bych to celé ukončila. Happily ever after. Ať Evie s Lendem mají klidně sto paranormálních dětí.. A to budou ještě dva díly!
Celé to bylo zvláštní.. Evie se slabostí pro růžovou působící jako jakási policie. Srší vtipnými poznámkami, ale stejně je tak trochu.. otravná. Lend byl v pohodě, prostě ten typ, který pro svou milou udělá všechno, co bude moct. Reth, proboha! Dlouho mě už nikdo takhle nevytáčel! Kdybych mohla lusknout prsty a úplně ho vygumovat z celé knížky, neváhala bych ani vteřinu.
Prostě takový průměr. Nic extra, ale ani nic vyloženě hrozného.

Vydání českých překladů v nejbližších měsících

V prvním pololetí roku 2011 se máme na co těšit:
Leden
Alyson Noëlová - Modrý měsíc (Nesmrtelní #2)
J. L. Smith - Soumrak (Upíří deníky: Návrat #2)

Únor
Becca Fitzpatrick - Crescendo (Zavržený #2)
Maggie Stiefvater - Váhání (Mrazení #2)

Březen
Charlaine Harris - Všichni mrtví (Pravá krev #7)
Rick Riordan - Bitva o labyrint (Percy Jackson #4)
P. C. Castová, K. Castová - Pokoušená (Škola noci #6)
Scott Westerfeld - Leviatan (Leviathan #1)

Duben
Richelle Mead - Poslední oběť (Vampýrská akademie #6)
Suzanne Collins - Síla vzdoru (Hunger Games #3)
J. R. Ward - Nalezený milenec (Bratrstvo černé dýky #4)
M. Stohlová, Kami Garciová - Nádherné bytosti (Kroniky prokletých zaklínačů #1)
Andrea Cremer - Smečka (Smečka #1)

Claudia Gray - Na druhé straně (Akademie Evernight #4) - dostalo se mi odpovědi „pravděpodobně v dubnu“, takže to berte s rezervou
Catherine Fisher - Inkarceron (Inkarceron #1 )

Květen
J. R. Ward - Nespoutaný milenec (Bratrstvo černé dýky #5)

Červen
P. C. Castová, K. Castová - Vyhořelá (Škola noci #7)
Charlaine Harris - Hůř než mrtví (Pravá krev #8)
J. R. Ward - Vyvolený milenec (Bratrstvo černé dýky #6)
Richelle Mead - Trápení (Sukuba #1)
Richell Mead - VA komplet (# 1-6)
Scott Westerfeld - v originále Specials (Krásní #3) - berte taktéž s rezervou
Melissa de la Cruz - Krvavý karneval (Modrá krev #2)

Zdroje: Domino, Baronet, Fragment, Egmont, Argo.

Tak co, těšíte se? :)

Cat Clarke - Entangled

V hlavě mi dokola víří ty samé otázky: Co ode mě chce? Jak jsem tohle mohla dopustit? ZEMŘU?

Sedmnáctiletá Grace se probudí v bílé místnosti se stolem, tužkami a papíry – bez tušení, jak se tam dostala. Jak Grace sepisuje svůj zamotaný život na stránky, je nucena si pamatovat všechno, co se snažila zapomenout. Je tu beznadějné zamilování se do nádherného Nata a odhalování jejího vztahu se svou nejlepší kamarádkou Sal. Ale něco chybí. Tak moc, jak se snaží si vzpomenout, je něco, co prostě nevidí?
Grace musí čelit té nejdůležitější otázce. Proč tu je?

