Terry Goodkind - Meč pravdy

Hodně rozsáhlý dílko, dočetla jsem se, že vyšlo 11 dílů (jestli se to tak dá říct), a z toho každý je rozdělen na dva další.
Anotace:
První díl skvělého fantasy cyklu Příběh Richarda Cyphera předurčeného bojovat s protivníkem nejsilnějším — tím je Darken Rahl, zlověstný mág, který si přeje zotročit všechno, co Richard považuje za dobré a krásné, a odsoudit jej s ostatními obyvateli Západozemí k životu v pekle zotročení a ponížení. Richardův život se změní, když zachrání Kahlan, krásnou ženu, která zoufale prchá před Rahlovými úkladnými vrahy, když se pokouší najít Zedda, posledního velkého Čaroděje. Pouze Zedd může vysvětit Hledače Pravdy, člověka s čistým srdcem a silnou vůlí, který bude muset vládnout strašlivou mocí legendárního meče pravdy. Pouze Hledač může zabránit Rahlovi získat tři schránky Ordenu, které propůjčí moc nad vším živým tomu, kdo je má. Jak se Rahlův plán blíží svému osudovému vyvrcholení, Zedd vyzve Richarda, aby se stal Hledačem. Richard se zpočátku zdráhá pozvednout meč a postavit se nebezpečím, která na něj číhají, přijme však tento úkol, když si uvědomí, že jeho svět zvadne pod bičem Rahlovy temné nadvlády ...
Na uloz.to tyhle knížky nahrála nějaká hodná osoba, stahujte tady. A teď jsem našla i audio... zase.
Podle těchto knížek je i seriál Legend of the Seeker, do kterýho jsem momentálně nesmírně zapálená. A jak to tak bývá, každý si určitě dovede představit, jak to celé dopadne..

Kronika nesmrtelných: Nad propastí

Tak jsem ji dneska ve škole dočetla.
Příběh začíná životem Andreje Delanyho, který se po dlouhé době vrací do své rodné vesnice, ze které byl vyhnán. Najde však prázdnou vesnici a pouze jediného chlapce. Vlastně taky svýho přítele, ale s ním to nedopadne dobře. S Fredericem (tím chlapcem), který mu řekl, co se ve vesnici dělo, se vydává hledat zlaté rytíře, kteří to způsobili.
Cestou se dostanou do hospody, kterou rytíři zapálí, ovšem Andrej i Frederic z toho vyváznou. Spojí se dvěma chlápkama, kteří si o Andrejovi myslí, že je čaroděj.
Pak se to zvrtne, protože oni vědí, kde jsou lidé z vesnice, Andrej na oplátku (co jinýho mu zbývá) za to vykrade vévodovu truhlici, jenže ho chytí.
Místo toho, aby zemřel (drží ho o hladu a žízni, mlátí ho), pořád žije a nakonec zjistí, co je vlastně zač. Nikde v knížce slovo upír není ani jednou (a i chápání toho slova je takový pofidérní - k nesmrtelnosti potřebují pít krev vlastního druhu), ale člověk to z toho tak pochopí. Frederic mě taky nakonec překvapil.
A samozřejmě - je tam i ženská, Maria, a poplete Andrejovi hlavu.
Na to, abych věděla, jak to dopadne a jestli vesničany zachrání, si musím půjčit druhý díl. A k tomu se dostanu nejdřív v úterý.

Improvement

Tohle je vlastně dost mimo mísu, ale chtěla jsem napsat, že poslední dobou se moje angličtina dostala do nebývalých výšin.
Zřejmě je to kvůli tomu, že čtu anglické originály a k tomu ještě poslouchám originální audio.
Samozřejmě, že nerozumím všemu! Ale hlavní smysl chápu, podrobnosti nejsou zas tak důležitý.
Takže tak, teď už víte, proč stahuju (a poskytuju ke stažení) audiobooks.

Cassandra Clare - Nástroje smrti

Velké dík patří Abyss, která na svém blogu uveřejnila článek o téhle sérii!
A znovu se potvrzuje, jak důležitou roli obálka hraje. Na ni mě totiž tyhle knížky chytly.

Anotace prvního dílu:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů…

Krom toho jsem i tuhle sérii našla jako audio knížky.

Ve středu vyšlu sestřičku do knihovny, aby mi ji půjčila. Pak napíšu dojmy.

