Mockingjay a ukázka ze SB

Už jsem zveřejnila obsah a moje pocity po přečtení posledního dílu série Hunger Games pod názvem Mockingjay. Varuju před spoilery! Podívat se na to můžete tady.

Na stránkách nakladatelství Domino se můžete přečíst ukázku ze Spoutáni magií, pátého dílu Vampýrské akademie. Připomínám, že vychází 29. listopadu.

Jo, a Cassandra Clare na twitteru napsala, že na cover k Městu padlých andělů se můžeme těšit okolo 15. prosince.

Radiance (Riley Bloom #1)

Pokud jste si přečetli anotaci, víte zhruba z jedné třetiny, o co v knížce jde.

Poté, co si Riley uvědomí, že se Zde nemůže jen tak celé dny poflakovat a vlastně musí i pracovat, jí Rada práci přidělí. Jejím učitelem se stane Bodhi, kterého považuje za ňoumu. Její prací bude posílat duše přes onen most. Společně se vydávají do Anglie na jeden hrad, kde údajně už dlouho straší. Mnoho lapačů duchů před Riley se ho snažilo dostat pryč, avšak neuspělo.
Jak se ukáže, duch není jeden, ale tři. Nejdřív ji pěkně vystraší, ale poté to Riley vezme pevně do svých rukou. Nakonec je ukecá tím, že pokud se jim v posmrtném životě nebude líbit, můžou se přeci na hrad vrátit.
Bodhi jí slíbil po vyřízení úkolu výlet do Londýna. Sám má ovšem práci, kterou nejdřív musí vyřídit. O pár pokojů dále narazí na matku oněch chlapců, která byla neprávem oběšena za to, že je prý zabila. Bodhi ji zbaví svého smutku a zoufalství tím, že je vcucne, a paní přejde most.
Poslední třetina knížky je o tom, jak učí Riley svého psa Buttercupa létat. Taková třešnička na dortu, řekla bych.

Pohádka. Taková horší pohádka.
Riley, Bodhi ani dokonce Buttercup mě nijak zvlášť nenadchli. Tahle série asi prostě není moc pro mě.

Rick Riordan - Moře nestvůr (Percy Jackson #2)

Percy Jackson už si zvykl na to, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidóna patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestvůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řechkých pověstí, mu teď usiluje o život... Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho přátelé vydávají na další nebezpečnou výpravu...

Na hodině tělocviku Percyho před lidožrouty zachrání Tyson, který se ukáže být kyklopem. Když dorazí společně do tábora, najdou ho okupovaný kovovými býky, které Tyson a pár dalších vyřídí. Zjistí se, že Thailiin strom je otrávený a tábor tak není chráněn. Poseidón prohlásí Tysona za svého syna.
V noci se mu zdají sny o Groverovi. Ten, zavřený v jeskyni a lapen kyklopem, si plete vlečku ke svatebním šatům. Kyklop totiž neví, že je Grover satyr. Percy díky snu zjistí, že šanci, jak znovu uzdravit Thaliin strom a tím chránit tábor, představuje zlaté roucho, které kyklop střeží.
Percy, Anabeth a Tyson se proto vydají bez povolení na další výpravu. Po cestě narazí na Luka, který stále chce zničit Olymp, celou západní civilizaci a oživit Krona, vypořádají se s harpyjemi a sirénami a také s hydrami, které prodávají koblihy. Poté, co Clarisse - snaživá polokrevná z tábora - zapříčiní, že se jejich loď potopí, se Percy domnívá, že je Tyson mrtvý.
Ovšem když už jsou konečně v cíli, kde kyklop a jeho masožravé ovečky chrání rouno, Tyson se objeví a rouno přinese. Kyklopa Percy napálí jako tenkrát Odysseus a s rounem a Groverem zamíří domů.
Jak se ukáže, zlaté rouno nejen uzdraví Thaliin strom, ono ji také osvobodí - a Percy najde pod stromem dívku Thalii. Proroctví praví, že na potomkovi velké trojky bude záviset, zda-li budou bohové nadále existovat. Takže teď je to buď Percy, nebo Thalia.

Crescendo (Hush, Hush #2)

Považovali jste Zavrženého za dost dobrou knížku?
Tak to jste ještě nečetli Crescendo.

Následují SPOILERY! Kdo nechce vědět, jak se co vyvíjí, nechť nečte dál!
Nebudu to moc rozepisovat:
Vztah Nory a Patche začne skřípat poté, co mu Nora náhodou řekne, že ho miluje. Zatímco Nora sleduje, jak Patch odjíždí, uvědomuje si, že to nejspíš neměla říkat.
K Noře na návštěvu zamíří Scott, dávný kamarád. Na jeho chování jí přijde něco zvláštního a uvědomí si, že by mohl být nefilim.
S Patchem se Nora šeredně pohádá a celé to vyústí v to, že se rozejdou. Nora pak zuří i kvůli tomu, že jí Patch nechtěl prozradit, co dělal u Marcie, své úhlavní nepřítelkyně, se kterou je ve dvojici na hodinách chemie. Patchovi vpálí do obličeje, že už nechce, aby byl jejím strážným andělem. Od té doby se tedy začne nebezpečně často poflakovat kolem Marcie a Nora zažívá krušné časy. Patch jí taky prozradil, že jsou sledováni archanděly, kteří se ho snaží zbavit.
Nora obdrží prsten se vzkazem, že jeho vlastník - Černá ruka - zabil jejího otce. Do toho ještě začne vídat jeho ducha a snaží se ze všech sil objasnit, co se mu stalo a jestli zde není možnost, že by mohl být naživu.
I přesto, že už Patch s Norou není, dává na ni pozor a zachrání jí nejednou kůži. Vee začne randit s Rixonem. Patch začne Noru navštěvovat ve snech a snaží se jí něco sdělit, jenže Nora mu nedává žádnou šanci.
Kdysi dávno Chauncey založil spolek, který bojoval proti tomu, aby byli nefilim po dva týdny každý rok zbaveni vlády nad svým tělem. Scott byl členem. Něco málo o Černé ruce prozradí, ale mluví o nefilim, zatímco Patch je padlý anděl. Patch se stane strážným andělem Marcie.
Marcie prozradí Noře, že její matka vždycky nepracuje mimo město, jak si myslela. Její matka má prý poměr s Marciným otcem, a tak se Nora začne ptát, jestli náhodou není Marcie její sestra.
Nora se při příležitosti poptá na Černou ruku a Rixon jí odpoví, že je to bývalá Patchova přezdívka. Od té chvíle ho Nora začne podezřívat z vraždy jejího otce. Lstí se dostane do Patchova domu, kde najde další prsteny. Byt vyletí do vzduchu, ale Nora vyvázne živá. Další lstí také objeví, že i Scott má takový prsten. Vezme ho, a Scott se začne dožadovat jeho vrácení. Rixon s Vee zachrání situaci; Scott je zatčen, jenže z vězení uprchne.
Nora si vyrazila s Vee do zábavního parku. Scott ji najde, Rixon ho postřelí a v podzemních tunelech pod lunaparkem zjistí Nora pravdu: Scott ji nechtěl zabít, jen chtěl zpátky svůj prsten; Patch jejího otce nezabil a Rixon nebyl tím, kým se zdál být. To on zabil jejího otce a teď se chystal zabít (pardon, obětovat) Noru, aby se stal člověkem. Nora uteče a najde zraněného Scotta. Prozradí jí, že v den, kdy byl Nořin domnělý otec zabit, ho měl chránit, ale neudělal to. Nora je stejně Rixonem postřelena. Ukáže se, že všechno to nastražil Rixon.
Nora s Patchem se zase dají dohromady, vyrazí spolu do lunaparku a překvapí je nečekaná návštěva nefilim v čele s pravou Černou rukou - Hankem, otcem Marcie -, který chce vědět, zda má Nora něco společného se smrtí Chaunceyho.