Protože Grace neví proč je tam, kde je ani jak se tam dostala a po ruce má pouze psací potřeby a papíry, začne sepisovat svůj komplikovaný příběh. Ten se odvíjí retrospektivně: Grace začíná tím, jak potkala svého únosce Ethana, se kterým šla vlastně dobrovolně poté, co se rozhodla spáchat sebevraždu.
Nejlepší kamarádku našla v přistěhovalkyni Sal. Ovšem ani jejich přátelství není bez much a když jednoho dne Sal přijde s tím, že je nejspíš těhotná. Grace z ní nedostane ani s kým, ani kdy, Sal jí odvětí s tím, že je to její chyba. Grace se neudrží a jednu jí vrazí. V oné době, kdy spolu nemluví a kdy si Grace myslí, že je s nimi konec, se seznámí s Natem, ze kterého se stane víc než jen ten, který dal Grace peníze na bus.
Její matka, která je buď pryč, nebo se o Grace prostě nestará, ani netuší o jejích dostaveníčcích s Natem. Své „záliby“ v řezání se se Grace snaží se odnaučit, ovšem hádka se Sal všechno zase spouští. A i přesto, že si myslí, že by se měla Natovi hnusit a ten by ji neměl chtít, on to moc nerozebírá.
Ethan jí na otázky odpovídá dalšími otázkami. Grace začne být za nějakou dobu už znechucená sepisováním svého života. Napadá ji i myšlenka na útěk; jednou jí Ethan nechá příležitost vyplížit se ven, ale ona to neudělá. Ethan jí také pomůže uvědomit si, že svého otce, který spáchal sebevraždu, ve skutečnosti nenávidí a že to tak zcela nebude matčina vina. Protože on to chtěl udělat. Ethan ji pronásleduje i ve snech; vždycky se z nějaké jiné osoby vyklube on.
Poslední část Gracina příběhu graduje: seznámí Sal (která si došla na potrat a usmířila se s Grace) s Natem a už v té chvíli si pomyslíte, že tu něco nehraje. Třeba proto, že se nechovají tak, jak by se chovali dva naprosto neznámí lidé. Natův bratr Devon se snaží Grace něco říct, ale ta si jen myslí, že o ni má zájem a chce zničit její vztah s Natem. Jednoho dne jí přijde sms s tím, že s ní chce Nat mluvit. Grace k němu domů zajde a najde.. Nata se Sal.
Gracein příběh končí tím, že se naposled připravuje. Pokecá s matkou, domluví se se Sal a zničí Natův dopis. A pak už jen víme, že je Grace v kómatu a k ní mluví postupně omlouvající se Sal, vysvětlující Nat a vzpomínající matka, pro kterou její otec skutečně znamenal hodně..

Výbornej debut! Na otázku kdo je ten Ethan jsem odpověd nedostala. Proč mě to vlastně tak zajímá? Vždyť mě štval.. ať už tím, že chodil přesně načas ve chvíli, kdy to Grace potřebovala nebo že neodpovídal na otázky... On vlastně i zemřel a Graciny jizvy měl na sobě on. Weird. Grace na mě působila jako obyčejná teenagerka, která má všechno ještě před sebou. Rebelka, která dělá to, co chce dělat. Její příběh se prakticky odvíjí od dvou mezníků: od Sal, která se stane (s mezerou) její nejlepší kámoškou, jejíž podraz na konci má hořkou příchuť a od Nata, který se v oné pauze s Grace seznámil díky tomu, že neměla peníze na autobus. Situace pak vyústila ve vztah, kterému Grace věřila a který brala jako jednu z mála pozitivních věcí v jejím životě...
Střídání minulosti a přítomnosti by mohlo být matoucí, ale není. Uvědomíte si, kdy Grace prostě sepisovala všechno na papír a kdy (v přítomnosti) přemýšlela nad tím vším.
Konec si asi můžeme vyložit po svém; autorka ani nenaznačila, proč (a jak) se Grace vyskytla ve svém stavu..
Btw. 1* za cover!

Melisa de la Cruz - Modrá krev (Modrá krev #1)

Nedávno jsem tu o první díle psala a voila, nakladatelství BB art se rozhodlo tuto sérii českým čtenářům představit.

Mladí, krásní, bohatí… nesmrtelní

Schuyler Van Alenové je patnáct. Přestože pochází ze slavné a kdysi bohaté rodiny, většina jejích vrstevníků jí opovrhuje a doma s ní žije jen přísná babička; otce Schuyler nikdy neviděla a matka leží už dlouhá léta v kómatu. Ke všemu se teď u ní a několika dalších spolužáků z prestižní newyorské střední školy začínají objevovat podivné příznaky – modrající žíly na rukou, náhlé vize z minulosti a chuť na syrové maso. Když je za záhadných okolností zavražděna šestnáctiletá Aggie, Schuyler a ostatní se dozvídají děsivou pravdu – nejsou tak úplně lidé…
Kolik tajemství skrývají nejbohatší rodiny New Yorku? Možná jen jedno – ale zato je staré jako lidstvo samo a doslova krvavé. V kulisách metropole se rozvíjí příběh plný lásky, nenávisti a napětí.
Napadlo vás někdy, co všechno se děje za zavřenými dveřmi nejluxusnějších domácností v New Yorku? Newyorská smetánka je bohatá, slavná… a nesmrtelná.
Mají styl, moc, peníze – a sužuje je podivná žízeň. Osud rozehrává v kulisách New Yorku příběh, v němž účinkují láska, nenávist, naděje, smrt i fascinující tajemství, které navždy změní život všech, kterých se dotkne.

