2010 Survey

S laskavým dovolením Madlenky tady máte otázky představující takový průřez rokem 2010. Její odpovědi si můžete přečíst na jejím blogu, svoje uvedu a vy ty své můžete napsat do komentářů.

Nejlepší kniha roku 2010
Teď počítám jenom ty, které letos vyšly.
Mockingjay? Crescendo? Zlodějka knih? Forbidden by se taky určitě objevilo v "Top 5". Je těžké vybrat jednu, protože například Paranormalcy, Beautiful Darkness nebo Nevermore jsem zatím nečetla. Možná, že kdybyste mi pohrozili smrtí, vybrala bych si - Mockingjay.

Nejhorší kniha roku 2010
Vyšla tenhle rok nějaká, která by si ten titul zasloužila? Myslím, že ne.
Dlouho jsem se prokousávala Měsíční písní od Patricie Briggs, takže ta sem asi pasuje.

Kniha, která mě nejvíc zklamala
Firelight od Sophie Jordan. Čím? Svou předvídatelností. Já vím, že je v dnešní době hodně složité přijít s něčím novým, ale některým autorům se to stále daří, right?

Kniha, která mě (v dobrém) překvapila
Zlodějka knih. Knížky s námětem 2. světové války nevyhledávám, ale tahle mě prostě dostala.

Kniha, kterou bych nejvíce doporučila
A už jste četli všechny tři Města v sérii Nástrojů smrti od Cassandry Clare? :D

Nejlepší knižní série, kterou jsem objevila v roce 2010
Hunger Games! Pořád uvažuju nad tím, zda poslat děkovný dopis onomu zubaři, díky němuž jsem získala jako bolestné první díl. Jsem zvědavá na reakce těch, kteří ještě nečetli to grandiózní finále!

Nejlepší noví autoři, které jsem letos objevila
Nová pro mě byla Cassandra Clare. No, přiznám si to, noví pro mě byli po Twilight boom absolutně všichni.
Julie Kagawa do této kategorie taky určitě pasuje.

Nejvtipnější kniha
Hmm... asi Hovno hoří od Petra Šabacha. Neměla jsem tušení, že podle této knížky je film Pelíšky.
Uvést bych mohla i Red Meat od Maxe Cannona. Autorův černý humor nemá chybu.

Nejnapínavější kniha
Last Sacrifice od Richelle Mead a Mockingjay od Suzanne Collins.

Nejočekávanější kniha roku 2010
Stejná odpověď jako na otázku nad touto. Ale to čekání za to stálo v obou případech.

Nejlepší obálka 2010
Vždyť to přeci nejde vybrat jenom jednu!A další...

Nejhorší obálka 2010
Myslím, že se všichni shodneme na tom, že tuto kategorii na plné čáře a ještě se slušným náskokem vyhrává česká obálka Napořád od Alyson Noëlové. Jako vážně, to i to Město z kostí je na tom dobře. Kvůli vzbuzujícímu pobouření a nevoli ji raději ani nebudu znova ukazovat :D

Nejpamátnější postava 2010
Will Herondale z Clockwork Angel díky svému sarkasmu a Katnis Everdeen ze série Hunger Games proto, že byla taková bojovnice. V tom případě bych sem mohla dát i badass Rose Hathaway z Vampire Academy. Tahle slečna a její hlášky mi budou chybět.

Nejlépe napsaná kniha 2010
Asi Halo od Alexandry Adornetto. Oddechovka.

Kniha, která na mě v roce 2010 měla největší vliv
Mockingjay a následná deprese?

Nemůžu pochopit, jak jsem mohla čekat až na rok 2010, abych si přečetla tuhle knihu
Jak jsem mohla nechat čekat Anitu Blake tak dlouho? Nechápu. Dala jsem si načas, když vezmu v potaz, že první kniha vyšla když mi byl jeden rok..

Nový oblíbený knižní blog objevený v roce 2010
Goodreads. Nebýt téhle stránky, nejspíš by ani můj blog neexistoval.

Nejočekávanější kniha roku 2011
City of Fallen Angels od Cassandry Clare a Tempest od Beccy Fitzpatrick. Protože Jace ani Patche nikdy není dost.

Vypadá to, že největší úspěch letos u mě sklidila Suzanne Collins se svou sérií Hunger Games. Ale ona si to zaslouží :)
Tak takhle to vidím já. Knížky jsem četla odjakživa, ale letos to propuklo v nové míře. Začalo to upíry a pokračuje to přes jiná stvoření až k apokalypsám, které mění svět. Po hlavě jsem se pustila do originálů a to už mě jen tak nepustí. Letošní rok byl prostě naprosto perfektní, kéž by ten příští byl právě takový.
Přeju Vám šťastný nový rok a hodně úspěchů v dalším roce. Díky moc za to, že sem chodíte v takovém hojném počtu. Budu se snažit držet laťku stejně vysoko i nadále. A nezapomeňte, jak na Nový rok, tak po celý rok, tak si zítra přečtěte něco pěkného.. :D

Beastly

Beastly alias moderní Kráska a zvíře mě dost bavilo. Příběh to není nijak komplikovaný a protože je zasazený do současného světa, dá se lépe číst.

Kyle Kingsbury má prakticky všechno: je hezký, populární, má skvělou přítelkyni, která tvrdí, že ho miluje a díky svému otci, který čte zprávy v televizi, má i peníze. Na druhou stranu je rozmazlený, arogantní a mnohými věcmi opovrhuje. Jednoho dne ve škole potká Kendru, dívku, kterou tam dosud nepotkal a kterou nepovažuje za hezkou. Protože si s ní Kyle zahrává – pozval ji na ples, kam nakonec stejně přišel se svojí dokonalou přítelkyní Sloane -, Kendra mu dá lekci. Otázkou je, jestli Kyle dostane rozum.

Na Kylea uvalí kouzlo, po kterém se stane netvorem. Takovým, jakým vypadá uvnitř, se stane zvenčí. Má dva roky na to, aby ho zrušil polibkem. Samozřejmě, zavolá si k sobě Sloane, ale polibek od ní nic nezmění. Pomoc nabídne i jeho otec, když s ním objíždí nejlepší doktory v zemi, kteří ale s jeho vzhledem také nemohou nic udělat. A tak mu tatínek koupí byt, kde s Kylem tráví čas akorát hospodyně Magda. K tomu mu ještě sežene domácího učitele Willa, který je slepý. Taťka prostě myslel na všechno. V kouzelném zrcátku si pak Kyle prohlíží slečny, které by mu mohly pomoct.
Kyle svoji minulost osobnost nechá za sebou a začne si nechat říkat Adrian. Díky Willovi začne pěstovat růže, které považuje za tu jedinou věc, která mu zbyla. Až se jednoho dne probudí a přistihne u nich vetřelce. A tady je ta část...

„Prosím!“ prosil. „Nech mě žít! Dám ti cokoliv!“
„Co máš, co já bych chtěl?“
Kroutil se a přemýšlel. „Drogy. Tyhle si můžeš nechat! Můžu ti sehnat víc – všechno co chceš! Mám hodně zákazníků.“
Ah, obchodníček. „Neberu drogy, ty chudáku. “ To byla pravda. Příliš jsem se bál, že bych udělal něco šíleného, třeba šel ven, kdybych byl něčím sjetý. Vystrčil jsem ho víc z okna.
Křičel. „Tak peníze.“
Pevně jsem mu držel krk. „Co bych dělal s penězi?“
Dusil se, křičel. „Prosím... musí být něco.“
Pevněji. „Nemáš nic, co bych chtěl.“
Pokusil se mě kopnout, uniknout. „Chceš přítelkyni?“
„Cože?“ Málem jsem ho pustil, ale zaryl jsem drápy hlouběji. Vykřikl.
„Přítelkyni. Chceš dívku?“
„Nezahrávej si se mnou. Varuju tě...“
Ale mohl vidět můj zájem. Odtáhl se a já ho nechal. „Mám dceru.“
„Co s ní?“ Trochu jsem uvolnil sevření a on vešel dovnitř.
„Moji dceru. Můžeš ji mít. Jen mě nech jít.“
„Můžu co?“ Zíral jsem na něj.
„Můžeš ji mít. Přivedu ti ji.“
... která mě dostala. Oním vetřelcem byl otec Lindy, dívky, které dal Kyle kdysi dávno na plese bílou růži. Jak mohl otec nabídnout svoji dceru za svůj život? To jsem prostě nepochopila. Vy byste něco takovýho taky udělali? Chápu, tatík byl feťák, potřeboval střelit pár věcí, aby měl na drogy a bál se, že ho Adrian sežere, ale pořád si myslím, že ho to neopravňuje udělat něco takovýho.
Nicméně Lindy vážně (nedobrovolně) dorazí. Zpočátku je stále zavřená ve svém pokoji a odmítá vyjít ven. Adriana nenávidí. Poté, co se s ním setká, se začnou pomalu sbližovat. Z části kvůli růžím, které on pěstuje a ona obdivuje. Adrian nikam nespěchá, Lindy nikam netlačí, protože ona by přeci jen mohla být ta pravá. Will je začne oba doučovat a Lindy Adriana nakonec přestane nenávidět. Po několika měsících se Lindy dostane i ven, když všichni čtyři odjedou na hory. Část knihy, která doufám bude ve filmu :)
„Oh, Adriane! Celou zimu! Podívej se na ty rampouchy visící ze stromů. Jsou jako šperky.“ Zastavila a nabrala hrst sněhu, stlačila ji do koule a hodila ji po mně.
„Opatrně. Nezačínej sněhovou bitvu, kterou nemůžeš vyhrát,“ řekl jsem.
„Oh, já můžu vyhrát.“
„Ve svých šatech?“
„Slyším výzvu?“

Protože Lindy chce vidět svého otce, Adrian ji nechá jít. Domluví se, že se za ním Lindy v dubnu zastaví. Jenže ona nepřijde.. Měsíce utíkají a Adrian se pomocí kouzelného zrcátka dívá, jak Lindy zase obskakuje svého otce a chodí na novou školu. Do uplynutí lhůty dvou let už toho moc nezbývá..
.. když se za Lindy Adrian vydá. V zrcátku viděl, jak ji nějaký chlápek ohrožuje, takže vyrazil na cestu, v metru vzbudil pobouření a rozbil zrcátko a nakonec k Lindy dorazil, přičemž byl od onoho chlápka postřelen. Dojde na ten dlouho očekávaný polibek, Lindy valí oči, kde je Adrian, když je tam místo něj teď Kyle, do kterého byla tajně zaláskovaná... ale pak to vezme v pohodě.
Objeví se Kendra, splní Kyleovo nesobecké přání (Will zase uvidí a Magdu chtěl poslat za rodinou), ale ukáže se, že Magda nebyla Magdou, ale Kendrou. Kyle se i s Lidy zase vrátí na školu.
Prostě happy-end.