P. C. Cast, Kristin Cast - House of Night


Už jsem tady o tý knížce něco psala. Ale teď se chci věnovat celé sérii.
Doposud vyšlo 6 dílů, ten sedmý s názvem Burned, vyjde 27. dubna. V plánu je vydání 12 (!!!) knížek.
A protože jsem zase googlovala, našla jsem audiobooks. Zatím šest, časem vyjdou i ty ostatní.
Všech šest dílů anglicky můžete stáhnout tady.

Audiobooks:

Časem budou přibývat.

Wolfgang Hohlbein - Kronika nesmrtelných: Nad propastí

Anotace:
Slavná fantasy sága začíná v Transylvánii v 15. století. Hlavní hrdina, Andrej Delany, pátrá spolu s mladým Fredericem po krutých inkvizitorech, kteří vypálili jejich rodnou vesnici. Frederic ovšem brzy pojme hrozné podezření: Andrej, který dokáže procházet téměř bez úhony ohněm a snadno přežívá i nejtěžší zranění, musí být ve spolku s ďáblem! Netuší, že Andrej patří k posledním nesmrtelným, kteří za svůj věčný život platí vysokou cenu. Při pátrání po Fredericově odvlečené rodině narazí oba muži na společenství nesmrtelných a mocichtivých rytířů, kteří je nemilosrdně vlákají do pasti...

Dám pak vědět, jak mě to ne-/chytlo.

Richelle Mead

Rose loves Dimitri, Dimitri might love Tasha, and Mason would die to be with Rose‚. It‚'s winter break at St. Vladimir‚'s, but Rose is feeling anything but festive. A massive Strigoi attack has put the school on high alert, and now the Academy‚'s crawling with Guardians including Rose‚'s hard-hitting mother, Janine Hathaway. And if handto-hand combat with her...
10/10
Rozhodně zajímavější díl než první!

Is Rose's fate to kill the person she loves most? It's springtime at St. Vladimir's Academy, and Rose Hathaway is this close to graduation. Since Mason's death, Rose hasn't been feeling quite right. She has dark flashbacks in the middle of practice, can't concentrate in class, and has terrifying dreams about Lissa. But Rose has an even bigger secret ...
Jsem ani ne ve čtvrtině knížky a už teď se bojim, jak to dopadne...

No a protože si nedám pokoj od spoilerů...
Facing what is left of the Moroi after the Strigoi savaged St. Vladimir's Academy, Rose must make the most important decision of her life. Should she stay and protect Lissa, who is not only her best friend, but someone she is bound to by fidelity, or begin a quest to find Dimitri, her true love and save him from the a fate worse than death?
Hm, možná to nedopadne tak špatně.

Spirit Bound vyjde 18.5.
Dimitri gave Rose the ultimate choice. But she chose wrong...

After a long and heartbreaking journey to Dimitri's birthplace in Siberia, Rose Hathaway has finally returned to St. Vladimir's-and to her best friend, Lissa. It is nearly graduation, and the girls can't wait for their real lives beyond the Academy's iron gates to begin. But Rose's heart still aches for Dimitri, and she knows he's out there, somewhere.

She failed to kill him when she had the chance. And now her worst fears are about to come true. Dimitri has tasted her blood, and now he is hunting her. And this time he won't rest until Rose joins him... forever.

Poslední šestý díl - Last Sacrifice - vyjde 14. prosince 2010.
Is Richelle kidding, right?!

Rick Riordan - Percy Jackson (Percy Jackson #1)

Jmenuji se Percy Jackson… Do teď jsem si myslel, že jsem obyčejný kluk, kterého čeká vyhazov ze školy… Zjistil jsem ale, že můj otec je bůh z Olympu... Moje učitelka se proměnila v krvavou příšeru a kamarád je Satyr... Všichni na mě mají spadeno a podezřívají mě z krádeže blesku, zbraně mocného boha Dia... Musím dokázat svou nevinu a najít ukradený blesk a s ním i zloděje.. Pomůžeš mi? Bude to ale nebezpečné, tak neříkej, že jsem tě nevaroval...

Percy Jackson už si zvykl na to, že není jen tak obyčejný kluk z New Yorku - jako syn boha moří Poseidóna patří do dvou světů, lidského i mytologického, kde se to hemží záludnými a krvelačnými nestvůrami. A spousta těch příšer, které dřív znal jenom ze starých řechkých pověstí, mu teď usiluje o život... Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho sesype celá lavina problémů - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover se dostane do problémů a Táboru Polokrevných hrozí zničení. A tak se Percy a jeho přátelé vydávají na další nebezpečnou výpravu...