Tadá, pokračování příští podzim.
Nemám ráda, když dočítám posledních řekněme 40 stránek a stále nevím, jakým směrem se bude konec ubírat. Natožpak na poslední stránce.
Když Becca psala na blog, že v Crescendu je zvrat, nečekala jsem, že to vlastně budou tři:

  • Marcie a sestra Nory?
  • Rixon jako záporák?
  • a ten třetí jsem zapomněla/dopíšu po vyspání
Musím ale přiznat, že mi vadil nedostatek Patche. A uteklo to strašně rychle. Sotva jsem začala a už jsem byla na konci.
Becca opět nezklamala a napsala výbornou knihu. Doslova jsem se nemohla odtrhnout od stránek a čas jsem na pár hodin zcela přestala vnímat. Však uvidíte sami. Navíc jsem nebyla ani blízko k tomu, co se stalo, prostě si můžete hádat cokoli, ale máte jistotu, že to tak rozhodně nebude.
Na konci mi nezbylo nic jinýho, než nevěřícně kroutit hlavou. To byla teda jízda!

Tak snad abych šla spát, ne? Nebo taky ne..

Obálka Shimmer

Shimmer (další kniha v sérii Riley Bloom; spin-off k sérii Nesmrtelní) vychází 15.3. 2011.

Isaac Marion - Warm Bodies

R je zombie. Nemá žádné jméno, žádné vzpomínky a žádný puls, ale má sny. Trochu se liší od svého kolegy Mrtvého. Mezi ruinami opuštěného města potkává R dívku. Jmenuje se Julie a je opakem všeho, co zná – teplá, světlá a velmi živá, je výbuchem barvy v šedé pochmurné krajině. Z důvodů, kterým nerozumí, si R vybere záchranu Julie místo toho, aby ji snědl, a napjatý, ale přesto něžný vztah začíná. Nikdy dříve se to nestalo. Porušuje to pravidla a odporuje logice, ale R už není více spokojený se životem v hrobě. Chce znovu dýchat, chce žít a Julie mu chce pomoct. Ale jejich ponurý, hnijící svět se nezmění bez boje...

Ten cover mi připomíná doktora House, vám ne? :D

Jay Asher - Thirteen Reasons Why


Když se Clay Jensen vrátí domů, na verandě najde ležet záhadnou krabici s jeho jménem. Uvnitř objeví kazetové pásky nahrané Hannah Bakerovou – jeho spolužačkou a tajnou láskou -, která spáchala před dvěma týdny sebevraždu.
Na pásce Hannah vysvětluje, že je třináct důvodů, proč se rozhodla ukončit svůj život. Clay je jedním z nich. Když bude poslouchat, zjistí, jak se na seznam dostal.

Další knížka, u které si nejspíš pobrečím.
Díky Adrianě dokonce i vím, že knížka již minulý rok vyšla v českém překladu pod názvem Proč? 13x proto. Z české obálky to ale skoro vypadá jak nějaký holčičí román..

Kolik dílů, sakra, bude ta Škola noci mít?!

Díky Freckles (díky!) si můžete udělat tak trochu představu, kolik dílů v sérii Škola noci zřejmě bude:

  1. Marked
  2. Betrayed
  3. Chosen
  4. Untamed
  5. Hunted - poslední doposud v češtině vydaný díl
  6. Tempted
  7. Burned
  8. Awakened - vychází už v lednu 2011
  9. Burdened
  10. Touched
  11. Cloaked
  12. Wanted
  13. Dreaded
  14. Changed
  15. Saved
Našla jsem informaci, že má autorka/autorky smlouvu na dvanáct dílů.
Co proboha s hlavní hrdinkou mají v plánu? Najde si dalších 10 přítelů, stane se snad nějakou velevelekněžkou? :D

Jo, málem bych zapomněla. Včera P.C. Castová ukázala obálku k Awakened:Více se dočtete na jejím blogu.

EDIT: Díky anonymní víme průběžnou dobu vydání dalších dílů:
  • 6. díl - březen 2011
  • 7. díl - červen 2011
  • 8. díl - prozatím druhá polovina roku 2011

Melissa de la Cruz - Blue Bloods (Blue Bloods #1)

Upířina do třetice.

Když Mayflower vyplula v roce 1620, na palubě pluli muži a ženy, kteří zformují Ameriku: Miles Standish, John Alden, Constance Hopkins. Ale někteří z Poutníků neměli čisté srdce; neunikali náboženskému pronásledování. Vskutku, nebyli to ani lidé. Byli to upíři. Upíři se s Novým světem rychle sžili. Dostali se na úroveň, kde měli ohromnou moc, bohatství a vliv a byli oslavovanou modrou krví americké společnosti.
Příslušníci Modré krve slíbili, že jejich status nesmrtelných zůstane bedlivě střeženým tajemstvím. A to tajemství uchovávali po staletí. Ovšem nyní, v New York City, se dostává ven. Schuyler Van Alen je v druhém ročníku na prestižní soukromé škole. Preferuje volné, špičkové oblečení místo Prady a perel, které nosí její spolužáci, a žije se svou samotářskou babičkou na panském sídle. Schuyler je samotářka.. a je tak spokojená. Najednou, když jí je 15, má na ruce viditelnou mozaiku modrých žil. Začne dychtit po syrovém mase a má záblesky z minulých časů. Poté je populární dívka z její školy nalezena mrtvá.. zbavena vší krve. Schuyler neví, co si myslet, ale chce zjistit tajemství, které Modrá krev tají. Ale je ona sama v nebezpečí?
Mohli by legendy o upírech být pravdivé?


V originále dnes vychází už pátý díl.