Příběh se odehrává v rozmezí dvou let a některé děje (příchod Lindy, její odchod a následný hrdinský čin Adriana) pak v rozmezí celých měsíců, což bylo zajímavé.
Kyle mě vážně štval. Jestli je tu jedna věc, kterou vážně nesnáším, tak je to arogance. A tou on přímo hýřil. Když se po pár měsících stále neobjevuje ta pravá, Kyle už pomalu hází flintu do žita, přičemž ho Kendra přemlouvá, že se může stát cokoli. A ono se stalo. Adrian už byl o moc lepší, ale pořád tam byly náznaky, že se svého kylovského ega úplně nezbavil.
Části příběhu jsou proložené záznamem chatů, kdy se spolu baví různé nadpřirozené bytosti o svých problémech. Žabí princ čekající na osvobození, mořská panna při rozhodování, zda podstoupit risk, stát se člověkem, ztratit hlas a být se svým milovaným a taky Kyle, netvor čekající na pravou lásku. To bylo příjemné a vtipné proložení.
Tahle moderní pohádka mě držela, už jenom to, že jsem ji včera přečetla během pár hodin, by toho mělo být důkazem. Teď už nezbývá nic jiného, než si pár měsíců počkat na filmové zpracování a doufat, že to filmaři moc nezpackali - ale Alex to jistí, ne? :D

The Summoning (Darkest Powers #1)

Anotaci si můžete přečíst tady.

Chloe měla jednou špatný den, což vyústilo v to, že byla poslána do jakéhosi „blázince“ jménem Lyle House.
Abychom si to vyjasnili - Chloe vidí duchy. Ten, kterého viděla ve škole, jí prostě nechtěl dát pokoj, takže se snažila prchnout. Smůla spočívala v tom, že si učitelé mysleli, že se zbláznila.
Na místě se setkává s ostatními. Derek na ni působí jako morous, Tori se ukáže být mrchou táhnoucí se za Simonem už jen proto, že prozradila ostatním, proč tam je. Což Chloe nechce říkat, protože to jednak považuje za celkem nereálné, ale taky proto, aby si ostatní nemysleli, že je blázen.
Dva rezidenti ovšem odejdou - pro Petera si přijede rodina a Liz - poté, co údajně hodila tužku na učitelku a málem jí vypíchla oko - je odvezena pryč.

Derek ji navede k tomu, že by mohla být nekromantkou - mít tak schopnosti nejen vidět a mluvit s duchy, ale i vyvolávat mrtvé z hrobu. Poté, co se jednoho dne probudí a najde u sebe Liz, zjistí, že na tom možná něco bude, protože Liz se tam evidentně nenacházela ve své fyzické podobě, ale jako duch.
Simon s Derekem vypadají, že toho vědí hodně, takže se Chloe začne ptát. Simon jí prozradí (tedy, nejdřív to s Rae na vlastní pěst zjistí), že Derek je v ústavu kvůli své síle, Liz by mohla být šamanka, Simon sám je čaroděj a Rae by mohla být poloviční démonka. A Chloe je teda nekromantka.
Jinak je všechno fajn.

Rae Chloe poradí, jak se rychleji dostat zase zpátky do normálního světa - hrát podle pravidel, na sezeních přikyvovat a brát prášky. Ty však Chloe přestane brát, protože brání jejímu kontaktu s duchy. A protože si Tori myslí, že Chloe jí chce Simona přebrat a hrát si na hodnou holčičku, vyláká ji Tori do sklepení, kde jí vyřídí tak, že až se Chloe probere, bude svázáná a nevědomky z půdy pod sebou přivolá duše těl. Derek jí pomůže uklidnit se a duchy zas osvobodit. Za duchy se ale ještě vrátí, aby zjistili, co mají oni společného s těmi mrtvolami, protože jak jeden duch prozradí, ten, který dům postavil, tam dělal i pokusy na nadpřirozených bytostech, z čehož má Chloe podezření, že by něco mohlo hrozit i jim.

Simon s Derekem přijdou s nápadem na útěk. Simon chce najít svého otce, ale Derekovi se ven moc nechce, protože neumí odhadnout svoji sílu. Všechno dopadne tak, že se čtveřice rozdělí: Simon je s Rae a Chloe s Derekem, přičemž Chloe ho viděla, jak se téměř změnil ve... vlkodlaka. Sraz si dají v nedalekém skladišti. Protože je Tori práskla, byly na ně připravené osoby, které je měli dostat zpátky. Chloe se ve skladišti zraní, uvidí dalšího ducha a nakonec se s Rae vydá za svou tetou, která ji dostane na ošetření ruky... kde zjistí, že ji teta podvedla. Nařídí, aby všechny dostali zpátky kromě Dereka, kterého můžou odstřelit jako psa. Chloe uspí a probudí se v pokoji, ze kterého není úniku.

Takže první věc, která trkne: v knížce není žádný milostný trojúhelník nebo něco na ten způsob. A protože jsem zčásti romantik, nedá mi to, abych si trochu nezaspekulovala... Simon je milej, možná by se pro Chloe i hodil a tak, ale - nevím proč - by se mi líbilo, kdyby si začala s Derekem... no, uvidíme.
Knížka mě nechala tápat, protože stále teda nevím, co má Chloe a spol. společného s osobami pohřbenými ve sklepě. Nebezpečí jim evidentně hrozí, ale proč? Kvůli čemu by experimetovali na čarodějkách a podobných stvořeních? A proč ji tetička zradila? Mrcha jedna.
Čas to zjistit, jdu se pustit do dalšího dílu :)

Bree Despain - The Lost Saint (The Dark Divine #2)


Grace Divine učinila nejvyšší oběť, aby vyléčila Daniela Kalbiho. Svou duši dala vlkovi, aby ho zachránila a ztratila milovanou matku. Když Grace obdrží strašidelný hovor od Judea, ví, co musí udělat. Musí se stát Nebeským štváčem. Aby našla Judea, spřátelí s Talbotem – nováčkem ve městě, který jí slíbí, že jí pomůže stát se hrdinkou. Ale když se sbližují, vlk v Grace roste a její vztah s Danielem se začíná hroutit. Nevědomá si temné cesty, po které kráčí, se Grace stane pyšnou na svoje nové schopnosti – a neuvědomuje si, že starý nepřítel se vrátil a smrtící past se stahuje.

Heather Terrell - Fallen Angel (Fallen Angel #1)


Když Ellie Faneuil poprvé uvidí Michaela Chase, cítí okamžité spojení. Ale neuvědomuje si, kolik toho mají společného, včetně schopnosti létat a vidět, co si ostatní myslí – nemluvě o chuti po krvi. Libování si v jejich nových schopnostech a jejich sílících vzájemných citech, Ellie a Michael jsou odhodláni odhalit, co jsou a jak se dostali... k sobě.
Ale pravda má dopad, který si nikdo ani nepředstavoval. Brzy se octnou v centru dění starodávného konfliktu mezi padlými anděly, který může zničit vše, co milují. A už není jisté, zda Ellie a Michael zvolí stejnou stranu.