Ochutnejte Modrou krev a budete si chtít přidat!

Opožděné výročí

Včera tomu byl přesně jeden rok od doby, kdy jsem založila tenhle blog. Jak to, že ten čas tak strašně rychle utíká?

Kimberly Derting - The Body Finder (The Body Finder #1)

Violet Ambrose se potýká se dvěma hlavními problémy: Jayem Heatonem a svou morbidní tajnou schopností. Zatímco je šestnáctiletá Violet zmatená svými city ke svému nejlepšímu příteli od dětství, více ji rozrušuje její schopnost vycítit mrtvá těla – nebo alespoň těla těch, kteří byli zavražděni. Už od mala cítí odezvy, které mrtví na světě zanechávají... a otisky, které se vážou k jejich vrahům.
Violet nikdy nepokládala svůj zvláštní talent za dar; většinou ji to zavedlo k nalezení mrtvých ptáků, které jí nechala kočka. Ale nyní sériový vrah terorizuje její malé město a odezvy místních dívek, ke kterým se přihlásil, ji pronásledují téměř denně a Violet si uvědomuje, že je možná jedinou osobou, která ho může zastavit.
Navzdory prudké starostlivosti o ni Jay neochotně souhlasí s tím, že Violet pomůže najít vraha – a Violet je nervózní z naděje, že Jayovy úmysly jsou mnohem víc než přátelské. Ale i přesto, že se stále víc zamilovává, dostává se Violet blíž a blíž k odhalení vraha... a tomu, že se sama stane jeho obětí.

Po prázdninách začne Jaye vnímat jinak nejenom Violet, ale i další slečny ze školy, které se za ním začnou táhnout, což Violet zrovna nesedí, protože předpokládá, že ji Jay bere jen jako svou kámošku. A postupem času začne doufat ve víc, zároveň to ale popírá a chce, aby vše zůstalo při starém.
Když s Jayem narazí na mrtvolu dívky, která ji doslova přitáhne, vytuší, že se něco děje. V dalších dnech zmizí další dívky a Violet si usmyslí, že by toho vraha mohla vypátrat. Jenže to Jay odmítá, a tak využije Gradyho, který by chtěl být víc než Violetin kamarád. Na druhou stranu i Grady se pokusí Violet využít, přičemž včas zasáhne Jay.
A vztah je na světě. Konečně, říkali si všichni v jejím okolí, Violet to ale jaksi nebrala na vědomí.
Při pátrání po další zmizelé dívce se Violet podaří narazit na vraha, kterého podle otisků pozná. Zavolá strýčkovi šerifovi, muže zadrží a Violet si myslí, že už bude všechno v pohodě.
Omyl, vrah totiž nebyl jeden. Ještě je tu komplic, který je rozhodnutý vyřadit Violet ze hry. Což se mu málem skutečně podaří, kdyby nebylo Jaye, který se jí vydal na pomoc. A tak začne před Violetiným domem hlídkovat strážník a ona sama si krátí čas děláním úkolů s Jayem. Myslela si, že se na blížící se ples nedostane, ale Jay se umluví a můžou vyrazit.
A komplic ji mezitím sleduje a čeká na chvilku, kdy bude sama..
... což nastane, když se Violet zdrží na záchodech. Navštíví ji strážník a hned jí nedojde, o koho se jedná. Violet se snaží získat čas, jenže pak je nucena odejít s ním. Potkají Jaye, ten pozná, o co jde a vrah vytáhne zbraň. Všechno dobře dopadne; Jaye kulka jen lízne a vraha zabije Violetin strýček, který se vyskytl v pravou chvíli na pravém místě.