Rachel Caine - Glass Houses (The Morganville Vampires #1)

Prvačka na vysoké škole Claire Danvers má už dost své děsivé situace na kolejích. Když Claire zamíří pryč z kampusu, starý impozantní dům, ve kterém si najde pokoj, by nemusel být o moc lepší. Její noví spolubydlící nevykazují moc známek života, ale budou mít Claire zpátky, když se nejhlubší tajemství města dostávají na povrch, hladovějící po čerstvé krvi.

Dnes v originále vychází už v pořadí devátý díl.

P. C. Cast, Kim Doner - The Fledgling Handbook 101

Zdravím, mláďata. Věřím, že vám tento průvodce bude dobře sloužit. Každé upíří mládě, které přijede do Školy noci, obdrží kopii „Příručky mláděte 101“ a nyní i fanoušci ji také mohou mít, společně s tímto vydáním, které prostě musí mít. Uvnitř najdete původní příběhy, kompletní upíří historii, údaje o rituálech, upíří biologii, Změnu a mnoho dalšího.

Jedná se spíš o takovou chuťovku pro fanoušky Školy noci.
Nevím, ale už jen fakt, že série bude mít nějakých 13 dílů nebo kolik jsem to psala, je docela dostačující. Tak proč k tomu ještě něco vydávat?

Forbidden

Lochan, nejstarší z pěti sourozenců, je extrémně plachý a má problémy byť už jen s tím, aby před třídou přečetl svou výborně napsanou práci, o což ho požádala učitelka. Nemá ani moc přátel, nejvýřečnější je asi tak doma se svými sourozenci.
Naproti tomu Maya takové problémy neřeší. Jejich společným problémem je ale jejich matka, která si začíná libovat v alkoholu a návštěvách (trvajících i několik dní) u svého nového přítele, který nemá v nejmenším úmyslu se s ní nějak vážněji zaplést. Po nějaké době se s ní Lochan začne hádat kvůli pěnezům, protože ostatní sourozenci potřebují jak nové věci do školy, tak je i nutné kupovat jídlo.
Když si vyrazí Maya ven s klukem z vyššího ročníku, ale tak nějak zjistí, že to není ono. V tom momentu, kdy přijde domů, si oba - jak Lochan, tak Maya - uvědomí, že se do sebe zamilovali.
Lochan se tomu zpočátku brání, protože ví, že to rozhodně není správné. Maya to naopak bere tak, že jí je jedno, jak o incestu smýšlejí ostatní, ona Lochana miluje a chce s ním být.
A tak začnou oba využívat krátkých a vzácných chvilek, kdy se můžou políbit a držet se za ruku bez toho, aniž by je někdo objevil.
Otázku sexu považují za tabu, protože tím by porušili tu poslední hranici, za kterou už je to nelegální a trestné. Ale když jsou jejich sourozenci pryč z domu, nevydrží to.
Všechno se nehorázně zkomplikuje ve chvíli, kdy je načapá jejich matka, která zase po době vyjímečně přišla domů. Ztropí scénu a zavolá policii, která Lochana odvede. Ještě předtím se s Mayou domluvil na tom, že on bude za toho, kdo ji do všeho nutil a Maya neměla na vybranou.
Na policii Lochana zpovídají a ten jim řekne vše do nejmenších detailů. S jeho verzí ale nesouhlasí ta Mayina, která jim řekla čistou pravdu. Po chvíli přemýšlení a při vzpomínce na Mayu se Lochan v cele oběsí.
Maya poté plánuje, že se po návratu z Lochanova pohřbu půjde sama zabít na místo, na které jednou vzala Lochana a kde měli klid. Nakonec si ale slíbí (a slíbí to i Lochanovi), že to neudělá, zatím. Už je proto, aby někdo zůstal jejich mladším sourozencům.

Tahle knížka je úžasná. Emocionálně hodně nabitá. Jak jsem sama zjistila, je čím dál tím víc knih, které mě dohánějí k slzám... Je se mnou něco?
Samotné téma incestu chvíli působí tak, že si řeknete, že to, co dělají, je špatné a nemorální, na druhou stranu je jejich vztah působivý a nechcete, aby skončil.
Lochanovo rozhodnutí mě (celkem nepříjemně) zaskočilo, bála jsem se, že by se tak mohla rozhodnout i Maya. Autorka si ale asi řekla, že už by to byla moc velká tragédie, takže donutila Mayu k změně plánu.
Ať už si o tomto tématu myslíte cokoli, knížku doporučuju :)

Tak to mě pobavilo

Včera jsem narazila na jedno video související s knížkama.



Dokonalé :D

Datum vydání originálu: březen 2011; vydání překladu březen 2011?

4. díl vydáme v březnu. Tímto 4. dílem příběh končí, ale vydáme ještě pátou knihu s názvem Balthazar, tato kniha nebude navazovat na předchozí díly, bude samostatně o Balthazarovi. ...
Na tenhle komentář bych chtěla zareagovat.
Připadá mi nemožné, aby knížka, která v originále vychází 8. března 2011, ještě ten samý měsíc vyšla u nás v překladu. Aby to Egmont stihl v tak rapidně krátkém čase přeložit se mi prostě nezdá.
Jinak milá anonymní, o tom Balthazarovi nic nevím :D
Řeč je o posledním díle Akademie Evernight, btw. :)

L. J. Smith - Upíří deníky - Návrat

Česká anotace:
Elena se vrací zpět do světa lidí. Za pomoci svých přátel a milovaného Stefana si užívá znovu nabyté radosti ze života. Temné síly se jí však nechtějí vzdát a opět po ní natahují své pařáty! Kdo se stane nástrojem temných sil tentokrát? Dokáže se jim Elena ubránit?

Jelikož je tahle česká anotace nemastná, neslaná a nicneříkající, přeložila jsem i tu originální. Kdo si nechce nechat zkazit překvapení, nechť nečte dál :)

Elena Gilbertová je naživu – znovu.
Když se Elena obětovala, aby zachránila dva upíří bratry, kteří ji milovali – pohledného, napjatého Stefana a elegantního a nebezpečného Damona -, byla poslána k osudu za smrtí. Než ji mocná nadpřirozená síla stáhla zpět.
Nyní Elena není jen člověk. Má moc a nadání, které jí byly uděleny v posmrtném životě. Co víc, její krev pulzuje s ohromující a jedinečnou silou, která ji činí neodolatelnou každému upírovi.
Stefan chce najít způsob, jak udržet Elenu v bezpečí, aby spolu mohli žít. Damon, ovšem, je hnán neukojitelnou touhou po moci a chce Elenu, aby vládla jako jeho princezna. Když je Stefan odlákán pryž z Fell’s Church, Damon se chopí své šance, aby ji přesvědčil, že on je tím bratrem, se kterým má být...
Ale temnota prostupuje městem a Damon, vždycky lovec, je nyní loven; stává se kořistí zlomyslného tvora, který se ho může zmocnit vůlí a který netouží po Elenině krvi, ale po její smrti.