The Dark Divine (The Dark Divine #1)

Daniel.
Byl považován za člena rodiny. Za bratra Judea a Grace. Teď, poté, co se tři roky neukázal, se na něj nemyslí a už vůbec se o něm nemluví.
Jenže když na něj Grace znovu narazí ve škole, později u večeře jeho jméno zmíní. Judeova reakce ji přinutí ptát se, co se tenkrát tu noc stalo. Nikdo jí to ovšem nechce říct a její otázky nikdo nebere na vědomí.
A protože má Daniela pořád ráda, pomůže mu dostat se na školu. Judeovi se to moc nelíbí, že se s ním Grace stýká, ale nemůže s tím nic moc udělat.
Kdysi dávno začali ve městě mizet pochybné osoby a začala se objevovat jejich těla. Lidé začali mluvit o zrůdě Markhamské ulice. S Danielem zmizela i zrůda, s jeho návratem se začaly dít podivné věci. Jedna paní, která pomáhala otci Grace, umrzla a její tělo znetvořila zvířata. Gracein bratr James se ztratí, takže se ho vydá Grace s Danielem hledat. Najdou ho a pomocí Danielových (evidentně) nadlidských sil se dostanou domů. Slíbí, že to Grace vysvětlí.
Tvrdí, že je Urbat, že je jeho úkolem bojovat proti zlu a že ho Bůh, stejně jako jeho předky, obdařil nadlidskými schopnostmi. Čemuž Jude moc nechce věřit a protože jí nasadí brouka do hlavy, Grace začne googlovat.
Přijde na to, že onou zrůdou by mohl být i Daniel. Jak se jí ale přizná, šlo o jeho otce. Taky přizná, že je vlkodlak, z čehož se Grace docela zděsí. No a tak se s ním přestane stýkat a dá šanci Peteovi.
Gracein otec jí dal starou knížku, ve které jsou dopisy, ze kterých Grace přijde na způsob, jak Daniela vyléčit - tím, že ho zabije. Z lásky. Jen tak tak ho stihne ještě předtím, než odjede, a Daniel nakonec kývne na to, že jako souhlasí. Tedy že ho Grace zabije. Jednou.
Což přijde dost brzo. Jelikož Daniel prosil, aby Grace na žádnej ples nechodila, slíbila to. Jenže to porušila a šla. S Petem, který se choval jako jerk. Jude se rozhodne skoncovat to s Danielem a Grace nemůže nic dělat, protože ji Pete nechtěl pustit. Objeví se Don - taťkův pomocník, který mu jednou položil nůž na krk - a Petea bodne. Přijde Daniel, chce dostat Grace pryč, jenže je překvapí Jude.
Tenkrát v noci totiž Daniel Judea pokousal, takže se i z něj stal vlkodlak. Neúmyslně je kousnuta i Grace. Ta nakonec zabije Daniela, ze kterého se tak stane člověk.
Takže to má teď na triku Grace. A Jude odešel.

5-ti hvězdičkové hodnocení zkazilo fňukání Grace ala Bella. V jednu chvíli taky nevěděla, co chce. Navíc to, že nejdřív odmítal Daniel ji, pak ona zas jeho bylo docela podivné..
Mohla jsem čekat, že díky současnému trendu se v knížce bude vyskytovat nějaké to nadpřirozeno. Jenže já to vůbec netušila, protože anotace byla docela nicneříkající. Ale bylo to dobré. Bavilo mě to, jen ten Pete byl jako osina v zadku..

Ellen Schreiber - Once in a Full Moon (Full Moon #1)

Dávejte si pozor na polibek za úplňku. Navždy to změní váš život.

Celeste Parkerová je zvyklá poslouchat strašidelné historky o vlkodlacích – městečko Legend’s Run je jimi proslulé. Je zvyklá na všechno v tomto malém městu, dokud se Brandon Maddox nepřestěhuje do Legend’s Run a Celeste se ocitá přitahována k pohlednému novému studentovi. Ale po znervózňující návštěvě média se setká se smečkou vlků a nádherným, tajemným Brandonem, musí přijít na to, jestli je jeho přeměna víc než legenda nebo jenom trik stínů svitu měsíce.
Její nejlepší kamarádka jí možná nikdy neodpustí, jestli se rozejde se svým perfektním přítelem Nashem kvůli Brandonovi, který je ze špatné části města. Ona ale nemůže popírat přitažlivost nebo to, jak silně ji přitahuje. Brandon může být Celestiným hrdinou, nebo může být tím nejnebezpečnějším stvořením, se kterým se setká v lesích Legend’s Run.
Duševní proroctví, tajemství staré po generace, rozdělené město a možnost zamilování se do vzrušujícího a hrdinského vlkodlaka jsou ty perfektní věcmi pro to, co se stane... za úplňku.

Jak se máte?

Vážně mě jiný název článku nenapadl :D

V liště Home - Posts RSS - Comments RSS můžete nyní najít stránku s názvem Twitter. Už jsem to sice dělala předtím, ale takhle se mi to líbí víc, protože jsou všichni pohromadě. Našla jsem docela dost autorů i autorek, budou však další. To bude asi vše :)

Banished (Banished #1)

Chub. To on drží Hayley nad vodou. Její babička si jí moc nevšímá a mnohem raději se stará o svoje zákazníky Duna a Rattlera. Nezapadá ani ve škole, kde ji přitahuje skupina obyčejných lidí, kterým říká Morries.
Věci se začnou měnit až poté, co se na tělocviku zraní její spolužačka. Hayley ji vyléčí, aniž by věděla jak, a její spolužačka se jí odmění tím, že si od Hayley začne držet odstup, protože se bojí, že by díky Hayley mohla být prokletá. Vyléčit se jí podaří i svého psa, kterého porazí auto. Když se o vyléčení spolužačky lehce zmíní bábině, najednou se ptá, co se stalo..
Mezitím se daleko od Hayley snaží po zjištění, že toho Bryce, muže, který se ji chystal požádat o ruku, vůbec nezná, Prairie dostat od něj pryč. Za Hayley, aby jí pomohla.
Když Prairie dorazí, Hayley neví, jestli by jí měla důvěřovat. Ale poté, co v domě vypukne přestřelka, při které je zabita Hayleina babička, dva muži, kteří nenápadně parkovali na ulici a jeden ze zákazníků, rozhodne se, že to bude muset risknout a společně prchnou.
Jo, detail, Prairie je taky léčitelka. Jak ona, tak Hayley patří mezi Vypovězené.
Na cestě Prairie vypráví o její matce, která nezemřela při porodu, ale spáchala sebevraždu, o tom, že pochází z Irska, že léčitelé mají tendenci se vycítit a taky jí řekne to, že Chub je jasnovidec. Což jim pomůže utéct z jednoho motelu, kam se pro ně vydají Bryceovi chlápci.
Zajedou do domu Prairieiny kamarádky, kterou najdou mrtvou. Překvapí je Rattler, kterého společnými silami vyřídí. A vyjde najevo, že je Hayleyin otec.
Všichni tři, tedy čtyři - i se psem - se vydají k Anně, další Vypovězené, která ale nemá schopnost léčit. Její syn Kaz je jako Chub jasnovidec, který občas vidí, že se stane něco špatného.
Jednoho dne Hayley zjistí, že její pes má v těle kulky, díky kterým by měl být mrtvý. Ale nebyl, a Hayley tak přijde na tajemství, které Prairie skrývala: oživením již někoho mrtvého ho sice přivede zpět, ale stane se z něj doslova zombie: bez citu, nepociťující bolest ani nic jiného. O to jde i Bryceovi: získat léčitelku, která z lidí bude dělat vojáky, které by pak prodával. Proto od něj Prairie utekla. Protože Kaz má vizi, podle které by Bryce měl najít jinou léčitelku, Hayley, Prairie a Kaz se vydají za ním, aby zničili důležitá data spolu s ním. Rozhodnou se celou budovu poté vypálit.
Data v počítači najdou, všechny je zaskočí Bryce, který vezme Prairie jako rukojmí. Nakonec se Bryce zbaví a Hayley se na vlastní oči seznámí s pár zombie, které si tam Bryce schovával. Kaz jí pomůže ven a odejdou. Nicméně Bryce - i přes popáleniny - stále žije a v jeho bytě najdou onu léčitelku...

Po pár prvních kapitolách jsem měla pocit, že knížku ani nedokončím. Přeci jen se toho moc nedělo: neznámá žena - ze které se tedy později vyklubala Hayleina teta - mířila za ní a Hayley se starala o svého brášku, snáší oplzlé pohledy zákazníků a říká si, kdo asi jsou ti chlápci, kteří parkují na ulici.
Příjezdem tety se ale vše radikálně změní - Haylein život i vzhled.
No a v tu chvíli mě knížka zase dostala. Člověk se prostě chtěl dozvědět, jak to s nima nakonec dopadne.
Když jsem si pročítala anotaci, vůbec mě nenapadlo, že by mohlo jít i o zombie. V tom mě příběh dost zaskočil. Jsem zvědavá na to, jak celá situace kolem Hayley bude vyvíjet, takže si pokračování pod názvem Unforsaken, které by mělo vyjít v říjnu příští rok, určitě pohlídám; navíc je konec poněkud otevřený :)

Bree Despain - The Dark Divine (The Dark Divine #1)

Marnotratný syn

Nebezpečná láska

Smrtící tajemství

Grace Divine – dcera místního pastora – vždycky věděla, že se něco strašného stalo tu noc, kdy Daniel Kalbi zmizel a její bratr Jude přišel domů pokrytý vlastní krví.
Nyní, když se Daniel vrátil, musí Grace zvolit mezi její rostoucí přitažlivostí k němu a její oddaností bratrovi.
Když se Grace dostává k Danielovi blíž, dozví se pravdu o té záhadné noci a to, jak zachránit ty, které miluje, ale může ji to stát věc, kterou si nejvíce opatruje: její duši.