Kniha jedním slovem: Jaaaaay!
Jako vážně, kdo by tohohle kluka nemiloval? Nejen, že je Violetin nejlepší kámoš už hooodně dlouho a zná její tajemství, ale on by pro ni udělal první poslední.
Už dlouho jsem nebyla takhle začtená; důkazem můžou být následující situace:
- Učitel matiky přišel k mé lavici a podíval se na cover. „Je to zajímavější než já?“ zeptal se. Kdyby tak věděl! „Není to ani česky,“ řekla jsem jen. On jen protočil oči a odešel.
- Spolužačka na mě ve třídě volala a mně nějakou dobu trvalo, než jsem na to přišla.
- Málem jsem minula zastávku při odpolední cestě autobusem domů.
Nejsem moc na detektivky a už vůbec ne na červenou knihovnu, ale The Body Finder je jejich skvělá kombinace. Jak Violet, tak Jay to oba cítili stejně a jenom se tahali za nos. Že jim to ale trvalo, než se dali dohromady!
Ani nevíte, jak mě naštvalo, že mi nešlo předobjednat si druhý díl, protože jsem na účtu neměla dost peněz...

Datum vydání Poslední oběti

Na stránkách nakladatelství Domina se již můžete pokochat českým obalem Poslední oběti v řádné kvalitě.

Datum vydání je stanoveno na 11. dubna.

EDIT: Datum vydání zná i pokračování série Nesmrtelní s názvem Modrý měsíc. Vyjít by měl 31.1. a obálka zatím není známa..
A další edit, tentokrát se dozvíte, že první díl v sérii Bloodlines od Richelle Mead vyjde v originále 23.8. 2011.

Tak ještě jednou veselý Vánoce!

Tak teď se můžu chlubit taky. :D

Dneska dorazily tři z pěti a já měla obavu o naši schránku, protože dostat ven You Against Me zabalené v papíru byl docela náročnej úkol.. Ale zvládla jsem to. :D

Natáčení traileru k CoFA

Omlouvám se, že nic moc nepřibývá, ale takhle to bude asi až do konce pololetí. Minimálně.

V současné době pod taktovkou Cassie Clare a Vanii Stoyanove vzniká knižní trailer k v pořadí již čtvrtému dílu v sérii The Mortal Instruments s názvem City of Fallen Angels.
Zdá se, že si všichni protagonisté natáčení užívají. Na této stránce se můžete podívat na teaser fotky; na některých určitě poznáte, o jakou postavu se jedná :)

Cate Tiernan - Immortal Beloved (Immortal Beloved #1)


Nastasya strávila poslední století tak, že žila jako rozmazlená, skleslá společnice. Nic necítí a o nikoho se nestará. Ale když se uvidí, jak její nejlepší přítel, Temný Nesmrtelný, mučí člověka, uvědomí si, že se něco musí změnit. Najde útočiště v zařízení pro svéhlavé nesmrtelné, kde se setká s nádherným, nepopiratelně sexy Reynem, který se zdá být nevysvětlitelně spojený s její minulostí.
Nastasya se konečně začne zabývat svým životem, a dokonce se cítí i bezpečně – až do noci, kdy zjistí, že ji chce někdo mrtvou.


Dneska ještě vychází:
Paul Hoffman - The Last Four Things (Thomas Cale #2)
a
Cat Clarke - Entagled - o knížce budu psát, až ji přelouskám, což by mohlo být tak do týdne :)

Cover Passion

Lauren Kate na svých stránkách odhalila cover ke své třetí knize v sérii Fallen:
Nepřipadá vám... jiný?

Kelley Armstrong - The Reckoning (Darkest Powers #3)

Jen před dvěma týdny, život byl příliš předvídatelný. Ale to bylo předtím, než jsem viděla svého prvního ducha. Nyní, spolu se svými nadpřirozenými přáteli Tori, Derekem a Simonem, utíkám od Edison Group, která nás geneticky pozměnila jako část jejich nekalého experimentu. Schováváme se v bezpečném domě, který nemusí být tak bezpečný jak se zdá. Stejně brzy odejdeme, abychom zachránili ty, které jsme nechali za sebou a zničili Edison Group... nebo v to doufáme.