Tento díl můžete brát jako v pořadí už pátý díl Upířích deníků, nicméně se jedná o první díl z Lisiny nové trilogie.
Jinak je díl rozdělen na dvě části; ta druhá by měla vyjít v lednu 2011.

Becca Fitzpartick - Crescendo (Hush, Hush #2)

Jedna z hodně očekávaných novinek! Jinak je velmi příhodné, že mi Crescendo v den vydání dorazilo domů :D

Nora měla tušit, že její život daleko od dokonalého. Navzdory počátku vztahu se svým strážným andělem Patchem (který, mimoto, může být popsán jako všechno kromě andělského) a přežití útoku na její život, se věci nezlepšují. Patch se začíná oddalovat a Nora nemůže přijít na to, jestli je to pro její dobro nebo jestli se jeho zájem přenesl na její hlavní nepřítelkyni Marcie Millarovou. Nemluvě o tom, že Noru pronásledují obrázky jejího otce a stává se posedlou hledáním, co se mu skutečně stalo onu noc, kdy odjel do Portlandu a už se nevrátil domů.
Čím hlouběji se Nora noří do záhady úmrtí svého otce, tím více se ptá, jestli s tím má její krev nefilim něco společného stejně jako proč je ve větším nebezpečí než obyčejná dívka. Protože Patch neodpovídá na její otázky a zdá se, že jí stojí v cestě, musí si začít hledat odpovědi sama. Příliš spoléhajíc na fakt, že má anděla strážného, ji znovu a znovu staví do rizika. Ale může se opravdu spolehnout na Patche, nebo skrývá tajemství temnější, než jaká si dovede představit?

Příští týden, až budou prázdniny, začínám číst. Prostě je to moc lákavý a nedá se to vydržet :D

Andrea Cremer - Nightshade (Nightshade #1)


Calla Tor vždycky znala svůj osud: po dokončení školy se stane družkou sexy alfa vlka Rena Laroche a bude s ním bok po boku bojovat, vládnout jejich smečce a chránit posvátná místa pro Dohlížitele. Ale když poruší zákony tím, že zachrání krásného lidského chlapce venku na túře, Calla začíná zpochybňovat její osud a samotnou podstatu světa, který znala. Tím, že bude poslouchat své srdce, může všechno ztratit – včetně svého života. Stojí zakázaná láska za nejvyšší oběť?

P. C. Cast, Kristin Cast - Pronásledovaná (Škola noci #5)

Neuvěřitelný, že už to je 5. díl :D

Proroctví se naplnilo, padlý anděl uvězněný po celá tisíciletí v hlubinách země se osvobodil a Zoey Redbirdové a jejím kamarádům nezbývá než utéct ze Školy noci. V podzemních chodbách pod opuštěným nádražím budou v bezpečí před hrůzami, které se odehrávají na povrchu - ale nedostali se jen z jednoho maléru do druhého? Nevyzpytatelná červená mláďata mají svá tajemství, ve tmě se skrývá cosi neviditelného, objevují se další záhadné prorocké básně a Zoey pronásledují podivné, až příliš živé noční můry. Když se však nakonec Zoey ocitne v opravdovém ohrožení života, může za to docela obyčejná žárlivost. Dokáže se budoucí velekněžka postavit pradávnému zlu a vyřešit svoje komplikované vztahy, nebo se do toho jako správná puberťačka jen zamotá ještě víc? Není totiž vůbec jednoduché poznat, kdo je přítel a kdo nepřítel.

?

Jako vážně?
Poslední dobou 400 lidí za den?
Tak tohle jsem teda vážně nečekala! :)

Menší edit: za včerejšek (neděli) sem přišlo 528 lidí. Tím jste si vytvořili nový rekord :D
Jinak díky :)

Jeanne DuPrauová - série Ember

#1 Město Ember
Lidé v Emberu to nemají zrovna snadné - zásoby, které mají ve skladu, pomalu docházejí a každodenně se bojí výpadků proudu, který je ponechává v naprosté tmě.
Hlavní postavy této série - Lina a Doon - dostanou po ukončení školy své první zaměstnání. Lina běhá po městě jako poslíček a Doon zkoumá a často opravuje potrubí u generátoru.
Jednou Lina doma objeví záhadný dokument, který její sestřička Poppy stačila poškodit tak, že zabere nějaký čas, než ho Lina s Doonem rozluští. Zjistí, že se tam píše o tom, jak se dostat z Emberu pryč. Společně se pak vydají do potrubí, odkud by cesta mohla vést. Nikdo z města to ovšem nebere na vědomí a dokonce oba riskují to, že je zavřou. Rozhodnou se proto, že utečou. Lina ještě stačí vzít Poppy a když se po náročné cestě ocitnou na onom novém místě, vidí Ember pod sebou. Pošlou dolů vzkaz a doufají, že se ostatní obyvatelé taky vydají pryč.

#2 Vesnice Sparks
Někteří Embeřané se na cestu nakonec vydají, ti, kteří zůstali, tápají ve tmě kdesi v podzemí.
Obyvatelé Sparksu Embeřany přijmou, jen jsou trochu zmatení z toho, že by měli přijít z podzemního města. Vůdci města se dohodnou na tom, že ve vesnici mohou zůstat po dobu půl roku, za kterou se naučí pracovat, pěstovat si plodiny atd. Poté vesnici opustí.
Jednotlivé skupinky Embeřanů chodí k určité rodině, kde se mohou vyspat a kde dostanou najíst. Ostatní bydlí v hotelu Maják. Lina bydlí u vesnické "doktorky", kde bydlí i protivný Torren, jehož bratr Caspar je tulák, který projíždí Pustiny a hledá předměty, které pak nabízí v jiných městech. Doon se zase začne kámošit s Tickem, kterého má za "vzor".
Lina po nějaké době zatouží ze Sparksu utéct, protože si nemá pořádně s kým pokecat a Doon je pořád s Tickem. Jakmile proto přijede Caspar, Lina se schová k němu do vozu a spolu s jeho kolegyní Maddy se vydá do neznámého města, kde chce Caspar najít poklad. Lina s Maddy se ovšem zanedlouho vrátí do Sparksu, kde je rušno.
Doon je shledán podezřelým z toho, že zničil dvě bedny rajčat. Ve skutečnosti to udělal Torren. Vztahy mezi obyvateli obou vesnic se proto přiostří a ještě zhorší poté, co je na hotel napsán nápis, aby Embeřané odešli. Oni ovšem odejít nechtějí, a tak Tick všechny navede na to, že budou bojovat, bude-li to potřeba. Vůdci Sparksu zase vyhrožují Zbraní.
Doon přestane Ticka považovat za kámoše, když mu dojde, že chce mít jen moc a touží po válce.
Zbraň se ukáže být jakýsi kulomet, který dokonce způsobí požár. Doon zachrání Torrena před plameny a Lina se jako první z Embeřanů postaví na pomoc obyvatelům Sparksu při hašení požáru. Postupně se přidávají i ostatní Embeřané. Nakonec se všichni usmíří, Embeřané nikam nemusí, Tick a pár jeho společníků odejde a Doon sestaví strojek na elektřinu a rozsvítí žárovku, kterou ze svých putování přivezl Caspar.