Po roce je to tu zas

Nebudu to protahovat, všem, kteří sem chodíte, přeju veselý Vánoce, krásný svátky a ať vám Ježíšek nechá pod stromečkem nějakou tu knížku, když jsme všichni takoví knihomolové ;)

Edit: Tak jak jste dopadli? :) Mě mamina trochu poděsila popisem knížky, kterou koupila - nevim, napsal ji nějakej chlap, to se ti určitě bude líbit -, ale nakonec se z toho vyklubalo Ať vejde ten pravý. Bingo, mami, trefilas to :D Jinak doufám, že mi příští týden dorazí další :)

The Iron King (Iron Fey #1)

Její nevlastní otec ji prakticky ignoruje, její matka na ni nemá čas a jak Meghan zjistí, nic nebude ani se Scottem, Meghaninou tajnou láskou, protože jejich posezeníčko překazí podivná událost, po které budou následovat další. Někdo ji začne i pozorovat a Robbie, její nejlepší přítel, se začne chovat trochu... jinak. Doma Meghan zjistí, že její bratr není tak úplně jejím bratrem... a že Robbie/Puck není zcela člověkem. Společně se pak vydají pátrat po tom skutečném Ethanovi a zamíří nejprve na Letní dvůr. Meghaniným pozdějším průvodcem se stane Grimalkin, mluvící kočka.
Král Letního dvora Oberon Meghan prozradí, že je jejím otcem, a ona odmítá udělat cokoli, čím by to přiznala. Ještě donedávna nevěřila na skřítky, víly a podobná stvoření a teď aby bylo jedno jejím otcem? Oberon jí řekne, že se Ethan v jeho království nenachází, což Meghan poněkud zklame.
Až sem jsem si myslela, že by přátelství Pucka a Meghan mohlo vyvinout v něco víc, protože se k ní Puck docela hodil. Dlouho ji znal a přede všemi ji bránil. Vše se ovšem změnilo, když se na scéně objevil princ Ash ze Zimního dvora s tím svým ledovým srdcem. Letní a Zimní dvůr se sešli v příměří, které naruší příšera, před kterou Ash Meghan zachrání. Doslova princ, jen ten kůň mu chyběl. A protože Meghan ví, že by ji Oberon nenechal odejít hledat svého bratra, prchne...
... a Ash už na ni na Zimním dvoře čeká. Meghan se s ním dohodne, že když jí pomůže najít Ethana, půjde s ním za královnou Mab. No a tak se spolu vydávají najít jakéhosi Železného krále, který nejspíše Ethana má, a cestou si Ash s Puckem vyměňují jednak jízlivé poznámky, které tvoří tu vtipnou část knihy, ale i výzvy k souboji, při kterém vyvázne živý jenom jeden z nich. Zraněného Pucka vezmou k dryádám, přičemž od jedné z nich dostane dřevěný šíp, kterým bude schopna Meghan Železného krále zabít. Vydáním šípu ovšem začne hynout ten nejstarší dub a i stvoření v parku.
Ještě předtím, než se ke králi dostanou, je opustí Grimalkin, který se vydá hledat jinou cestu k němu. Ash se cestou dost unaví kvůli tomu železu, co je kolem. Chvíli si dokonce Meghan myslí, že po útoku skřítku Ash zemřel.
Jak myslíte, že to všechno skončí? Král sice doufá, že Meghan zůstane, stane se jeho královnou a Ethan bude volný, ale nakonec to dopadne jinak. Ethan byl unesen, protože měl posloužit jako návnada na jeho sestru. A i Ash, kterého moc ráda vidí živého, sloužil jako návnada. Na závěr Meghan pod ruku dostane kousek onoho šípu a neváhá využít situace, aby krále porazila. S Grimalkinem se nakonec dostane domů.
Když dorazí s Ethanem domů, zjistí, že byla pryč 3 měsíce, což jí vůbec nepřipadalo. Její matka jí pak prozradí, jak to s Letním králem bylo.. a taky se pro ni staví Ash, aby i ona splnila svoji část dohody.

Nedávno jsem si na sobě něčeho všimla: od upírů a vlkodlaků jsem se přes anděly posunula k vílám a podobným stvořením. A protože se zase začínám vracet k upírům, předpokládám, že se točím v kruhu.
U víl ještě ale chvíli zůstanu, protože chci vědět, jak tohle celé dopadne. The Iron King nepatří mezi knížky, které bych doslova hltala, ale četla se dobře. Jo, člověk se chvílema mohl ztrácet v tolika druzích nadpřirozených postav, na druhou stranu ale dokonale vykreslovaly děj. A taky tvořily podstatnou část knihy.
Vtipné mi přišlo, že zezačátku chtěli prakticky všichni Meghan sníst, poté to vypadalo, že by se spokojili “pouze“ s její smrtí.
Oberon mi přišel jako fajn chlapík, jeho ženu Titaniu jsem vážně neměla ráda za to, že poslala Meghan pracovat do kuchyně. Grimalkin a jeho sarkastické poznámky byli dokonalé, Puck byl v pohodě a Ash... Ash je kapitola sama o sobě.
Teď - v době čekání, než mi dorazí z Anglie The Iron Daughter - si přečtu Winter's Passage. Tahle série se zatím vyvíjí dobrým směrem :)

Jiný vzhled

Protože mě tamta barevná šablona nebavila, vybrala jsem jinou. Líbí? :)

Courtney Summers - Fall for Anything

Od autorky Cracked Up to Be a Some Girls Are přichází napínavý příběh jedné dívky o hledaní vodítek ohledně záhadné smrti jejího otce.

Když otec Eddie Reevesové spáchá sebevraždu, její život je naplněn otravnými otázkami proč? Proč, když byl legendární fotograf a skvělý učitel? Proč, když se zdálo, že inspiraci nacházel ve všem, co viděl? A hlavně, proč, když měl dceru, která ho milovala víc, než cokoli na světě? Když potká Cullera Evanse, fotografa a bývalého studenta jejího otce, náhlá a nebezpečná přitažlivost začíná. Zdá se, že Culler ví o jejím otci víc, než ona a že by mohl mít klíč k záhadě obklopující jeho smrt. Ale Eddie oslabila její zranitelnost a Culler Evans se dostává příliš blízko. Její potřeba pravdy ji neopouští... ale není lepší, když zůstanou některé otázky nezodpovězeny?

Alyxandra Harvey - Out for Blood (The Drake Chronicles #3)


Hunter Wildová je nejmladší v dlouhé řadě elitních lovců upírů, dědictví, které je jednak požehnáním, tak i prokletím na tajné akademii Helios-Ra, kde vyniká téměř ve všem. Díky svému přátelství s Kieranem Blackem Hunter obdrží speciální pozvání k účasti korunovace Heleny Drakeové a poprvé vidí rozdíl mezi upíry, kteří musí být loveni a upíry, kteří se mohou stát přáteli – nebo i víc. Když se studenti akademie stávají oběťmi záhadné nemoci, Hunter tuší, že se jedná o útok zevnitř. Bude potřebovat někoho, komu může věřit, aby zachránila budoucnost Helios-Ra... tu pomoc, která přichází ve formě Quinna Drakea, mimořádně nádherného upíra. Kdo řekl, že poslední ročník bude jednoduchý?

Blood Feud (The Drake Chronicles #2)

Druhý díl tentokrát není z pohledu Solange a Lucy, ale z pohledu Logana, bratra novorozené upírky, a Isabeau, členky klanu, který je považován tak trochu za divoký.
Rodinu Drakeů a ostatní tentokrát spojuje společný nepřítel: Montmarte, ten, který chtěl už tenkrát Solange pro sebe. Tedy, nejen Solange, spolu s ní i její korunu.

Hlava rodiny, Helena, se poté, co zabila Natashu, stala královnou. Isabeau St. Croix se k nim dostaví kvůli vyjednáváním, co s Montmartem.
A během krátké chvíle se Logan, jeden z mnoha bratrů Solange, do Isabeau zamiluje. Šamanka kmene Kala pak předvolá Logana, který musí složit zkoušku, zda-li je Isabeau hoden. Tři úkoly splní a stane se tak členem kmene.

Isabeau má v hlavě ovšem jediný cíl: pomstít se upírovi jménem Greyhaven, díky kterému byla pod zemí dvě stovky let. Když se má proto ve chvíli rozhodnout, zda zůstane na místě, kam se s Loganem dostala po útoku Montmartových zrůdiček Hel-Blar a zabít Greyhavena, nebo se s Loganem vydat hledat současnou královnu, chvíli váhá. Nakonec s ním přeci jen vyrazí. Stanou se svědky, jak se Solange dobrovolně vzdá, pokud její rodina vyvázne nezraněna. Ostatní samozřejmě nesouhlasí, a tak se strhne bitva, při které zemřou jak Greyhaven, tak i Montmarte. Konečně.

Pokračování bylo o chlup lepší než první díl, ve kterém šlo především o proměnu Solange. Tentokrát se do přítomnosti promítaly i - dalo by se říct - vzpomínky Isabeau, kdy v Paříži na vlastní oči viděla popravu svých rodičů, kdy se musela živit okrádáním mrtvých a kdy se její nejbližší přítelkyní stala prostitutka. Isabeau si evidentně myslela, že po těch dvou stech letech je silná, ovšem cit, který začne cítit k Loganovi, ji vyvede z omylu.
Logan působil jako naprostý gentleman, který se mi dostal pod kůži. Montmartre mi zase lezl na nervy; tou svou jistotou, že Solange (a s ní i moc) získá snadno. Byl slizkej jako had, až jsem se nemohla dočkat, kdy už bude po něm. V knize se i mihl Nicholas s Lucy, jejichž slovní přestřelky jenom přidaly plusové body na závěr.
Tahle upířina mě prostě baví!