O co tak zhruba jde ve finále: dům, ve kterém se nacházejí, vážně není nijak bez much; jednak proto, že Chloe narazí na ducha Royce, který zabil svého bratra a sám byl zabit, ale i na ducha jejich otce, který vysloví přání ovládnutí Chloeina těla. Čemuž se nakonec ubrání a ducha pošle do patřičných mezí.
Trojúhelník Simon-Chloe-Derek začíná gradovat. A protože je Simon chytrý chlapec-čaroděj, přijde na to, že je ještě někdo další. Derek má stále tendenci na Chloe křičet, když provede něco špatně. Ale začne se zlepšovat a to, že by on měl být ten někdo, se mu zdá směšné. I Chloe. Zpočátku.
Andrew pošle čtveřici na pomoc pár lidí/nadpřirozených od něj ze skupiny, která je proti tomu, co provádí Edison Group. Jenže za nějakou chvíli i oni sami zjistí, že je toho na ně moc. Sám Andrew se zdá jako správnej chlapík, jenže pak Tori s Chloe najdou v jeho počítači emaily, které to vyvrátí. Když Chloe cestovala s Derekem za Tori a Simonem, narazili na dva vlkodlaky, kteří chtěli vzít Dereka k místní smečce. Podaří se jim sice utéct, ale v době, kdy Derek projde svou první kompletní proměnou, na ně narazí zas, přičemž je jeden z nich vystrašen zombie-králíčkem a zombie-pejskem a následně zabit. Po Derekovi zkrátka někdo jde, a tentokrát už ho chtějí pryč. Otázkou je, kdo?

Chloe netrápí jen to, že na ně někdo šije boudu, ke všemu ještě přemýšlí nad tím, jak je na tom její teta Lauren a Rae, která je práskla. Andrewa podrobí křížovému výslechu, dozví se, že jsou obklíčeni komandem se zbraněmi, které se nebudou bát použít a začnou tak plánovat útěk. Plány jim zhatí Andreowi kolegové, kteří dorazí jakoby nic. Dereka uklidí do podkroví. A pak přijde útok, při kterém přijde Andrew o život... a Chloe se probudí tam, odkud utekla. Spolu se Simonem. Na řadu tak přijde pomoc od poloviční démonky, které Chloe slíbila vysvobození. Úkol je jednoduchý: dostat se přes množství stráží, osvobodit Simona, Lauren a Rae a prchnout daleko... no, ono to možná nebude tak jednoduché. Ale protože na pomoc přispěchá zamilovaný vlkodlak Derek s duchem Liz, kterou byla Chloe schopná zase přivolat, přeci jen se to podaří. Matka Tori zemře a Chloe ji jako zombie poštve proti Davidoffovi, který šéfoval v Lyle House.
Všichni ve zdraví prchnou a spolu se vypraví někam, kde je nikdo nedostane.

Tohle byla moc dobrá série. Děj z jednoho dílu chytí tak, že nezbývá nic jiného, než se v nejbližší době pustit i do druhého. Což byl můj případ. Postava Chloe se mi líbila; z dívky, která nebyla ničím vyjímečná, se vyloupla nekromantka se schopnostmi, které - jak jí prozradili i někteří duchové - by ve svém mladém věku vůbec neměla mít. Ale přesto jsou dvě věci, které se mi nelíbily.
Tak za prvé: i když se zdál být Simon pro Chloe tou pravou volbou, nakonec skončila s Derekem. Ti dva měli za celou sérii řadu potyček, při nichž se zdálo, že Derek nedělá nic jiného, než na Chloe řve, jak je hloupá. Bum a najednou je všechno vyřešeno v průběhu zhruba sta stránek a z tohoto páru nekromantka-vlkodlak se stal pár. Tou druhou věcí, která byla docela závažnější, je osud Rae a Chloeina otce - jak je v knížce řečeno, pro Rae se měla zastavit její matka. Nicméně poté už o ní nepadne ani slovo, a tak možnost pro nějaké pořádné vypořádání neexistuje. Nebo jsem já moc pomstychtivá? Otec Chloe na její hlavu vypsal odměnu za vypátrání a Chloe mu chtěla jenom říct, že je všechno v pohodě. Nedostala šanci.
A vůbec mi přišlo, že je závěr nějak useknutý a zrychlený, jako by se autorka nemohla dočkat, až zasedne ke stolu a začne psát novou sérii. No, tak snad už spěchat nebude.