Celkově má tahle sága pět dílů. U nás by tedy mělo ještě vyjít:

  • The Titan's Curse
  • The Battle of the Labyrinth
  • The Last Olympian
Navíc se knížky od filmu liší v jednom (docela podstatném) bodě - ve filmu je Percy puberťák, v knihách naopak.
Tady najdete anglické popisy všech pěti knih.

Význam obálek

Jablko znamená zakázané ovoce, tedy zakázanou lásku upíra a člověka.
Stephenie: "Jablko na obálce zobrazuje "zakázané ovoce".

Vadnoucí květina symbolizuje i uvadající duši Belly.
Na intoxicated: Tato obálka nebyla pod kontrolou Stephenie a ta sama přiznává, že ani moc neví, co symbolizuje. Zobrazuje vadnoucí květinu - takže Bellu.




Stuha symbolizuje Bellinu snahu odtrhnout se od dosavadního života.

Červený pěšec v pozadí symbolizuje Bellinu slabost jako člověka a krev proudící v jejím těle, naopak bílá královna symbolizuje její sílu jako upírky.
Intoxicated: Anglická obálka je metaforou Bellina vývoje skrz celou ságu. Začala jako nejslabší (alespoň fyzicky, když ji přirovnáme k upírům a vlkodlakům) figurka: pěšec. A skončila jako nejsilnější: královna. Nakonec je to právě Bella, díky které Cullenovi vyhrají.
Sources: intoxicated, barczag.blog.cz

Vampire Academy, again

Zajímavé. Možná bych dokonce řekla i dokonalé. Čtivé. A já naprosto uchvácená začala číst druhej díl anglicky. Chtěla jsem jí brzo spát, ale neudržela jsem se.

Ale kupovat si je asi nebudu, zatím.
Každopádně je to jinačí než Twilight sága. Žádní zářiví upíři na slunci - prostě to je tak, jak to má být :)
A ten Dimitrijův přízvuk v první audiobook je tak vtipnej... :D

Bože, už se nemůžu dočkat, až zase budu číst/překládat/poslouchat!!

Stephen King - Dlouhý pochod

Další mistrovské dílo od Krále!

Thriller, který Stephen King napsal pod pseudonymem Richard Bachman. Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo dát vsázku svůj život a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytyčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí - tři napomenutí znamenají okamžitou smrt. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, zvítězí jenom ten, kdo z celé stovky vydrží nejdéle...

Zpočátku dobrý. Ale jakmile se tam začalo střílet, otrnulo mi.

Kill me, kiss me

První knížka tohohle typu, co jsem přečetla.
Ne manga, ale manhwa - obecný korejský pojem pro komiksy.
No a o čem to je?
Lidé si pořád pletou dva sourozence - dvojčata. Jednou se slečna vydá za svýho bráchu a brácha musí jít za holku. Oboum to moc nesedí. Pak to nějak praskne a ták.

Příběh populární korejské manwhy Kill Me, Kiss Me, známé pod zkratkou K2, vychází z oblíbené zápletky asijského komiksu - záměny identit mezi lidmi různého pohlaví. Hlavní hrdinka, samostatná a odvážná Tae, si na jeden týden vymění totožnost se svým bratrancem Yung-Wooem, aby mohla studovat na stejné škole jako její platonická láska. Život na jiné škole pod cizím jménem však přináší nejen spoustu vtipných nedorozumění, ale od začátku i ostré střety s členem místního gangu, nekonformním a charizmatickým Ga-Woonem. Ten si totiž řeší nevyřízené účty s domnělým Yung-Wooem, Tainým bratrancem. Tae se však nevzdá a v kůži svého bratrance bojuje nejen za něj, ale i za možnost svůj původní plán dokončit… Jenže kdo může dopředu tušit, kde pravou lásku nakonec najde?

Mě fascinují ty jejich výrazy (myslim jako obličeje, ne mluvu)... a vlasy.

Emily Brontëová - Na větrné hůrce

Vůbec nevím, proč jsem tuhle knížku četla. Nebyla to povinná četba, pánové ve třídě by to asi nezkousli. Ale postupně jsem se do toho začítala a čím dál tím víc jsem začala nesnášet Heathcliffa...