Alyxandra Harvey - Blood Feud (The Drake Chronicles #2)

Akce a romance pokračuje, když Drakeovi čelí novému upírovi s 200 let starou záští. Uplynuly staletí od doby, kdy Isabeau St. Croix sotva přežila Francouzskou revoluci. Nyní se vrátila zpátky do života a musí čelit konečnému testu, ve kterém se postaví ďábelskému britskému lordovi, který ji zanechal napospas smrti v den, kdy se změnila v upíra. To je to, zda dokáže ovládnout svou náklonnost k Loganu Drakeovi, upírovi, jehož kousnutí je stejně sladké jako pomsta, kterou hledá.
Klany se začínají shromažďovat na Heleninu královskou korunovaci jako další upírskou královnu a noví spojenci se nyní začínají utvářet, když se staré rozpory vlády Natashy začínaly hojit. Ale s novým společným nepřítelem – Leanderem Montmartem, zlým vůdcem, který doufá, že přinutí Solange do sňatku s ním a získá tak moc trůnu pro sebe -, klany musí stát při sobě, aby zachovali klid, který on hrozí, že zničí.

My Love Lies Bleeding (The Drake Chronicles #1)

Tak jsem zase tu :D
Tuhle knížku jsem sice dočetla už ve středu, ale protože jsem neměla čas/nebyla doma, něco k ní uvedu až dnes.

Solange to poslední dobou nemá moc jednoduché: v den jejích šestnáctých narozenin, které se kvapem blíží, se stane plnohodnotnou upírkou jako její rodiče a kupa bratrů. Ona je narozdíl od nich ale jiná: moc upírek se nerodí a královna Natasha z toho nemá zrovna radost, protože by ji potencionálně mohla sesadit z trůnu. Proměna ovšem není jediná věc, která ji trápí; na její rodinu byla vypsána odměna a díky feromonům, které upíří vydávají, se na ni doslova lepí jiní, jako například mocný upír Monmartre nebo i zabijáci upírů z Helios-Ra.
Jednoho z nich - Kierana - nešťastnou náhodou ze zajetí propustí Lucy, nejlepší kámoška Solange, která sama je sice člověk, ale o upírech ví a bere je takové, jací jsou. S bratrem Solalnge Nicholasem si Lucy padne do oka a jak zjistí, náklonost jde z obou stran.
Když se Solange vydá s několika bratry na návštěvu královny, je zprvu vyděšená. Dopadne to ovšem dobře.. dokud je v lesích nenapadnou Helios-Ra. Aby jejím příbuzným nebylo ublíženo, nakonec se dobrovolně vzdá. S Kieranem uprchne, skryjí se a jak se den proměny blíží, Solange je čím dál tím více špatně.
O zajetí Solange se doví i Nicholas s Lucy, kteří zareagují. Lucy se bude vydávat za členku Helios-Ra, která přivede Nicholase. Cílem totiž není jen zajetí Solange, ale i zničení celé rodiny Drakeů.
S Kieranem se Lucy potká před královnou, když tvrdí, že Solange je po smrti, čemuž Lucy nemůže uvěřit.
Celá situace nakonec skončí tak, že svou krev Solange nabídne Kieran, díky níž proměnu přežije. Poté ovšem zmizí. A Lucy začne randit s Nicholasem.

Tahle upířina se dobře četla. Přiznávám, že mě více bavilo číst příběh z pohledu Lucy než Solange, protože dialogy Lucy-Nicholas byly vtipné.
Zítra začnu druhý díl, teď jdu koukat na Stardust :)

Cover City of Fallen Angels

Původně jsem si myslela, že už touhle dobou budeme vědět, jak bude obálka Města padlých andělů vypadat.
Kvůli technickým problémům to tak ale není.

To znamená, že ho sem dám nejspíš až zítra ráno, protože za chvíli se jdu bavit do kina a net už dneska nepolezu. Zatím se mějte :)


Tadá.
Kdyby někdo tápal, jedná se o Simona a Clary.
Pár detailů najdete na blogu Cassie a krátkou ukázku tady.

Carrie Jones - Entice (Need #3)

Zara a Nick jsou spřízněné duše, souzené být spolu navždy. Ale není to tak úplně, jak se věci mají.
Pro začátek, no, Nick je mrtvý. Pravděpodobně byl vzat na mytické místo pro válečníky známé jako Valhalla, takže by Zara a její přátelé mohli být schopní dostat ho zpátky. Ale to má svůj čas, mezitím banda zlých skřítků devastuje Bedford a stále více mladistvých je pohřešováno každým dnem. Největší válka se zdá být bezprostřední a ti dobří potřebují všechny válečníky, které mohou najít. Ale jak se dostat do Valhally?
A i když Zara a její přátelé objeví cestu, ještě je tu jeden malý problém: Zara byla políbena skřítkem. Až najde Nicka, bude chtít jít s ní? Obzvláště, když se jen nezměnila. Je Astleyho královnou.

Jak jsem šla do knihovny..

Tentokrát jsem tam nešla pro nějakou konkrétní knížku.
O to hůř to asi dopadlo. I když tam jsem třeba jen 15 minut, stejně si domů nesu plnej batoh!
Tákže, o prázdninách to kromě maturitních otázek bude vypadat následovně:

  • Peter V. Brett - Tetovaný
  • Anthony Horowitz - Akademie Point Blanc - docela trefné; zrovna v sobotu jsem se dívala na film Stormbreaker, který je natočen podle prvního dílu. A já si půjčila ten druhý.
  • Victor Gischler - Upíří pasti - z obálky: Pokud máte rádi černý humor, parodii na žánry fantasy a horor, absurditu, ale také „drsnější“ ráz, krvavé i erotické výjevy, tomu by neměla tato publikace uniknout. Což znamená mně. :D
  • Stephen King - Tři vyvolení, Pustiny (Temná věž III. + IV.)
  • Kirsten J. Bishopová - Vryté město
  • Paul Rival - Šest žen Jindřicha VIII.
  • Zdeněk Jirotka - Saturnin - jediná povinná četba :D
  • Neil Gaiman - Koralina
  • Elizabeth Massie - Tudorovci II
Nevím jak vy, ale já se rozhodně nudit nebudu :D

Ben Barnes jako Dimitrij?

Twitter je užitečná stránka, vážně že jo :D

Na této stránce najdete rozhovor s Benem Barnesem, kde se ho slečna ptá na otázky související především s nejnovější Narnií. Padlo slovo ovšem i na téma Dimitrije Belikova.

Carla: Udělala jsem si menší průzkum, abych viděla, co o tobě lidi říkají na fórech a zřejmě je pár lidí, kteří by tě chtěli vidět hrát ruského upíra Dimitrije Belikova, kdyby byla série „Vampýrská akademie“ zfilmována. Slyšel jsi o tom?
Ben: Ne. „Vampýrská akademie“? Tyhle knížky neznám. (Říká s ruským přízvukem) Dimitrij!
Carla: A samozřejmě, Rusa už jsi hrál, v roce 2008 ve filmu Bigga Than Ben. Takže bys byl otevřený možnosti hrát Dimitrije Belikova, kdyby se ti naskytla příležitost?
Ben: Rád hraju Rusy. Vytvořil jsem svůj ruský přízvuk (ve filmu Bigga Than Ben) jen od toho, že jsem žil s Andreyem Chadovem, když jsme natáčeli film, v bytě s matrací na zemi. (Říká s ruským přízvukem) A já jen napodoboval všechno, co udělal a co řekl.

Hned bych ho obsadila :D

Krvavé koleno (Anita Blake #5)

Anitě se všechno začíná sypat na hlavu: její zakázku tentokrát představuje oživení mrtvol ze hřbitova, ke kterému bude asi potřebovat lidskou oběť; oběti vraždy jsou v takovém stavu, jaký ještě Anita neviděla a stále je nucena randit jak s Richardem, tak i s Jeanem-Claudem.
Pan Stirling chce po Anitě oživení mrtvol, aby zjistil, zda je pozemek či není Bouvierů. Kdyby byl, hotel by si mohl jít postavit jinam.
Magnus Bouvier si oživení nebožtíků nepřeje a neváhá ani s použitím půvabu – svého elfského kouzla.
Mladíci doslova rozsekaní na kusy dají Anitě i Larrymu lehce zabrat, o kus dál narazí na mrtvolu Ellie, která se zanedlouho probudí jako upírka a její mladý zmizel neznámo kam. Když se proto Anita a pár policistů vydají na lov přítele-upíra, zaskočí je upíři jiní, mezi nimiž i jeden s mečem, který zřejmě zabil ty mladíky. Díky Jean-Claudovi, který na Anitino požádání přijede, zjistí jméno místního pána, teda spíše paní: Serephina. Navíc zjistí i jméno upíra s mečem: Xavier.
Při setkání Serephiny s Anitou málem dojde k tomu, že nikdo neodejde. Jean-Claude skoro skončil jako vyschlá švestka. Serephina má ve zvyku dávat všem to, co chtějí. V případě Magnuse to byla moc, v Anitině matka. Sama upírka touží ovšem pouze po nesmrtelnosti. Za Serephinou se Anita vydala jen proto, že potřebuje pomoc najít bratra zavražděné dívky, kterého by mohl mít v moci upír pedofil.
Anita pomalu začne zjišťovat, že Jean-Claude možná nebude až taková stvůra, jak si myslela.
Magnusova sestra Dorrie Anitě prozradí, že existuje jakési stvoření, kterému se jmenuje stejně jako jejich restaurace: Krvavé koleno. Magnus mu chodil na krev, aby získal část jeho nesmrtelnosti. Když se Anita s Larrym chystají oživit pouze pár mrtvých ze hřbitova, objeví se Janos – Serephinin podřízený – a dalších pár upírů, kteří přišli Anitu pozvat na večírek, který Serephina pořádá. Za přihlížení Anity je Stirling pár upírkami zabit a Ellie, která již mezitím povstala, se k hodování přidá. Jeffa – bratra Ellie – má Xavier. Krvavé koleno je volné a může si tak běhat po okolí a strašit.
Serephina teď má jeden cíl: chce Anitu a její krev nekromantky, jelikož si myslí, že díky ní bude nesmrtelná. Anita se jí vzdá, protože hrozí, že zabije Larryho. Na scéně se objeví i Koleno, které všichni dohromady zničí.
Když se Anita probere, zjistí, že je se Serephinou v hrobce. Dostane se ven, kde na ni čeká Magnus, který je ochoten udělat hodně, aby Anitu udržel uvnitř. Té se ale stejně podaří dostat ven. A tak jí poté nezbývá nic jiného, než se dívat, jak upíři uvnitř a Magnus hoří a ignorovat hlas matky, kterým ji Serephine láká na její pomoc..