Tyhle knížky bych přiřadila k těm odpočinkovým.
V sérii jsou ještě dva díly (Věštkyně z Yonwoodu a Poklad v temnotách), ovšem zda-li je někdy nakladatelství Argo vydá je mi záhadou.

Claudia Grayová - Přesýpací hodiny (Akademie Evernight #3)

Česká anotace:
Bianca obětuje vše, jen aby mohla být s Lucasem.

Po útěku z akademie Evernight, internátní školy pro upíry, najdou Bianca a Lucas útočiště u Černého kříže, sdružení fanatických lovců upírů. Bianca musí skrývat své nadpřirozené schopnosti, aby nepřišla o život. Ale když Černý kříž zajme jejího přítele upíra Baltazara, ztratí hra na schovávanou smysl.
Bianca a Lucas musejí znovu prchat, a to nejen před Černým křížem, ale také před mocnými vůdci z Evernightu. Ale i kdyby utekli až na konec světa, Bianca nemůže uniknout svému osudu.
Bianca celý život věřila, že jejich láska přežije vše… ale přečká i to, co musí nevyhnutelně přijít?

Dneska sice vychází, ale řekla bych, že k sehnání bude tak příští týden. Doteď jsem v žádném knihkupectví nenarazila ani na Vražednou pomstu, ani na Napořád.

Kromě toho dneska vychází ve Velké Británii Crescendo.

Tak přeci jenom to vydají

Vzpomínáte si, jak jsem vám oznamovala, že sérii Dream Catcher od Lisy McMann nějaké nakladatelství odmítlo vydat, protože to nespadalo do "vhodné věkové kategorie"?
Asi si to rozmysleli.
Nakladatelství Fragment sérii vydá, první díl s názvem Wake by mohl vyjít už příští rok v září.

Za informaci moc díky Annie! :)

Mockingjay v češtině

Já vím, je divný se ptát, kdy vyjde poslední díl v sérii Hunger Games, když ani ne před týdnem vyšel ten druhý.
Dostalo se mi odpovědi, že se Mockingjay zrovna překládá a vyjít by měl na jaře příštího roku :)

Kami Garcia, Margaret Stohl - Beautiful Darkness (Caster Chronicles #2)

Ethan Wate přemýšlel o Gatlin, malém městečku na jihu, které vždycky nazýval domovem, jako o místu, kde se nikdy nic nemění. Poté potkal záhadnou Lenu Duchannes, která odhalila tajný svět, který byl skrytý očím po celou dobu. Gatlin, které skrývalo dávná tajemství pod duby porostlými mechem a popraskanými chodníky. Gatlin, kde kletba označila Leninu rodinu mocných nadpřirozených osob po generace. Gatlin, kde se odehrávají nemožné, život měnící události.
Někdy i život ukončující.
Společně mohou čelit čemukoli, co před ně Gatlin postaví, ale po utrpení z tragické ztráty se Lena začne vzdalovat, skrývajíc tajemství, které prověří jejich vztah. A nyní, když jsou Ethanovy oči otevřené temné straně Gatlin, není cesta zpět. Strašen zvláštními vizemi, které může vidět jenom on, je Ethan zatáhnut hlouběji do zamotané historie města a ocitá se v nebezpečné síti podzemních chodeb nekonečně křižujících jih, kde není nic tak, jak se zdá.

Sophie Littlefield - Banished (Banished #1)

Není moc pro co žít v Gypsumu ve státě Missouri – nebo „Smetišti“, jak bohaté děti nazývají sešlé sousedství, kde žije šestnáctiletá Hailey Tarbell. Hailey dojde, kam nikdy nebude patřit – ne k populárním dětem na škole, ne ke zmetkům, dokonce ani ne ke své kruté, nemocné babičce, která rozděluje drogy z jejich sklepa. Hailey nikdy nepoznala svou mrtvou matku a nemá žádnou představu o tom, kdo je její otec, ale aspoň má čtyřletého nevlastního bratra Chuba. Jakmile jí bude osmnáct, Hailey plánuje, že vezme Chuba pryč z Gypsum a začne nový život někde, kde je nikdo nenajde.
Ovšem když se její spolužák zraní na tělocviku, Hailey objeví dar uzdravování, o kterém nevěděla, že ho ovládá – a který nemůže ignorovat. Nejen, že umí léčit, může oživit i umírajícího. Zmatená svými schopnostmi Hailey hledá odpovědi, nachází však pouze víc otázek až do doby, kdy se v babiččině domě ukáže záhadná návštěvnice, tvrdící, že je Haileyina teta Prairie.
Jsou zde lidé, kteří se nezastaví před ničím, aby Hailey ve „Smetišti“ udrželi, žijící z dědictví zoufalství a utrpení. Ale když Prairie zachrání Hailey a Chuba před ozbrojenými útočníky, kteří napadnou babiččin dům uprostřed noci, Hailey se musí rozhodnout, komu bude věřit. Zničí je všechny Praireina minulost a dlouho pohřbené tajemství, které ji donutilo před lety odejít z Gypsum? Protože na to Hailey brzy přijde, její schopnost léčit je jen začátek.


Další knížka, kterou si pohlídám :)

Čtení originálů - ano či ne?

Poslední dobou na mou stranu padají otázky související se čtením anglických knížek.
Je to lepší než číst rovnou překlady a nebo které knížky jsou tak nejlepší.

Tak abych se taky vyjádřila, ne? Originály nečtu zrovna dlouho (asi 7-8 měsíců?), na druhou stranu anglicky se učím už 10. rokem. Některé knížky mají tu angličtinu lehčí (Alyson Noël, Richelle Mead..), jiné zase těžší (Cassandra Clare..). A ne, u knížky nesedím se slovníkem :D
Podle mě není důležitý rozumět každýmu slovíčku, ale pochopit celkový děj. Pokud se do toho chcete pustit (a že o tom hodně lidí uvažuje), neváhejte a aspoň to zkuste. Za to nic nedáte a když vám to nepůjde, tak se svět nezboří :D Navíc si tím zlepšíte angličtinu :)

Tak asi tak, good luck :)

Wicked Lovely též jako film

Teď jsem narazila na už poněkud starší informaci, že tento první díl, o kterém jsem už kdysi dávno psala, stejně jako CoB míří na filmové plátno. Režisérkou bude Kimberly Peirce.
Na celý článek se můžete podívat na blogu Melissy.