Goodreads Choice Awards

Nevím, jestli jste zaznamenali probíhající hlasování. Jestli ne, nevadí, tady máte výsledky.

Nejoblíbenější kniha 2010
Suzanne Collins - Mockingjay (Hunger Games #3)

Nejlepší fikce
Emma Donoghue - Room

Nejlepší paranormal fantasy
Charlaine Harris - Dead in the Family (Sookie Stackhouse #10)

Nejlepší milostný román
J. R. Ward - Lover Mine (Black Dagger Brotherhood, #8)

Nejlepší grafický román
S. Meyer, Young Kim - Twilight: The Graphic Novel, Volume 1

Nejlepší YA fiction
Lauren Oliver - Before I Fall

Nejlepší YA fantasy
Suzanne Collins - Mockingjay

Nejlepší Goodreads autor
Richelle Mead za Spoutáni magií

Oblíbená hrdinka
Katniss Everdeen - Mockingjay

Oblíbený hrdina
Peeta Mellark - Mockingjay

Nejlepší obálka
Lauren Kate - Torment (Fallen #2)

Toto nejsou kompletní výsledky, vybrala jsem jenom ty povědomé. Na všechny se můžete podívat tady.

Cynthia Hand - Unearthly (Unearthly #1)

Na začátku je chlapec stojící mezi stromy…
Clara Gardner se nedávno dozvěděla, že je zčásti anděl. Mít andělskou krev v žilách ji činí nejen chytřejší, silnější a rychlejší než lidi (slovo, jak si uvědomila, které se na ni již nevztahuje), ale znamená to, že má poslání, něco, kvůli čemu byla vyslána na zem. Ovšem není snadné přijít na to, co by to mohlo být.
Její vize zuřícího lesního požáru a svůdného cizince ji zavedou na novou školu v novém městě. Když se setká s Christianem, kdo se ukáže být tím chlapcem jejích snů (doslova), vypadá to, že všechno zapadne do sebe – a od sebe zároveň. Protože je tu jiný chlapec, Tucker, který působí na Clarinu méně andělskou stranu.
Jak se Clara pokouší najít cestu ve světě, kterému již nerozumí, setká se s nespatřeným nebezpečím a rozhodnutími, které si myslela, že nikdy nebude muset činit – mezi poctivostí a podvodem, láskou a povinností, dobrem a zlem. Když se oheň z jejích vizí konečně vznítí, bude Clara připravená čelit svému osudu?

Judit už měla příležitost tuto knížku si přečíst, na její anglickou recenzi se můžete podívat na jejím blogu.

L. J. Smith - Bloodlust (TVD: Stefan's Diaries #2)


Nový začátek...
Když ho první láska Stefana Salvatora změní v upíra, jeho svět – a jeho duše – jsou zničeny. Nyní on a jeho bratr Damon musí uprchnout ze svého města, kde riskovali odhalení… a zabití.
Bratři míří do New Orleans, hledajíc bezpečné útočiště. Ale město je mnohem nebezpečnější, než si kdy představovali, plné dalších upírů – a lovců upírů. Bude Stefanův věčný život navždy zatracen?

Není to dlouho, co světlo světa spatřil první díl... a bum, je tu i druhý.

What I'm gonna read - January

Tak ještě jednou šťastný nový rok :)

Protože už se vážně musím začit učit, nejspíš nebudu hltat stránky stejným tempem jako doteď. Včera - teda vlastně dneska - jsem si dokonce i deaktivovala účet na facebooku. :D
Pořád mám nějaký knížky z knihovny, ale taky budu rozhodně (nebo se pokusím) číst:

  • Kelly Creagh - Nevermore
  • Kiersten White - Paranormalcy
  • Carrie Jones - Entice
  • Alyson Noël - Night Star (předposlední díl, uff!)
Ježíšek se cestou z Anglie zpozdil, takže nadílku čekám až v průběhu příštího týdne:
  • Cat Clarke - Entagled - na tohle se hodně těším!
  • Lauren Kate - Torment
  • Julie Kagawa - The Iron Daughter
  • Kimberly Derting - The Body Finder
  • Jenny Downham - You Against Me
Jakto, že mám vždycky tak nabito? :D

Kelley Armstrong - The Awakening (Darkest Powers #2)