Pomalu a jistě mi začíná docházet, že Anita nikdy nebude mít klid. Možná ani v tom hrobě ne.
Když po ní nejde její klientela, tak jsou to jiná stvoření... a pořád dokola.

Postava Clary Frayové byla obsazena!

Vypadá to, že přípravy na filmové zpracování Města z kostí jdou rychleji, než jsme čekali.
Cassandra na svém blogu uveřejnila zprávu, že do role Clary byla obsazena anglická herečka Lily Collins.
Hrála například ve filmu The Blind Side (Zrození šampióna - nejpozději zítra se na něj podívám :D) nebo ji uvidíme v připravovaném filmu Priest (Kazatel).
Článek s dalšími fotkami najdete na Cassandřině blogu.

Když už jsem u těch filmů: v úterý vyšel další trailer k filmu I Am Number Four, který je natočen podle stejnojmenné knížky od Pittacuse Lorea.

Hlavní roli ztvární Alex Pettyfer, který by podle mnohých fanoušků byl ideálním Jacem. K těm fanouškům se přidávám ;D

Last Sacrifice / Poslední oběť (Vampire Academy #6)

Já vím, že hodně z vás je natěšených na ty detaily, které sem budu psát, ale protože nemám sílu, osekám to na základy. Ale to ponocování za to rozhodně stálo.
Na začátku jsem si stanovila tři otázky: kdo, proč a s kým. 3 hlavní věci, které jsem potřebovala vědět.
Richelle napsala finále, při kterém se ocitáte jako na horské dráze; z teaser trailerů se některé věci daly dobře odhadnout, jiné mě naprosto překvapily. Prostě divoká jízda. Něco jsem trefila, jindy jsem ani netrefila správné postavy :D

Hláška z wikipedie:
Následující část článku vyzrazuje zápletku nebo rozuzlení díla.
Děj začíná zhruba týden poté, co byla Rose zatčena. Ve vězení se dost nudí a jedinou její návštěvou byl Abe, který jí donesl čtení. Občas se zajde kouknout za Lissou, která ji jednou blokne tak, že nic nezjistí. Svoje myšlenky si chrání a zdá se, že není tak úplně ve své kůži.
Všechno se dá do pohybu na pohřbu Taťány - jak Rose později zjistí, Eddie a Mikhail, kteří pomocí C4 vyhodili do vzduchu pár soch; následuje útěk s Dimitrijem za pomoci Abeho, který jim vytvořil vlastní východ a setkání se se Sydney. Protože Rose nemůže jen tak sedět na zadku a nedělat nic, čím by očistila svoje jméno - což má na starosti Lissa a ostatní -, začne pomalu plánovat útěk. Musí přeci najít Lissina sourozence. Daleko se nedostane, než ji Dimitrij dotáhne zpátky. Nemluvě o tom, že kdyby strážci Rose byť jen zahlédli, mají povoleno střílet.
Trojice se pak dostane na místo, kde byla spousta Morojů. Žili si tam poměrně jednoduchým životem, bez elektriky.
Rose se dostane trošku do křížku s dhampýrkou Angeline. Situace vyústí asi v ten nejnečekanější výsledek v celé knize :D
Do snů se Rose mimo Adriana začne vkrádat i uprchlík Viktor s bratrem Robertem. Viktor po zjištění, že Lissa není jedináček, vypadá, že chce pomoct. Získá Rose čas tím, že Lissa bude kandidovat na královnu.
Mezitím ostatní u dvora pátrají po skutečném vrahovi královny. Podezření padne na Daniellu, matku Adriana, která - stejně jako Taťána - měla nějaké ty milostné pletichy. Od Ambrose se také dozví, že Taťána měla skupinku Morojů, kterou cvičil Grant (strážce přiřazený k Lisse..) k boji.
Eddie zabije Moroje, který evidentně chtěl ublížit Lisse.
Sydney se vytasí se jménem osoby, která by mohla být schopná Rose dovést až za Lissiným sourozencem. Když se za Sonyou Karpovou vydají (díky Dimitrijovým kontaktům z dob kdy byl Strigojem), je to i s Viktorem a Robertem, kteří se k nim připojili. Při setkání se se Strigojkou Sonyou se Robertovi podaří kolíkem s éterem přivést Sonyu Morojku. Nějakou dobu je v šoku, po přimluvení od Sydney ale slíbí, že je za onou neznámou osobou dovede.
Všichni jsou pak docela šokováni, když jim přijde otevřít Emily, matka Jill. Emily se poté moc dlouho nezdráhá a přizná románek s otcem Lissy Ericem. Jill se rozhodne, že Lisse pomůže. John, otčím Jill, napráská Rose a ostatní; ta tak s Dimitrijem musí utéct a jít si zakempovat. Sydney chytí. Sonya se pak ve snu s Rose spojí a prozradí ji, že Jill je s Viktorem a Robertem; navíc se k nim brzy přidá.
A tak se za nimi vydají. Jill vysekají ven, Rose díky negativním účinkům éteru od Lissy zabije Victora a Roberta nechají tam, kde je. Ohledně vraždy Victora se Rose cítí hodně špatně a neví, jestli si to dokáže odpustit. Při rozhovoru s Dimitrijem vyjde najevo, že ji pořád miluje. (Šok, co? :D) Ovšem Dimitrij se nechce míchat mezi ni a Adriana. (Ha, a jak dlouho mu to vydrželo, hm? :D)
Lissa mezitím podstoupí 3 zkoušky, které splní. V první ji čeká fyzicky náročný test, ve druhé se postaví všem svým strachům a třetí splní tím, že odpoví na hádanku. Na post krále/královny zůstali tři, včetně Lissy, která nemá šanci, že by se královnou stala, jelikož je jediná ze svého rodu. Zatím.
Rose, Dimitri a Sonya se sejdou s Mikhailem, se kterým přišel i Adrian. Mikhail nemůže zprvu uvěřit, že Sonya je zase Sonya. Rose - očarovaná éterem tak, aby ji nikdo nepoznal - se chce dostat k uvězněné Sydney. Ještě předtím Adrian přistihne Rose s Dimitrijem při nevinném polibku, po kterém se to všechno změní.
Sydney ukecá Iana, alchymistu, který poznal mrvého Moroje, který napadl Lissu, aby popsal Morojku, která byla s ním.
Popis Rose pořádně překvapí.
Přijdou, Abe zjedná klid, Rose odstraní kouzlo a prohlásí, že Taťánu zabila Tasha. Ta se tomu brání. Tasha chtěla, aby se Lissa stala královnou, protože Tashe důvěřovala v tom, co dělá. Když mají Tashu odvést, sebere jednomu strážci zbraň a vzduchem proletí pár kulek... z nichž jednu chytí Rose.
Po několika dnech se Rose vzbudí. Myslela si, že je mrtvá. Dimitrij ji vyvede z omylu.
Jedna věc ji zarazí: už nemá pouto s Lissou. Ta si myslí, že je to proto, protože poprvé se dostala zpátky mezi živé díky éteru, kdežto nyní se z toho dostala sama bez něj.
V době, kdy byla Rose mimo, byla Lissa zvolena královnou. Její vztah s Jill není zatím kdovíjaký.
A Adrian Rose pěkně seřve.

Adrian left, and I wondered if Iʹd ever see him again.

Prostě sranda.
Že by vrahem byla Tasha mě ani nenapadlo. Někde jsem četla názory, že by to mohla být ona, ale přišla mi na to moc.. dobrá.
Smrt Victora se mi moc nelíbila. Jasně, beru, že to nebyl žádnej svatoušek.. ale stejně.
Adriana jsem měla ráda, takže mi ho na konci bylo líto. Na druhou stranu, kdyby Dimitrij neskončil s Rose, Richelle by asi pobouřila valnou většinu fanoušků.
Každopádně jsem spokojená s tím, jak celá série skončila. Příští rok se pak rozhodně vrhnu na sérii, ve které bude figurovat Sydney a další :)
Ale teď už vážně musím jít spát...

Scott Westerfeld - Krásní

Tally je konečně krásná. Vypadá bezchybně a má všechno, po čem vždy toužila. Ale pod vší tou zábavou – nekonečnými večírky, módními výstřelky, technologickým přepychem a naprostou svobodou, hlodá pocit, že něco velmi důležitého není v pořádku. Když jeden z ošklivých navštíví maškarní večírek krásných, jsou téměř všechny vybledlé vzpomínky zpátky. Tally a její nový přítel Zane musí čelit namáhavé, nebezpečné a fyzicky náročné výzvě. Když najdou dopis z minulosti napsaný ještě před operací, ke kterému jsou přiloženy dvě pilulky představující lék na poškození mozku, mají jen zlomek času se rozhodnout. Tally si musí vybrat – bojovat sama se sebou a tím, co ví, nebo o svůj život, protože úřady nedovolí, aby kdokoliv se znalostí této informace přežil…

Krátkou ukázku najdete tady.