Clockwork Angel (Infernal Devices #1)

Anó, už jsem CA dočetla. Trvalo mi to neuvěřitelně dlouho, na můj vkus až příliš dlouho. Nicméně nemůžu říct, že by první díl v další sérii od Cassandry zklamal. To vůbec ne. Ale TMI to taky není.

Temné sestry drží Tessu pod zámkem a snaží se vypilovat její schopnost měnit se do dokonalosti. Tessa dělá co může, ale jen kvůli svému bratrovi, kterému jinak sestry ublíží. Jednoho dne jí pak oznámí, že si pro ni přijde onen Magistr, který si ji chce vzít za ženu. U sester doma se objeví Will, kterého tam pátrání dovedlo, a Tessu dostane ven. Jednu ze sester zabije.
Tessa se tak ocitne v Institutu. Seznámí se s Charlotte, která Institut vede a s jejím manželem-vynálezcem Henrym; s Jessamine, která být Lovkyní stínů a vše okolo toho nesnáší a také se služebnictvem. S Jemem se Tessa seznámí až později, kvůli jeho "stavu".
Když všem Tessa předvede, čeho je schopná, koukají na ni s údivem. Začne navíc požadovat, aby se po jejím bratru Nathanielovi začalo pátrat. Charlotte s Henrym se proto vydají za jeho bývalým zaměstnavatelem, kde se dozví, že se - stejně jako jeho rodiče - stal členem klubu Pandemonium, kde se to hemží Podsvěťany. Klub vede jistý de Quincey, hlava místního klanu upírů. Ten si prý objednal součástky na to, aby si vytvořil armádu proti Lovcům stínů.
Do Institutu zamíří upírka Camille, která chce s Tessou mluvit o jejím bratrovi. Celé to vyústí v nápad, že Tessa jako Camille spolu s Willem a Magnusem (Krasomilem) do klubu půjde, aby se podívali, zda-li tam její bratr není. Zároveň se chtějí přesvědčit, jestli de Quincey provádí ty nekalosti, které se o něm povídají.
Svého bratra Tessa najde a většina upírů je pobita přivolanými Lovci stínů. De Quincey uprchne. Nathaniela vezmou do Institutu, kde se léčí. O Lovcích stínů si myslí, že to jsou netvoři. Na pomoc přijde i jeden z Mlčenlivých bratrů.
Když se jde Tessa jednou s Jemem projít, cestu jim zatarasí ona mechanická stvoření, která jim oznámí vyhlášení války s Lovci stínů. Oba se jen tak tak dostanou do Institutu, ovšem Jem zkolabuje. Později Jem Tesse vypráví, co mu je. Když mu bylo jedenáct, jeho rodiče spolu s ním unesl démon, který Jema mučil svým jedem, na kterém se Jem stal závislým. Pomalu ho to zabíjí, ale pokud chce bojovat po Willově boku, musí si každý den trochu vzít.
Nathaniel poté vypráví, jak se dostal k de Quinceymu. Hrál, zpočátku vyhrával, pak ovšem začal prohrávat až mu slíbil cokoli, co smaže jeho dluh. De Quincey si řekl o Tessu. Taky jim prozradí, že de Quincey spolu s Temnými sestrami plánuje dát oněm automatům schopnosti démonů. Kouzlo ovšem musí provést za úplňku. Lovci stínů se proto vypraví na místo, kde má být de Quincey ukrytý. Jem s Willem zůstanou v Institutu, zanedlouho se ovšem objeví Mortmain s tím, že se jedna Temná sestra chystá přivést zpět tu druhou, a vypraví se za nimi. Tessa a ostatní překvapí po jejich odchodu návštěva automatů. Vyjde najevo, že Magistrem není de Quincey, ale Mortmain a že Nathaniel v tom jel celou dobu s ním. Mortmain po Tesse chce, aby se změnila v majitele hodinek, které jí ukáže, ta ovšem odmítne. Mortmain jí taky prozradí, že to on ji vytvořil. Tessa pak začne vyhrožovat, že se sama zabije, pokud neodejde. Tomu se nechce, a tak se Tessa o sebevraždu pokusí.
Will s Jemem zatím pátrají po Temné sestře, která se skutečně snaží pouze o oživení své sestry. Willovi dojde, že Magistrem není de Quincey a tím pádem je Tessa v Institutu ohrožena. Vydá se zpátky a nechá Jema za sebou; ten zachránil kocoura Kostelníka.
Když Will vejde do Institutu a začne hledat Tessu, najde ji ležet na zemi s krvavou skvrnou na šatech. Mortmain zmizí a Tessa se ukáže nebýt mrtvou, jen se proměnila v oběť, která byla zastřelena. Stejně jako Mortmain zmizí i Nathaniel a skříňka, ve které byly ukryty démonní schopnosti. Kromě Lovců stínů ji ovšem otevřít nikdo nemůže.
Charlotte oznámí Tesse, že může zůstat. Souhlasí.
V epilogu pak Will navštíví Magnuse v sídle Camille s tím, že se nemá koho zeptat..

*team Jem* nebo *team Will*?
Odpověď: já nevím.
Při čtení jsem se neuvěřitelně zasekla - přeci jenom, ve škole to nejde tak snadno jako doma -, ale posledních zhruba 150 stránek jsem zhltla během tří dnů.

Beautiful Creatures (Caster Chronicles #1)