Kdybyste mě potkali před pár týdny, pravděpodobně byste mě popsali jako obyčejnou teenagerku – jako někoho normálního. Nyní se můj život navždy změnil a jsem tak daleko od normálu, jak jen to jde. Žijící vědecký experiment – nejen, že vidím duchy, ale byla jsem geneticky pozměněna hrozivou organizací nazývanou Edison Group.
Co to znamená? Pro začátek, jsem dospívající nekromantka, jejíž schopnosti jsou mimo kontrolu; vyvolám mrtvé, aniž by se o to pokoušela. Věř mi, není to schopnost, jakou bys chtěl mít. Nikdy.
Nyní utíkám, abych si zachránila život se třemi svými nadpřirozenými přáteli – okouzlujícím kouzelníkem, cynickým vlkodlakem a nabručenou čarodějkou – a musíme najít někoho, kdo nám může pomoct předtím, než nás Edison Group najde.

Řekla bych, že druhý díl je o chlup horší než první.. a přesto je stejně dobrý. V The Summoning byl děj možná zajímavější, ale ve dvojce se to všechno začíná prohlubovat a zjišťujeme i některé novinky.
Třeba to, že Chloe i ve spaní dokáže vyvolávat mrtvé ve svém okolí. Včetně zvířat.
Nebo že by Chloeina teta nemusela být ta špatná. Nebo Tori, kdo je údajně napráskal při útěku. Jak se ukáže, Rae je napráskala a pobyt u Edison Group si náramně užívá.
Chloe se dostane do kanceláře ředitele Davidoffa, kde zjistí, že se jí a ostatním hrabali v genech, díky čemuž nemají svoje schopnosti tak úplně pod kontrolou. Šance k útěku se chopí Chloe hned, jak ji dostane; spolu s Tori se jim podaří zmizet, když se oni a jejich hlídači vypraví hledat Dereka se Simonem. Chloeina teta značne pomůže, což ji (možná?) stálo život. Chloe se podaří rozluštit zprávu od Simona a tak se všichni setkají.

Čtveřice se tak vydá na cestu za Andrewem, přítelem Simonova otce. Po cestě se musí potýkat s bandou slečen na ulici, která si zuřivě uzurpuje svoje místo, se zombíky, které Chloe nechtěně vyvolá nebo třeba s další Derekovou skoro-proměnou. Nemluvě o tom, že vztah Derek-Chloe je sice nejdříve poněkud.. vyostřený, ale poté už se to začne lepšit. Bude velice zajímavé sledovat, jak to celé dopadne, protože Simon už taky začal cosi naznačovat.. Andrewa přeci jen najdou a Chloe si myslí, že viděla ducha své tety. Což ji nutí se ptát: je mrtvá?

Některé otázky z prvního dílu stále zůstávají nezodpovězeny a k nim se přidalo pár i ze druhého dílu. Je zajímavé sledovat, jak se Chloe postupně seznamuje se svými schopnostmi, které by ve svém věku neměla mít. A stále čekám, kdo to teda bude - jestli někdo -: Derek nebo Simon?

Pittacus Lore - I Am Number Four (Lorien Legacies #1)

Dnes vychází I Am Number Four, ale jestli poprvé vyšla už v červenci, v čem se tahle edice liší?
Tahle má na obálce Alexe Pettyfera ;D


Přišlo nás devět. Vypadáme jako vy. Mluvíme jako vy. Žijeme mezi vámi. Ale nejsme vy. Můžeme dělat věci, o kterých se vám jen zdá. Máme schopnosti, o kterých můžete jen snít. Jsme silnější a rychlejší než cokoli, co jste kdy viděli. Jsme superhrdinové, které zbožňujete ve filmech a komiksech – ale jsme skuteční.

Naším plánem bylo vyrůst, cvičit, stát se silnými a bojovat proti nim. Ale našli nás a začali nás lovit. Nyní všichni z nás utíkají. Trávíme život ve stínech, na místech, kam by se nikdo nedíval, zapadáme. Žili jsme mezi vámi, aniž byste o tom věděli.

Ale oni to vědí.
Chytili Číslo jedna v Malajsii.
Číslo dvě v Anglii.
A Číslo tři v Keni.
Všechny je zabili.
Já jsem Číslo čtyři.
Jsem na řadě.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search