Richelle Mead - Last Sacrifice (Vampire Academy #6)

A je to tu.
Den, na který většina z nás tak netrpělivě čekala, konečně nastal.
Anotace na světě není, jen takový nicneříkající kousek na stránkách Goodreads:
Vražda. Láska. Žárlivost. A nejvyšší oběť. Nyní s Rose, u soudu o svůj život, a s Lissou, první v řadě o královský trůn, už nikdy nebude nic stejné.

Dnes nejdu spát dřív, než to dočtu.

PS: Myslíte, že mi učitelka francouzštiny uzná omluvu, že jsem dlouho do noci četla anglickou knížku, a nedá mi napsat pololetku? :D

EDIT: Tady máte oficiální anotaci:
Rose Hathawayová vždy hrála podle svých pravidel. Porušila zákon, když uprchla z Akademie svatého Vladimíra se svou nejlepší kamarádkou a poslední žijící dragomirskou princeznou Lissou. Porušila zákon, když se zamilovala do svého nádherného, uzavřeného učitele Dimitrije. A odvážila se vzdorovat královně Taťáně, vůdkyni morojského světa, riskujíc svůj život a pověst, aby ochránila generace dhampýrů, kteří přijdou.
Nyní zákon konečně dohnal Rose – za zločin, který ani nespáchala. Je ve vězení za ten nejhorší zločin vůbec: atentát na panovníka. Bude potřebovat pomoc od Dimitrije i Adriana, aby našla jedinou žijící osobu, která může oddálit její popravu a donutit morojskou elitu, aby uznala šokující novou kandidátku na královský trůn: Vasilisu Dragomirovou.
Ale čas se Rose krátí. Ve svém srdci ví, že svět mrtvých ji chce zpátky... a tentokrát už nedostane žádnou druhou šanci. Velkou otázkou je, když je váš život o zachraňování jiných, kdo zachrání vás?

Sara Shepard - The Lying Game (The Lying Game #1)

Měla jsem život, pro který by každý vraždil.
A pak to někdo udělal.

Tou nejhorší částí na tom být mrtvá je to, že už nezbývá nic pro co žít. Žádné další polibky. Žádná tajemství. Žádné drby. Stačí to k tomu, aby to holku zabilo znova. Ale dostanu něco, co nikdo jiný ne – představení navíc díky Emmě, dlouho ztracenému dvojčeti-sestře, kterou jsem nikdy nepotkala.
Nyní chce Emma zoufale vědět, co se mi stalo. A jediným způsobem, jak to zjistit, je být mnou – vklouznout do mého starého života a dát to všechno dohromady. Ale může se smát soukromým vtipům s mými nejlepšími přáteli? Přesvědčit mého přítele, že je tou dívkou, do které se zamiloval? Předstírat, že je šťastnou, bezstarostnou dcerou, když obejme mé rodiče na dobrou noc? A může pokračovat v téhle šarádě i poté, co zjistí, že můj vrah sleduje každý její krok?

LS teaser #6

A je to tu. Tady máte poslední teaser trailer před zítřejším vydáním knížky :)



Máš na víc než tohle... na víc než na cokoli, co se zrovna chystáš udělat.
No, a teď už jen zbývá počkat si pár hodin a snad se nám ty nicneříkající trailery vyjasní :D

Jaká bude obálka překladu Last Sacrifice?

Zřejmě stejná jako původní.
Nevím, jestli tu je někdo, kdo čte "časopis" Bravo (já se hluboce stydím, že jsem to kdy četla! :D), ale na zadní stránce posledního čísla je zajímavá reklama:
„Vampýrská akademie 6 vyjde na jaře 2011. Objednat si ji můžeš už teď!“

Captivate (Need #2)

Zara si je vědomá toho, že uvěznění skřítků v domě, kam člověk obyčejně ani nepáchne, není trvalé řešení. Co víc, když se ve městě objeví další král Astley a Zara na něj pokaždé zareaguje - zmodrá jí kůže -, ví, že se s tím musí něco udělat. Astley žádá pouze o to, aby ho Zara dovedla na místo, kde skřítky drží, propustila je (včetně svého otce, který tam je taky) a poskytla tak Astleyovi počty, které bude potřebovat na to, aby porazil jiného krále, který chce to, co patří otci Zary. To znamená území, vládu a i Zaru samotnou.
Ovšem Astley ji chce taky, jako svou královnu. Zara však stále trvá na tom, že je zamilovaná do Nicka.
Issie má zájem o Devyna, ovšem ten se spíš tahá s Cassidy, která - jak se ukáže - taky není zrovna obyčejná.
Když se Zara s Nickem vydá nakrmit uvězněné skřítky, najdou už jen zničený dům s mrtvolami. Zařin otec je zraněn, ale poté zmizí. Nick je též zraněn a zatímco se Zara snaží dovolat pomoci, pomalu umírá. Objeví se valkýra a Nicka odnese na místo zvané Valhalla, kde se shromažďuje armáda na bitvu všech bitev, která by měla všechno zničit.
A protože se chce Zara do Valhally dostat, aby přivedla Nicka zpět, rozhodne se, že se sama stane skřítkem a tím pádem Astleyovou královnou.
Pomůže jí s tím Astley. Pomůže jí po probuzení i s maskovacím kouzlem. Devyn ovšem hned pozná, co Zara provedla a zezačátku jí nevěří. Issie nevidí žádný rozdíl mezi skřítkem a člověkem a Zara zjistí, že Cassidy je napůl elf.
Dohromady tak začnou plánovat, jak Nicka dostat zpátky. Nejdřív ovšem musí zjistit, jak se vůbec do Valhally dostat..

Hodně dobrej díl.
Snad první knížka, ve které se přikláním spíš na stranu záporáka. Astley mi prostě přišel lepší než Nick. Asi jako rytíř v zářivé zbroji :D
V úterý vychází zřejmě už poslední díl, tak jsem zvědavá, jak Nick vezme fakt, že jeho slečna je někdo, koho by nejradši zabil..

LS teaser #5 a název spin-off série



To, co jsem udělal/a.. To, co jsem udělal/a, bylo neodpustitelné.
Na stránkách MTV se objevil článek, ve kterém se dozvíte, že název série, která nás čeká po Vampire Academy, bude Bloodlines. Na první knihu se můžeme těšit v srpnu 2011.

Jenny Downham - You Against Me

Kdyby někdo ublížil vaší sestře a vy byste byl jakýkoli typ muže, hledal byste pomstu, správně? Kdyby byl váš bratr obviněn ze strašného zločinu a vy byste byl hlavním svědkem, pak byste zavrhnul všechny pochyby a bránil byste ho. Není to to, co rodiny dělají? Když Mikeyho sestra tvrdí, že byla napadena klukem na párty, jeho svět práce a dívek se začne rozpadat. Když je bratr Ellie obviněn ze zločinu, ale říká, že to neudělal, její svět opakování, zkoušek a zapadání na novou školu se začíná komplikovat. Když se Mikey a Ellie potkají, dva světy se střetnou. Odvážný a neohrožený je tento román o neobyčejné zručnosti a nesnesitelném napětí. Je to knížka o věrnosti a volbách, které s sebou přináší. Ale především je to knížka o lásce – k rodině a k jiným.

What I'm gonna read - December

Knížka, která ještě voní novotou:

  • Cassandra Clare - Město ze skla
(i Spoutáni magií bylo v plánu, ale dohodla jsem se s Ježíškem, že mi na ni dá peníze, já si ji koupím a poté mu ji předám, aby ji zabalil :D)
  • Richelle Mead - Last Sacrifice - díky Freckles za připomenutí, můj zmrzlej mozek není schopen řádně pracovat. Samozřejmě, že se na tuhle knížku chystám hned, jak vyjde, což znamená, že ponocovat budu buď už v úterý, nebo ve středu :)

Knížky, které mám vyrovnané do komínku na ploše:
  • Lucy Christopher - Stolen
  • Julia Hoban - Willow
  • Scott Westerfeld - Pretties
  • Sophie Littlefield - Banished
  • K. Garcia, M. Stohl - Beautiful Darkness
  • Alyson Noel - Night Star
K těm bych se mohla dostat.


Knížky, které si chci zoufale přečíst, ale nemám čas:
  • Sophie Littlefield - Banished
  • Rachel Hawkins - Hex Hall
  • Kiersten White - Paranormalcy
  • Kelly Creagh - Nevermore
  • ...a další a další..
  • + ty z knihovny
1-2 bych taky mohla stihnout.. no, uvidíme.

School sucks!

Ally Condie - Matched (Matched #1)

Cassia vždycky důvěřovala Společnosti, že místo ní učiní to správné rozhodnutí: co číst, na co se dívat, čemu věřit. Takže když se Xanderova tvář objeví na obrazovce při jejím Matching (vážně nevím, jak to srozumitelně přeložit.. :D) ceremoniálu, Cassia ví s naprostou jistotou, že je to její ideální partner... do doby, než na okamžik uvidí záblesk tváře Kyho Markhama předtím, než obrazovka zčerná.
Společnost jí řekne, že je to porucha, vzácná závada, a že by se měla soustředit na šťastný život, který je jí předurčen s Xanderem. Ale Cassia nemůže přestat myslet na Kyho a když se pozvolna zamilovávají, Cassia začne pochybovat o neomylnosti Společnosti a čelí nemožné volbě: mezi Xanderem a Kyem, mezi jediným životem, který zná a cestou, po které se nikdo neodvážil vydat.