Ethan Wate trpí živými nočními můrami, ve kterých není schopen zachránit neznámou dívku. Neví, jak vypadá, to mu ovšem dojde v momentě, kdy se do města přistěhuje neteř místního podivína a blázna Macona Ravenwooda. Automaticky se tak jeho pověst přenese i na ni a lidé se k ní tak chovají, kromě Ethana, který je k ní přitahován. Lena se zpočátku brání sblížení se s ním, povolí ale ve chvíli, kdy zjistí, že jsou schopni se spolu dorozumívat pouze myšlenkami.
Ve třídě pak silou Leniných schopností a pod tlakem spolužáků praskne okno. Všichni ji rázem mají za nebezpečí pro město. Ethan – tím, že se s Lenou baví – je „vyloučen“ ze společnosti, zároveň zjistí, že je Lena něco na způsob čarodějky. Pozná také i ostatní členy Leniny rodiny, kteří jsou taktéž obdařeni různými schopnostmi.
Macon jednou Leně prozradí, že v den jejích šestnáctých narozenin se rozhodne, zda bude dobrá nebo zlá. S jednou zlou už se Ethan seznámil, a to když do města přijela Lenina sestřenice Ridley.
Jednou Ethan s Lenou najdou starý přívěšek, kterého když se dotknou, uvidí záblesky událostí z minulosti. Na přívěšku jsou iniciály patřící prapraprastrýci Ethana, jenž dezertoval v občanské válce a zamiloval se do dívky, jako byla Lena.
Hospodyně u Ethana doma Amma i Macon se chovají zvláštně, když zjistí, že Ethan ten přívěšek má.
Přítelkyně Ethanovi matky Marian jim pomůže při pátrání po tom, komu přívěšek patřil. Společně pak díky němu zjistí, že Genevieve snahou zachránit Ethana neúmyslně proklela všechny potomky krve jako má Lena, a stanou se tak těmi špatnými. Začnou tak pátrat po Knize měsíců, odkud vzala Genevieve to kouzlo. Marian je proto zavede do knihovny Casterů (Lena je Caster), kde po ní pátrají. Nakonec ji však najdou v hrobě Genevieve. Žádné kouzlo na to, aby zvrátili to, co se má stát, tam ovšem nenajdou.
Lenina matka Sarafine se ji pokusí zabít. Ethan ji z toho dostane a Macon se začne domnívat, že i Ethan má nějakou moc, protože porušil kruh krve. Jak se ukáže, Sarafine je ta nejhorší žijící čarodějkou. Lena je navíc Přirozenou a nejsou tak zcela známi její schopnosti.
Čas do narozenin plyne a Ethan se snaží o to, aby se Lena nevzdávala. Ta to ovšem nevidí jinak, než že se stane zlou. V den D se u Leny doma ukáží její spolužáci s Ridley s tím, že pro ni přichystali oslavu. Macon nesouhlasí s tím, aby šla, Lena ovšem uteče. Ethan pak musí jít zachraňovat svého otce, který od smrti své ženy zůstával zavřený ve svém pokoji s tím, že psal knihu a ven vylézal jen v noci. Žádnou knihu ovšem nepsal a Ethan ho začal považovat za blázna. Ridley prozradí, že pouze pracuje pro Sarafine a Ethanova otce nakonec ušetří.
Když se vrátí k Leně, objeví na místě matku svého nejlepšího kámoše Linka, která se ukáže nebýt onou matkou, ale Sarafine pouze sídlící v ní. Macon je při potyčce s ní zraněn a Ethan spěchá pro Marian, která jeho a Linka dostane tunely pod knihovnou do Lenina domu. Pak spolu s několika členy rodiny spěchají zase Lenou. Sarafin sděluje Leně, že má na výběr a co se bude dít: když se stane dobrou, ti zlí zemřou; ovšem když se sama stane zlou, její rodina zemře. Také jí řekne, že s Ethanem nikdy nemůže být – fyzicky -, aniž by ho to zabilo. Ovšem stane-li se tou zlou, problém už to nebude.
Ethan je Sarafine zraněn a tak dorazí i Amma, aby mu s Lenou pomohly. Tím, že zachrání Ethana ovšem zemře Macon. Sama Lena nějak svými schopnostmi zabrání tomu, aby se stala buď dobrou, nebo zlou.

Suzanne Collinsová - Vražedná pomsta (Hunger Games #2)

Oficiální česká anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům.
Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Doporučuju!
Suzanne napsala jednu z nejlepších sérií současnosti.


Alyson Noëlová - Napořád (Nesmrtelní #1)

Oficiální česká anotace:
První díl nové knižní řady Nesmrtelní ocení především čtenáři Stephenie Meyerové a její série Stmívání. Sedmnáctiletou Ever trápí po automobilové nehodě, při které zahynuli její rodiče, mladší sestra a pes, pocit viny za to, že jako jediná přežila. Navíc se z ní po nehodě stala jasnovidka, slyší myšlenky jiných lidí a vidí jejich auru. Cizí myšlenky na ni dotírají na každém kroku, a proto se Ever stále víc uzavírá před světem. Okolní hlasy se snaží přehlušit muzikou burácející ze sluchátek, která skoro nesundává z uší. Všechno se ale změní, když potká Damena, který jediný dokáže zklidnit její mysl a ztišit hluk v její hlavě. Ani on není jako ostatní smrtelníci, jeho svět plný tajemství a zázraků Ever neobyčejně přitahuje, zároveň v ní však vyvolává znepokojivé otázky…

Ta obálka mě prostě neustále rozesmívá.. :D

Info o filmu City of Bones

Čerstvě vdaná Cassie na svém blogu uveřejnila pár nových informací o tom, jak jsou na tom přípravy zfilmování CoB. Protože momentálně nemám čas (a to až do čtvrtka), odkážu vás pouze k anglickému originálu, který najdete zde.

Ha, je čtvrtek a já se konečně nemusim učit. Takže to asi tak nejpodstatnější:
Screen Gems (přidružená společnost Sony Pictures) se spojila s Constantin Film a Unique Features, aby vytvořili film podle série Nástroje smrti od Cassandry Clare. Jessica Postigo napsala skript, který je založen na první knize v sérii (CoB).
V CoB odehrávajícím se v současném New Yorku objeví zdánlivě obyčejná teenagerka Clary Frayová, že je potomek z řady Lovců stínů, tajného kádru válečníků oddaných zbavení našeho světa démonů. Když Claryina matka zmizí, musí se přidat k odvážné skupině mladých Lovců stínů na dobrodružství, které ji vede přes město plné zlomyslných víl, výstředních čarodějů, vlkodlačích gangů a dalších zvláštních stvoření.
Režisérem bude Scott Steward, který režíroval například filmy jako Legion nebo Priest, který do kin zamíří příští rok v létě.
Na Cassandřině blogu najdete v článku taky spoustu dalších jmen, ale ty mě nezajímají. Každopádně vám nikdo nebrání, abyste si je přečetli :D

A co herecké obsazení?
Alex Pettyfer by jako Jace byl perfektní. Emma Stone by podle Cassie dobře ztvárnila Clary. Herečku neznám, takže nevím. No a kdo by měl hrát Magnuse? Toť otázka :D

Simon Holt - The Devouring (The Devouring #1)

Když Reggie najde starý deník a přečte si o Vourech, nadpřirozených svořeních, která hodují na strachu a útoku v předvečer zimního slunovratu, předpokládá, že jsou to jen úvahy nějakého šíleného autora. Ale brzy se stanou strašlivou realitou, když začne podezírat, že by její mladší bratr mohl být jejich obětí.

Riskujíc svůj život a rozum vstoupí Reggie do živé noční můry, aby zachránila ty, které miluje. Může pohltit svoje vlastní strachy dřív než oni pohltí ji?


Ať jsem googlila sebelíp, našla jsem pouze prolog a 1. kapitolu. Ke stažení zde.
Dnes také vychází v pořadí už třetí díl.