Román se odehrává v tajuplném prostředí samoty uprostřed mokřin, kam přichází nový nájemce, aby nečekaně prožil strašidelné noční dobrodružství a začal pátrat po osudech nevlídných a drsných obyvatel usedlosti. Objevuje příběh, na jehož počátku stojí nenaplněná láska, cit, jenž jako zhoubný oheň spálil duši a zanechal v ní jenom pustošivou nenávist a celoživotní touhu po pomstě. Heathcliffova neukojitelná krutost po léta ničí životy lidí z usedlosti, pak ale láska, kterou nelze řídit rozumem, znovu zasáhne do osudů hlavních hrdinů.

D. M. Cornish - Tetování krví: Začátek cesty

Další fantasy.

Objevte zemi hrozivých bojovníků!
Chlapec s dívčím jménem Rosamunda, nalezenec vyrůstající v útulku, je kvůli svému jménu často vystaven posměchu vrstevníků. Rád by se stal námořníkem, ale je vybrán pro povolání lampáře. Cesta za jeho posláním je však plná překážek! Rosamunda putuje divokou krajinou, kterou obývají příšery. Cestou potkává známou fulgarku Evropu a je svědkem lítého boje, ve kterém padne její pomocník.
Stane se Rosamunda jejím průvodcem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?

No, já už vím, jak se rozhodl. Z týhle trilogie jsem si půjčila i druhý díl, jenže díky své lenosti jsem ho zase vrátila do knihovny. Každopádně ta fulgarka je zajímavá!

Lynch Scott - Lži Lockeho Lamory

Ještě stále jsem se k této knížce nedostala. A to jsem si ji půjčovala už v lednu!

Mezi spodinou se šíří zvěsti o Trnovi, neporazitelném šermíři, mistrném zloději, duchovi, jenž prochází stěnami. Mnozí ho pokládají za pověstného zastánce chudých, ostatní za pouhý mýtus. Ve skutečnosti je oním bájným Trnem, ovšem aniž by o to stál, Locke Lamora, drobný, nešťastně zamilovaný a sotva zručný s mečem. Jeho slavné skutky jsou jen vychytralými podfuky toho nejsložitějšího ražení. O pověsti, které je obestírají, se tedy rozhodně neprosil, ostatně čím méně pozornosti je jim věnováno, tím lépe. Bohaté okrádá, chudým ovšem nedává ze své kořisti ani co by se za nehet vešlo. Vše si nechává pouze pro sebe a svoji věrnou bandu zlodějů, pro Pány parchanty. Společně páchají drzé a odvážné podvody, které jsou v Camorru zcela novým druhem zločinu. Starobylé město však začíná znepokojovat smrtící tajemství a hrozí, že skrytá válka rozerve podsvětí, jediný domov, jaký kdy Páni parchanti poznali, na krvavé kusy. Lapeni ve vražedné hře, Locke a jeho přátelé prověří v boji o holý život svoji věrnost a důvtip až po nejzazší mez...

A. S. Puškin - Evžen Oněgin


Jedna z mála knih povinné četby, která mě jakštakš bavila.
Znáte to, nešťastná láska.
Taťjána spatří Evžena a zamiluje se do něj. Napíše dopis (dost slavnej) a všechno mu řekne. Jenže on ji odmítne. Evžen odejde a Taťjána se mezitím provdá za šlechtice. Když ji uvidí, zamiluje se do ní, jenže tentokrát odmítne ona jeho.
Ne, kecám, školní četba mě nikdy moc nebavila.

Bla bla bla...

Články budou. Možná zítra, možná v sobotu.
Plánuju si půjčit Percyho Jacksona, abych si přečetla i knižní předlohu. Navíc mi teď na posteli leží Vampýrská akademie, takže zase mám co dělat :)
Mimo to jsem už potřetí dočetla Rozbřesk. Vzadu v knížce mě potěšil seznam všech upírů, co se tma mihli. A taky...

Mnohým kapelám a hudebníkům, kteří jsou zdrojem mé motivace; už jsem zmínila Muse? Vážně? Škoda.
Muse, Muse, Muse...
... věnování Stephenie Meyer.

Kam jste to vlezli?

Vítejte na blogu jedné knihomolky, která ráda hltá stránky anglických knih a která moc nemá mozek na to, aby psala klasické recenze. Ačkoli se snaží.
Anotace si sama překládá ze stránky Goodreads, na které je závislá a visí na ní prakticky denně. Čtením příspěvků riskujete odhalení zápletek a závěrů děl. Varovala vás.
Když se ozvete, možná vám dá i číslo ICQ nebo kde že to píše kecy na Facebooku.
Na články si nárokuje autorská práva a po těch, kteří to nerespektují, jde jako pes!
Činnost blogu (po)zastavena v únoru 2011.

Search