Download

LS teaser #4



Dobrá, pak je to teda v pořádku. Jen do toho.
Huh? Co je v pořádku?
Je v pořádku, jestli si vezmeš mého bratra.

Začíná to být zajímavější a zajímavější!
Jakého bratra ale? Že by Lissa měla nevlastního bratra? Nebo Dimitrijova sestra mluvila o něm..?

Dneska světlo světa taky spatří první kapitola z Last Sacrifice. Zatím ovšem ne. Zjistím to, až se dostanu domů :)

Abych si/vám zkrátila čekání na první kapitolu (která by se mohla objevit až nad ránem..), přeložila jsem ze stránek Richelle, co píše o její další sérii:
Last Sacrifice bude poslední knihou o Rose, ale bude následovat spin-off sérií, která bude zasazená do světa Vampýrské akademie. Vedlejší postavy, které známe ze současné série, budou nyní postavami hlavními a bude i nový děj. Zatím není stanoveno přesné datum vydání, ale můžete ji očekávat přibližně na přelomu léta/podzimu 2011.
V současné době nemůžu odhalit název, předpoklad nebo obsazení postav. Můžu říct, že to bude psané ve třetí osobě, takže budeme mít množství pohledů různých postav. Jednou z nich bude Sydney. Ostatní jsou prozatím tajemstvím. Také očekávejte cameo (=krátké mihnutí) od Rose. :)

Richelle Mead - Spoutáni magií (VA #5)

Dimitrij dal Rose poslední šanci, aby se rozhodla. Její volba však byla špatná…
Po dlouhé a strastiplné cestě na Sibiř, kam se vydala hledat milovaného Dimitrije, se Rose vrací na Akademii svatého Vladimíra, ke své nejlepší kamarádce Lisse a ostatním. Maturita se rychle blíží a dívky se už nemohou dočkat opravdového života za železnou branou Akademie. Avšak Rose stále s bolestí v srdci vzpomíná na Dimitrije, kterého přes všechno zlé nedokáže přestat milovat.
Nedokázala ho zabít, když dostala šanci. A v blízké budoucnosti se možná začnou naplňovat její nejhorší sny: Dimitrij ochutnal její krev a Rose v hloubi duše ví, že ji pronásleduje. Přesto se stále nevzdává naděje na Dimitrijovu záchranu – otázkou ovšem zůstává, jestli se jí ho podaří zachránit dřív, než ji Dimitrij zabije a promění ve Strigojku. Bude jejich láska opravdu věčná?

Zdroj obrázku a anotace: stránky nakladatelství Domino.

Halo (Halo #1)

Na Zem se dostaví tři andělé: Gabriel, který trojici vede, Ivy, vtělená moudrost a Bethany, nejmladší a nejméně zkušená - svým způsobem ale dost zkušená, protože s lidmi dokáže soucítit a chápat je. Dohromady mají obnovit víru a lásku člověka v druhého a zamést stopy temných sil ve Venus Cove, kde se poslední dobou rozmohly různé nehody.
Nějakou dobu se nejprve zabydlují, Bethany si navíc zvyká na to, že například musí jíst, aby jí bylo dobře.
Do školy míří Beth jako studentka a Gabriel jako učitel hudby, zatímco Ivy bude porůznu vypomáhat po městě. Beth se ujme Molly, která se stane její dobrou kamarádkou, a ukáže jí co a jak. Gabriel u Molly zaboduje a ta se snaží dát najevo, že má zájem; Gabriel to ovšem přehlíží.
Beth do oka padne školní kapitán Xavier, který se po smrti svojí lásky Emily, která uhořela, uzavřel a o slečny na škole evidentně nemá zájem. Do doby, než se objeví Beth.
Gabriel s Ivy se jí snaží rozmluvit, že by s ním nic mít neměla, jenže ona si nemůže pomoct. V jednu chvíli si sice řekne, že její poslání je důležitější, ovšem Xavier ji stejně vítězí. Po promyšlení se rozhodne, že mu poví, kdo je; Xavier to vezme celkem v klidu a pořád chce být s ní. Po nějaké době i Gabriel zkousne, že s Beth prostě nic nenadělá a Xaviera přijme. A tak se všichni mají fajn do doby..
.. než se objeví nový žák Jake Thorn, kterého vyrazili z Anglie.
Beth ho shledává přitažlivým a Jake si je toho vědom, jenže Beth se nedá a ohání se Xavierem. Když nastane ona osudná chvíle, kdy se Xavier zraní a není schopen doprovodit ji na ples, příležitosti se ujme Jake, kterému Xavier důvěřuje. Možná až moc. Zato Ivy s Gabrielem z Jakea vycítí potíže hned.
Proti její vůli ji Jake na plese políbí. Chce, aby byla s ním, a ona ho odmítne. Xavier se z fotky na sociální síti o polibku dozví. A je konec. Beth je doma jako tělo bez duše a Gabriel s Ivy nakonec zasáhnou. Xavier jako na koni přijede, když zjistí, že jí Jake vyhrožoval a začne se omlouvat. Všechno se dá do pořádku a začne se osnovat plán, jak se zbavit potížisty Jakea, který se ukáže být démonem.
Ve škole se stane vážný incident: Mollyna kamarádka Taylah spáchala sebevraždu a Beth je otřesena. Vycítí, že to vůbec žádná sebevražda nebyla, ale že ji Jake přinutil, aby si sáhla na život. Zanedlouho poté se Molly začne s Jakem poflakovat a Beth je jasné, že je zle. Protože nechce, aby jí ublížil, a zároveň nechce čekat na to, až Bůh ukáže Gabeovi a Ivy cestu, vydá se jednoho dne s Xavierem na hřbitov, kde Jakea a jeho posluhovače uvidí, jak vyvolává duše mrtvých do těl obětí. Když je na řadě Molly, Beth zasáhne. Jake Molly propustí, ale za cenu toho, že s ním zůstane Beth. Souhlasí, upadne do bezvědomí a vzbudí se kdesi v autě. Beth je nadopována čímsi a probere se kdesi v místnosti.
Jake nemá v úmyslu nic jiného než ji zabít a Beth si během okamžiku, než dorazí Xavier a ostatní, prožije doslova peklo. Nakonec ale láska pošle Jakea.. pryč.
Andělé zbaví studenty konkrétnějších vzpomínek na Jakea a situace ve městečku se zklidní. Knížka končí náznakem děje: s Jakem to nebude zas tak moc vyřízeno...

Tohle je snad ta nejpohodovější knížka, jakou jsem letos četla.
Příběh není nijak komplikovaný - vždyť autorka je dokonce o měsíc mladší než já -, takže je zbytečné doufat v nějaký moc složitě stavěný děj. Nicméně i jednoduchost Halo má něco do sebe.
Bethany jsem shledala jako velice sympatickou. Její problémy a starosti se svým způsobem dotýkali i mě. Gabriel na mě působil spíše jako otec než jako bratr a Ivy bych za sestru brala hned všema deseti.
V existenci Boha nevěřím, takže jediná věc, která mi zrovna nebyla moc po chuti bylo neustálé mluvení o něm. Co jsem ale čekala, když je to kniha o andělích, že?
Očekávala jsem, že se někdo z temných sil objeví. Zpočátku jsem Jakea ani nepodezírala, že by to mohl být on - takovej džentlemen! Zdání ovšem klame a nechybělo mnoho k tomu, aby mi Jake pohnul žlučí. Už se prostě těším, až to s ním Beth skoncuje jednou provždy..

Cassandra Clareová - Město ze skla (Nástroje smrti #3)

Sice je tu uvedeno, že by v pořadí třetí díl měl vyjít dnes, já bych na to ale zas tak nespoléhala. Jakmile spatříte Město ze skla někde v knihkupectvích, dejte vědět :)
EDIT: Potvrzeno, vyšlo! Tedy minimálně v Praze..

Aby Clary zachránila život své matce, musí se vydat do Skleněného Města, dávného domova všech lovců stínů, přestože vstup do města bez povolení je proti Zákonu a porušení Zákona se trestá i smrtí. A aby toho nebylo málo, dozví se, že Jace ji ve městě nechce a Simona uvrhli lovci stínů do vězení, jelikož jim upír, kterému neublíží sluneční světlo, připadá krajně podezřelý. Clary postupně odhaluje další střípky z minulosti své rodiny a nalézá přitom spojence v tajemném lovci stínů Sebastiánovi. Valentýn sbírá veškeré své síly, aby jednou provždy zničil všechny lovce stínů, a jediná šance, jak ho porazit, spočívá ve spolupráci s odvěkými nepřáteli. Dokáží však podsvěťané a lovci stínů zapomenout na vzájemnou nenávist a bojovat za společnou věc? Jace si uvědomuje, jak moc je ochoten kvůli Clary riskovat. Podaří se Clary získat vládu nad svými nově objevenými schopnostmi a zachránit Skleněné Město?

Těm, kteří četli Město z kostí, jistě vrtá hlavou otázka, jestli teda ten Jace je bratr Clary nebo není.. Můžu jen říct, že se to všechno dozvíte :)
Nápisu "poslední díl trilogie Nástroje smrti" si na obálce nevšímejte, zřejmě to vyjde bez něj :)

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search