Kami Garcia, Margaret Stohl - Beautiful Creatures (Caster Chronicles #1)

Lena Duchannes není jako nikdo koho kdy malé město Gatlin na jihu vidělo a ona se snaží skrýt svou moc a prokletí, které pronásleduje její rodinu po generace. Ale ani v zarostlých zahradách, temných bažinách nebo na rozpadajících se hřbitovech zapomenutého jihu nemůže tajemství zůstat utajeno.
Ethan Wate, který odpočítává měsíce do doby, kdy bude moct uniknout z Gatlin, je pronásledován sny o krásné dívce, kterou nikdy nepotkal. Když se Lena přestěhuje na nejstarší a nechvalně známou plantáž, Ethan je k ní nevysvětlitelně přitahován a odhodlán odhalit spojení mezi nimi.
Ve městě s žádnými překvapeními může jedno tajemství změnit vše.

Markus Zusak - Zlodějka knih

Mladý australský autor sepsal silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem. Vyšla poprvé v roce 2006, letos její prodej dosáhl 1 000 000 výtisků po celém světě. Čtenáři oceňují Zusakovo vypravěčské umění, originální volbu vypravěče, poetický jazyk, zejména se však vyzvedává téma knihy. Druhou světovou válku a holokaust se Zusakovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat i těm, kteří tu dobu znají už jen z literatury, filmů či z vyprávění. Líčí ji jednak pohledem vševědoucí a všudypřítomné smrti, jednak slovy dítěte, navíc dítěte žijícího v Německu, v poražené zemi. Zaměřuje se ale spíš na všední život v zázemí, do kterého válka jen pomalu a plíživě proniká. Podle Zusakových vlastních slov ho k napsání knihy inspirovalo vyprávění jeho matky, která prožila válku v Mnichově a zažila bombardování města, a byla i svědkem scény, která získala důležité místo ve Zlodějce knih: městem prošel průvod Židů pochodujících do koncentračního tábora; jakýsi muž prý jednomu z nich podal kousek chleba a dostal za to pár ran důtkami od vojáka z eskorty. Kolem této scény, spojující laskavost a krutost, dvě krajní polohy lidské povahy, pak vyrostl obsáhlý příběh, který dokáže podmanit.

Vím, že tohle nepatří do YA fiction, ale tahle knížka byla naprosto skvělá. Právě proto jsem ji taky pasovala na jednu z nejlepších knih, co jsem četla.
Na cestě vlakem zemře Lieselin bratr a její matka ji pak zavede k „novým rodičům“. S Hansem - svým novým otcem - si Liesel padne do oka, protože k ní v noci chodí když se Liesel budí kvůli nočním můrám. Svojí matce začne vypomáhat s roznášením vyžehleného prádla a stále vzpomíná na svou skutečnou matku. Hans učí Liesel číst a společně píšou ve sklepě na stále přemalovávané stěny.
S Rudym, se kterým hraje občas na ulici fotbal, se stanou nejlepšími přátely, kteří spolu chodí jak krást jablka do sadu, tak ji Rudy doprovází i do domu starosty, kde Liesel krade knížky. Rudy se stále nemůže dočkat polibku od Liesel. Chudák.
K nim domů jednou přijde Max - Žid, syn Hansova přítele z války. Maxe (aby ho nikdo neviděl) ubytují ve sklepě. Zanedlouho je ale ubytován u Liesel v posteli, protože ze sklepa onemocněl. V té době začnou hlídky obcházet domy, aby si prohlédly sklepy a rozhodly, které se hodí na kryty. Ten jejich ne a Max je v bezpečí. Když jednou musí Liesel s rodiči dům opustit kvůli hrozbě náletu, Maxe tam nechají. Vrátí se a Maxe už nenajdou, protože odešel.
Hanse pošlou do války, Liesel vzpomíná na Maxe a s Rudym společně chodí krást. Když městem ale zase jde průvod Židů, Liesel Maxe najde. Pak ji zbije voják.

Nebudu psát, jak to celé dopadne - dovedete si to představit, ne?
Přes tvář mi občas přelétl úsměv (vzhledem k okolnostem..), posledních pár desítek stránek pak nahánely slzy do očí. Na to, kolik je autorovi a jaký bestseller napsal, smekám :)

Alex Flinn - Beastly

Jsem bestie. Zvíře. Ne úplně jako vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale strašné nové stvoření, které chodí vzpřímeně – stvoření s tesáky a drápy a chlupy pramenícími z každého póru. Jsem monstrum.
Myslíte, že vykládám pohádky? Ani náhodou. Místem je New York City. Čas je teď. Není to žádné znetvoření, žádná nemoc. A zůstanu takhle navždy – zničený – pokud nezlomím to kouzlo.
Ano, kouzlo, to, které na mě seslala čarodějnice na hodině angličtiny. Proč mě změnila ve zvíře, které se ve dne schovává a slídí v noci? Řeknu vám to. Řeknu vám, jak jsem býval Kyle Kingsbury, kluk, kterým jste chtěli být, bohatý, hezký s perfektním životem. A potom vám řeknu, jak jsem se stal bestií.


Knížka se dočkala i filmového zpracování. Původně měl film Beastly v hlavních rolích s Alexem Pettyferem, Vanessou Hudgens a jednou z Olsenek (vážně nevím se kterou..) být uveden v Americe už v červenci, datum premiéry se ale posunulo a musíme si tak počkat až do března 2011. Film by měl být v kinech i u nás, podle ČSFD na konci května.

What I'm gonna read - October

Dneska to udělám takhle:

+ dočtu Zlodějku knih (God, ta knížka je úžasná!), White Cat od Holly Black a Clockwork Angel od Cassandry Clare. Trvá mi to, jsem v CA nějaká zaseklá..
Jo, a dorazí mi během cca 14 dnů Crescendo.. na to se taky těším!

Rachel Vincent - Stray (Shifters #1)


Je pouze osm chovných samic kočkodlaků...
A já jsem jedna z nich.

Vypadám jako americká studentka. Jenže jsem kočkodlak, měňavec, a žiju ve dvou světech.
Navzdory vyhrazení od mojí rodiny a Pýchy (nejsem si jistá..), jsem unikla tlaku v pokračování druhu a vydobila jsem si pro sebe normální život. Až do noci, kdy Zbloudilý zaútočil.
Byla jsem varována před Zbloudilími – kočkodlaky bez Pýchy, neustále hledající někoho jako já: atraktivní, samice a plodná. Zahnala jsem ho, ale pak jsem se dozvěděla, že dvě kočky z mého druhu zmizely.
Tahle srážka s nebezpečím bylo všechno, co moje Pýcha potřebovala, aby mě povolala zpět... pro mou vlastní bezpečnost. Jo, správně. Ale nejsem žádná mírná kočička. Přijmu cokoliv – a kohokoliv -, abych našla svoje přátele. Dávejte si pozor, Zbloudilí – protože mám drápy a nebojím se je použít...


V originále dnes vychází v pořadí již šestý díl.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search